Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Diákok kezében a monetáris politika

Szeged - A Kőrösy József-iskola Kimidádó csapata vehet részt A Magyar Nemzeti Bank „Monetary - Közgazdálkodj okosan!" vetélkedőjének döntőjében, miután megnyerték a szegedi elődöntőt.
A Magyar Nemzeti Bank ötödik alkalommal meghirdetett „Monetary - Közgazdálkodj okosan!" vetélkedőjére idén 443 középiskolás csapat jelentkezett. A kezdeményezés célja egy olyan ismeretterjesztő-oktató jellegű országos verseny létrehozása volt, amely mind az ifjúság, mind a tanárok számára fontos és hasznos információkat közvetít: a gazdaság látszólag bonyolult folyamatait, az első hallásra nehezen érthető gazdasági döntések okait és lehetséges következményeit egyszerű, könnyen érthető formában világítja meg. A vetélkedősorozat fontos elemét képezi a Magyar Nemzeti Bank azon törekvésének, hogy a lakosság a mindennapokban is tudatosabban kezelje a pénzügyeit.

A diákversenyek az ország öt nagyvárosában, sorrendben Győrben, Pécsett, Budapesten, Szegeden és Egerben zajlanak. Az elődöntőkre a csapatoknak „Az előrejelzés szerepe a magyar monetáris politikában" címmel kellett esszét benyújtaniuk, majd a dolgozatot egy prezentáció keretében az MNB szakértőiből álló zsűri előtt megvédeniük. A védések értékelésekor nem csupán a logikus, helytálló érvelés, hanem az előadás módja és színvonala is nagy hangsúlyt kapott. Az elődöntők célja a magasabb szintű tudásanyag mérése, a pénzügyi-gazdasági gondolkodásmód bemutatása.

A győztes csapat.
A győztes csapat.

A szegedi elődöntőt március 25-én rendezték meg az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központjában a következő csapatok részvételével:

- Money Tár: Szegedi Kereskedelmi, Közgazdasági és Vendéglátóipari Szakképző Iskola Kőrösy József Tagintézménye
- Paprika Maffia: SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium
- Estimes: KKVSZI Körösy József Tagintézmény
- Kimidádó: Szegedi Kereskedelmi, Közgazdasági és Vendéglátóipari Szakképző Iskola Kőrösy József Tagintézménye
- Kamo Vimama: Kőrösy József Közgazdasági Szakközépiskola

A diákok komoly szakmai felkészültségről tettek tanúbizonyságot a verseny folyamán, és nagy küzdelmet követően a győztes Kimidádó csapat folytathatja a döntőben a versenyzést. A győztes csapat tagjai: Havlik Dóra, Borbola Kitti, Nagy Dávid, Kovács Miklós.

A Monetary program döntőjét Budapesten tartják április 2-án, az MNB székházában. A győztes csapat tagjai és felkészítő tanáruk itt veheti majd át a méltán megérdemelt 1 millió forintos fődíjat.

A témával kapcsolatban részletes és aktuális információk folyamatosan elérhetők a Monetary honlapján, a http://www.monetary.mnb.hu címen.

Olvasóink írták

  • 1. törpillaa 2010. március 28. 15:45
    „a kőrösy az kőrösy :) :P”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képregény a főiskolán

JUGYU-akták címmel heti frissítésű képregénycsíkokat közöl weboldalán a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kara. Tovább olvasom