Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 12°C | 17°C Még több cikk.

Diákok az épülő Agórában

Szeged - Építőipari szakközépiskolások néztek körül csütörtökön az épülő Agóra kulturális centrumban. Tanáruk azt mondta, az épület már most teljesíti funkcióját: tudást ad át.
Tizenkét csíkszeredai és négy szegedi építőipari szakközépiskolásnak mutatta meg a kivitelező KÉSZ Építő Zrt. az épülő Agóra tudásközpontot csütörtökön. A Kós Károly Építőipari Szakközépiskola és Szakmunkásképző 12 diákja a Határtalanul program részeként érkezett Magyarországra.

A diákokat – akik egy Csíkszereda–Szeged feliratú téglát hoztak ajándékba az építkezéshez – Urbán Gábor építésvezető vezette körbe. Elmondta, hogy 2011. június 30-án vették át a munkaterületet, ahol bontással kezdtek. A beruházás a tervek szerint 2012. szeptember 15-ére készül el. A KÉSZ tartja a menetrendet. Beszélt arról, hogy a négyszintes Agórában geotermikus hőszivattyúrendszer látja el a fűtést és a hűtést, és hogy az új épületet – a főépületet – acélszerkezetű híd köti össze a meghagyott, de felújított volt IKV-irodaházzal.

Diákok az épülő Agórában. Fotó: Frank Yvette - galéria

A kulturális központot három irányból lehet majd megközelíteni: a Jósika utcáról a gyalogosoknak, a Gogol utcából az autósoknak, a főbejárat pedig a Kálvária sugárút felől lesz.

Gépészek dolgoznak legnagyobb számban az épületben jelenleg, aztán a gipszkartonozás kezdődik – magyarázta az építésvezető a harmadik emeleten. A főépület tetőszigetelése még tart, a fedett garázsét már tesztelik – zöldtető lesz mindkettő. A 780 fős nagyelőadó faburkolatot kap, az egyik végében színpadot alakítanak ki. A helyiséget hangszigetelt tolófalakkal több részre lehet majd osztani. Kialakítanak egy kisebb, 60–80 fős előadótermet is.

A diákok főleg építéstechnikai kérdéseket tettek fel a nagyjából egyórás bejárás során. Az egyik őket kísérő tanár azt mondta, az Agóra már most teljesíti feladatát: tudást ad át.

Korábban megírtuk: a 2 milliárd forintos beruházás eredményeként létrejövő kulturális centrumba költözik a Százszorszép Gyermekház, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság által gondozott informatikatörténeti gyűjtemény, a Szegedi Tudományegyetem Informatórium nevű programja és a Szegedi Biológiai Központ (SZBK) látványlaboratóriuma.

Olvasóink írták

  • 3. Bendegúz007 2012. április 06. 12:36
    „Szerintem is ,örvendetes dolog hogy lesz 1 olyan épület ami a jövőbe mutat,mind az energia felhasználással,mind a tudomány új elért eredmények instalálása.”
  • 2. ascendum 2012. április 05. 20:42
    „Szerintem ez legalább annyira kultúra, mint egy galéria, vagy könyvtár, vagy helytörténeti kiállítás, stb. Mind az Infmuz, mind a látványlaboratórium inkább afféle "népszerű tudomány", könnyen befogadható lesz bárki számára, aki pedig szakmailag érdeklődik, annak ott a lehetőség, hogy a sokszor csak papíron megismert dolgokat láthassa élőben is. Én azért tartom jónak az Agóra koncepcióját, mert elsősorban hiánypótló, és időszerű: mindezen dolgok mára az univerzális tudás részesei.”
  • 1. mátka 2012. április 05. 20:26
    „"kulturális centrumba költözik a Százszorszép Gyermekház, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság által gondozott informatikatörténeti gyűjtemény, a Szegedi Tudományegyetem Informatórium nevű programja és a Szegedi Biológiai Központ (SZBK) látványlaboratóriuma".....számítógép informatikai gyűjt, Informatórium, Biológiai Központ...ha innen nézem kultúra is,ha onnan: inkább tudomány....Kulturális centrum egy db százszorszép gyermekházzal.wow”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

3 év börtön az álfelügyelőnek

Elítélték, mert munkavédelmi ellenőrzéssel fenyegetve több 100 ezer forintot csalt ki egy építési vállalkozótól Szegeden. Tovább olvasom