Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Diákkézben az iskolabüfé

Diákok üzemeltetik az iskolabüfét a szegedi Béke Utcai Általános Iskolában. Az önként jelentkezők a tanórán elsajátított gazdasági ismereteiket ültethetik át a gyakorlatba: leltároznak és kiszolgálnak, munkájukért pedig a nyereség arányában ösztöndíjat is kapnak. Egy évbe telt, mire az összes engedélyt beszerezték, és indulhatott a tanbüfé.
A pult mögött diákok szolgálják ki társaikat a szünetekben Fotó: Schmidt Andrea
Különleges büfé működik a szegedi Béke Utcai Általános Iskolában. A szünetekben diákok szolgálják ki társaikat a pult mögött, ők kezelik a pénzt, döntenek akciókról és készítenek napi, illetve heti leltárt is. A kis kiszolgálóhelyiség ugyanis gyakorlati hely: a vállalkozási és gazdaságismeret órákon tanultakat itt kamatoztathatják a 12–14 éves gyerekek.

– Négy éve, amikor elhatároztuk, hogy iskolabüfét nyitunk, az a döntés született, hogy a működtetést nem adjuk ki vállalkozónak, hanem az elméleti tananyag gyakorlati oktatásának színhelye lesz – mesélt a kezdetekről az igazgató, Mészáros Zsolt. – Egy évbe telt, mire az összes engedélyt beszereztük, és az iskola alapítványa beindíthatta a tanbüfét.
Már az első árukészletről is a diákok gondoskodtak: egy papírgyűjtés bevételéből töltötték fel a polcokat. A kis árréssel dolgozó büfé hasznának egyik felét a tantárgy színvonalasabbá tételére, másik felét „ösztöndíjra" fordítják, azaz a dolgozó diákok kapják. Ha netán veszteség keletkezne, azt az alapítvány egyenlítené ki, erre azonban három év alatt még egyszer sem volt példa.


A gyermekbarát

A Béke utcai iskola büféje nemrégiben a megyében egyedüliként megkapta a „gyermekbarát iskolabüfé" címet. Itt ugyanis nyitás óta, tehát három éve csak egészséges termékeket lehet kapni. Soha nem volt a polcokon kóla, chips, sem szénsavas, vagy tartósítószert tartalmazó üdítő. A gyerekek joghurtot, müzliszeletet, aszalt gyümölcsöt, mézet, tejalapú italokat és minimum 25 százalékos rostos üdítőket tudnak venni. Egyedül a csokit nem száműzték a kínálatból – agyserkentő hatása miatt.  

A büfében párban, heti váltásban dolgoznak az önként jelentkező hatodikos, hetedikes és nyolcadikos tanulók reggel fél nyolctól nyolcig, valamint a szünetekben. Az érdeklődés nagyon nagy: mindenki szívesen próbálja ki magát „vállalkozóként". – Így sokkal életszerűbb a tananyag: a pénzzel gazdálkodást, a lejárt szavatosságú termékek kezelését, az akciózást, a leltározást és még számtalan dolgot élesben tapasztalhatnak meg a gyerekek – mondta el Zsiday-Galgóczyné Kékes-Szabó Andrea tanárnő.

A nyolcadikos Ladányi Fanni a kezdetek óta büfés. – Az első nap nagyon nehéz volt – mesélte. – Amikor hatodikosként hivatalos dokumentumot kellett aláírnom, hogy átvettem az árukészletet, azt mondtam magamban: Jézusom, hiszen írni is csak nemrég tanultam meg. De aztán hamar belejöttem. Amellett, hogy könnyebb így a gazdaságról tanulni, ez a munka segített az időbeosztásban, és megtanított arra, hogy jobban megbecsüljem a munkát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi kórházat hibáztatja a család

Szűcs Tamásnét háziorvosa tíz nap alatt kétszer utalta be kivizsgálásra a szegedi kórházba. A… Tovább olvasom