Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Diáknagymama esti tagozaton

Az otthoni teendők helyett matematikával, magyarral, informatikával és egyéb tantárgyakkal birkóznak délutánonként azok, akiknek különböző okok miatt nem volt lehetőségük idejében letenni az érettségit. A esti tagozaton egymás mellett harcol a jó jegyekért a 19 éves, állattenyésztőnek készülő lány és a negyvenes diáknagymama.
– Heten vagyunk testvérek, az általános iskola befejezése után azonnal el kellett kezdenem dolgozni – mesélte Takács Lajosné. Koráról csak annyit árult el: már betöltötte a negyvenet. Hogy mi a különleges benne? A kétgyermekes, négyunokás asszony tizenkettedik osztályos középiskolás, aki év végén érettségizik.

Alapítványok oktatják a felnőtteket

A szegedi önkormányzat oktatási irodáján elmondták, a felnőttoktatást szinte kivétel nélkül alapítványok végzik. A tanítás ugyan helyileg önkormányzati intézményekben, gimnáziumokban és szakközépiskolákban folyik, de az önkormányzat ezen felül már nem szól bele az oktatás menetébe. Pontos számot nem tudtak adni az irodában, hány helyen létezik esti középiskola. A Mórán kívül tanítási helyszínként a Kossuth Zsuzsa, a Gábor Dénes és a piaristák épületét jelölték meg. A Mórában tanuló felnőtteknek egyébként a 9. és 10. osztályban nem kell fizetniük az oktatásért – a nappali képzésben résztvevő hallgatóknak a rákövetkező két évben sem. Akik esti vagy levelező tagozaton akarják letenni az érettségit, azoknak 11. és 12. osztályban tanulmányi átlagukat figyelembe véve félévenként 0–13 ezer 600 forintot kell fizetniük.

Hetente háromszor

A Szeged-Móravárosi Szakközép- és Szakiskolában összesen négyszáztizen – nappali, esti és levelező tagozaton – vesznek részt felnőttképzésben: mindnyájan az érettségiért szállnak harcba. – Idén százötvenen jelentkeztek erre a képzési formára – tudtuk meg Bucskó József igazgatótól. A Mórában már évtizedek óta folyik felnőttoktatás – idén először már nem az önkormányzat, hanem egy közhasznú magánalapítvány égisze alatt. A diáknagymamától azt is megtudtuk, hogy esti tagozatra jár, és adminisztrátorként dolgozik. Hetente háromszor, délután kettőtől késő estig ül az iskolapadban. – Már a gyerekek születésekor eldöntöttem: amint a kisebbik befejezi a középiskolát, én akkor iratkozom be. Magamnak is akarok bizonyítani, és a munkahelyemen is szükség van erre a papírra. És ki tudja? Lehet, hogy az itt megszerzett tudással jobb pozícióba is kerülhetek – mondta az asszony. S ha már szóba került a família és a munkahely, elmondta, mindenhol becsülik kitartását. Gyerekei – mindketten a Mórában végeztek –, ha nem ért valamit, segítenek neki a tanulásban, munkahelyén pedig rugalmasan viszonyulnak „hobbijához".

Nem kötelező bejárni

– A családtól visszakapom mindazt, amit én adtam a gyerekeimnek, amikor még ők jártak iskolába, a kollégák pedig büszkék arra, hogy ilyen idősen is bele mertem vágni a tanulásba – magyarázta a nő. A három kötelező érettségi tárgyon kívül – matek, magyar, történelem – biológiából és informatikából tesz a nyáron érettségi vizsgát. Tanítási napokon korábban megy a munkába, hogy a becsengetésre már az iskolában legyen. – A kieső időt pedig a többi munkanapon dolgozom le – mesélte. Osztálytársaival a korkülönbség ellenére is jól kijön, így a 19 éves Kakas Tímeával is. A fiatal lány két osztályt már elvégzett egy szegedi gimnáziumban, de mint mondta, komolyabban megbetegedett, második évét nem fogadták el, ezért jött át az „esti műszakra". A mélykúti diák szerint a délutáni oktatás előnyei: nem kötelező bejárni órára, és nem kell folyamatosan készülni, hiszen itt vizsgaidőszakok vannak.

Tovább a főiskolára

– Két hét alatt négyes-ötösre meg lehet tanulni az anyagot – mondja a lány. Tímea egyébként nem áll meg az érettséginél: Hódmezővásárhelyre akar főiskolára menni, ahol vagy állattenyésztőnek vagy növénytermesztőnek tanulna szívesen.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem cserélnék műfűre a SZOTE-pálya salakját

Szeged - Manapság alig találni salakborítású focipályát Szegeden, pedig néhány évtizede több is… Tovább olvasom