Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Diana hercegnő alapította az otthont

Szegedi konduktor a szakmai vezetője annak az alapítványnak, amely az angliai Leominsterben fogyatékkal élő gyermekek képzésével foglalkozó központot működtet. Balogh Krisztina, aki korábban a Diana hercegnő által Birminghamben létrehozott Nemzeti Intézetben dolgozott, Szegeden akarta megvalósítani régi álmát, de nem talált támogatókat.
Balogh Krisztina Szegeden szeretné megvalósítani álmait. Fotó: Frank Yvette
– Angliában ez az egyetlen olyan, fogyatékkal élő kisgyermekek tanításával, képességfejlesztésével foglalkozó, alapítvány által működtetett központ, ami ingyenes – mondta Balogh Krisztina, a Birminghamtől 120 kilométerre, a Herefordshire megyei Leominsterben alapított Megan Baker House szakmai vezetője, aki éveket töltött a világhírű budapesti Pető Intézetben.

A fiatal szegedi nő évekig a nemzetközi hírű, még Diana hercegnő által létrehozott birminghami székhelyű Nemzeti Intézetben dolgozott. Balogh Krisztina 2002-ben gondolt arra, hogy megvalósítja először 1993-ban megfogalmazott terveit: fogyatékkal élő gyermekek tanításával és képzésével foglalkozó ingyenes központot hoz létre Szegeden, amit elképzelései szerint alapítvány működtetne.

– Nem sikerült. Bár fogyatékos gyermekek képzésére és tanítására Szegeden is óriási az igény, hiába írtuk le szakmai terveinket és az alapítvány működtetésére vonatkozó elképzeléseinket, az elmúlt években sem a városban nem találtunk támogatókat, sem az illetékes minisztériumok nem biztattak bennünket. Az önkormányzattól kaptunk épületet, de támogatók, biztos anyagi alapok nélkül nem vághattunk bele – mondta a birminghami éveiben konduktorképzéssel is foglalkozó fiatal nő.

A kicsit csalódott Balogh Krisztinát 2004-ben azzal kereste meg a Nemzeti Intézetben egy négyéves fogyatékos gyermek édesanyja, hogy lakóhelyén, a Birminghamtől 120 kilométerre fekvő Leominsterben hozzanak létre közösen egy olyan alapítványt, ami Angliában is egyedülálló módon térítésmentesen foglalkozna rászoruló gyerekekkel. – Jo Baker édesanyja akkor sem adta fel, amikor kisfia meghalt – jegyezte meg a konduktor.

A Megan Baker House 2005 elején kezdte meg működését. A központot létrehozó, nem bentlakásos alapítványt Joe Baker és Balogh Krisztina közösen vezeti. Az angol asszony az anyagi feltételek megteremtéséért, a magyar nő a szakmai munkáért felel. Hetente mintegy 30 fogyatékos gyermekkel foglalkoznak. A munkában Balogh Krisztina mellett még négy konduktor vesz részt. Az alapítványban összesen nyolcan dolgoznak főállásban, rajta kívül mindnyájan angolok. Sikerükről főműsoridőben már kétszer is beszámolt a BBC.

A Megan Baker House-t rengetegen támogatják. Különböző cégek adományai mellett részesülnek a helyi lottó bevételéből, valamint ötven önkéntes fáradozik azon, hogy semmiben ne legyen hiányuk. Éves költségvetésük 250 ezer font. Ha mától egyetlen fontot sem kapnának, az alapítvány egy évig akkor is zavartalanul működne.

– Hiába élek már évek óta távol Magyarországtól, nem adtam fel. Szegeden szeretném megvalósítani régi álmomat, felállítani és működtetni egy fogyatékos gyerekekkel foglalkozó központot – mondta Balogh Krisztina.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Számítógépes tanfolyam negyven éven felülieknek

– Persze azért nem leszek internetfüggő – legyintett nevetve Diószegi Piroska, és már… Tovább olvasom