Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Diétásoknak csak bölcsődében jár az egész napos ellátás

Szeged - Amíg bölcsődében még jár az egész napos étkeztetés a diétás gyerekeknek, óvodás kortól már csak ebédet kapnak az ételallergiások az oktatási intézményekben. A szülők ezt diszkriminációnak érzik, és minden évben sok panasz érkezik emiatt a közétkeztető céghez.
Az elmúlt hetekben több olvasónk is megkereste szerkesztőségünket ugyanazzal a panasszal. Azok a szülők, akiknek ételallergiás gyermekei bölcsődéből óvodába mentek, szeptemberben szembesültek az egyébként nem új rendszerrel: immár nem kapnak egész napos ellátást az intézményben, csupán ebédet. Ezt pedig diszkriminációnak érzik.

– A gyermekem sajnos ételallergiával küzd, ráadásul nem is eggyel – mesélte Gyurika Beatrix. – A Suli-Host a bölcsiben biztosította a diétás étkezést egész napra, ami magába foglalta a reggelit, tízórait, ebédet, uzsonnát. Szeptembertől óvodába ment, és az első ebédbefizetésnél szembesítettek vele, hogy ugyanazért az összegért, amiért a bölcsiben egész napi étkezést biztosítottak, itt már csak ebédet fog kapni. És a hihetetlen, hogy nincs is olyan lehetőség, hogy kérjünk diétás reggelit és uzsonnát, azt a szülőnek kell vinni. Mi ez, ha nem hátrányos megkülönböztetés? Ha a bölcsődében meg tudják oldani a diétás egész napos étkeztetést, akkor a többi intézményben miért nem? – tette fel a kérdést.

A diétás ebédet névre szóló ételhordókba szedik a Suli-Host konyháján. Fotók: Karnok Csaba
A diétás ebédet névre szóló ételhordókba szedik a Suli-Host konyháján.
Fotó: Karnok Csaba

Egy másik szülő a nehézségekre is felhívta a figyelmet. – Az óvoda nincs felkészülve arra, hogy a reggel bevitt ételt hűteni tudják. Ezért állandóan olyasmit kell adnom a kislányomnak, ami kibírja délutánig – mesélte Kovács Krisztina. – Tejérzékenysége miatt így is kevés dolgot ehet, ez azonban tovább szűkíti a kört. Szinte mindennap kolbászos zsemlét kap uzsonnára.

Az ügyben megkerestük a közétkeztető céget. Török Gábor, a Suli-Host Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: az önkormányzat rendelte így, ezért szerződtek ilyen ellátásra a várossal. Hozzátette: hatalmas többletfeladat lenne, ha az óvodásoknak is napi három diétás étkezést biztosítanának.

– A bölcsődékben a kicsiknek életkoruk miatt még sűrűn kell enniük, nem várható el a szülőktől, hogy erről napi szinten otthonról gondoskodjanak. Ezer bölcsődést étkeztetünk, közülük 130-an diétások. Miattuk 30 diéta alapján kell összeállítanunk a menüt. Mivel emelt szintű szolgáltatásról van szó, névre szólóan kell csomagolni az adagokat, már ez is hatalmas többletmunkát igényel. A nagyobb gyerekeknél ezt már nehezen tudnánk vállalni, szerencsére az önkormányzat egyelőre nem is kötelez erre bennünket.

Gergő normál, Zita diétás menüt kapott ebédre a szegedi Gyertyámos Utcai Óvodában. Fotó: Karnok Csaba
Gergő normál, Zita diétás menüt kapott ebédre a szegedi Gyertyámos Utcai Óvodában.
Fotó: Karnok Csaba

Az igazgató elmondta, a 4000 óvodás, 8000 általános iskolás és 2200 középiskolás között 400 diétás van – ebben csak azok vannak benne, akik orvosi igazolással is rendelkeznek. Nekik 70-féle menüt kell összeállítani nap mint nap, amelyet a többitől elkülönített helyen készítenek, még a kenyeret is külön sütik számukra.

– Napi három étkezés előállításának költségét az önkormányzat nem vállalta, ezért kapnak csak ebédet. Cserébe viszont a diétás gyerekek szülei az óvodai normál ár felét fizetik – ami a mennyiségnövekedés miatt viszont ugyanannyi, mint a bölcsődei teljes ellátás –, a családi pótlék ugyanakkor 10 ezer forinttal magasabb, vagyis a tízórai és az uzsonna költsége ebből előteremthető – tette hozzá Török Gábor.

Olvasóink írták

 • 10. gy.bea83 2013. október 21. 16:37
  „Vajon kóstolta már Török Gábor milyen borzalmat ad a gyerekeknek? Ha nem csalna el annyi pénzt jutna elegendő összeg a többlet munkára, amivel előállítanák a diétás reggelit+uzsonnát a többi intézményben is. Az önkormányzat igenis kötelezze a Suli-Host-ot a diétás reggelire és uzsonnára.”
 • 9. Dr.Tonyk 2013. október 21. 15:25
  „"családi pótlék ugyanakkor 10 ezer forinttal magasabb, vagyis a tízórai és az uzsonna költsége ebből előteremthető - tette hozzá Török Gábor"

  Török Gábornak ehhez semmi köze! Én meg azt mondom, Török úr mondjon le a fizetéséről valamint a cége nyereségéről és az forgassa egy az egyben étkeztetésre. Ugye, hogy nem tetszik Török úr?!

  OFF:
  De ha már Sulihost. Az önök cége mikor jut el a XXI. században odáig, hogy egy normális étlapot adjon ki a a kezei közül, ne pedig 2.3MB-os, pdf-be scannelt förmedvényt. (Gondolom nehéz lenne egy PDF nyomtatóval előállítani.)
  Hogy miért? Az intézményeknek ezt a szörnyszülöttet kell hostingolni, letölthetővé tenni. Már többször kértem Önöket ennek a gyakorlatnak a megváltoztatására. Ajánlottam már akkor is, most is: Amennyiben úgy gondolják, elmegyek és beállítom Jucika gépét!”
 • 8. majzik 2013. október 21. 07:54
  „Még szerencse, hogy nem nekünk kell megcsinálni a gyereket!
  Nem elég ha tanítanom, etetem és nevelem?”
 • 7. polo 2013. október 21. 07:17
  „A a suli-host ha elvállalta csinálja becsülettel, de ez mondjuk Mo. nem ismert szó.Ez olyan mint amikor a szívsebész elvállalja a szív műtétet de közben megoldja meg és csak a nagy ereket varja vissza a többit oldják meg ahogy tudják.”
 • 6. gy.bea83 2013. október 20. 19:09
  „Ő csak azt hiszi, hogy 10ezer forint elég a gyerek reggelijére és uzsonnájára a diéta miatt, nyilván nincs ételallergiás gyermeke. Arról nem beszélve, hogy a plusz 10ezer forintot nem azért kapjuk mi szülők, hogy az óvodai reggelit és uzsonnát biztosítsuk csak belőle. Ennek többszörösét kell havi szinten a gyerek étkezésére költenünk.Az ebéd igaz, hogy fele annyiba kerül, de még így is sokallom az összeget az étel minőségét tekintve, sokszor ehetetlen. Arról már nem is beszélek, hogy ez a gyerekeket lelkileg is megviseli, hogy nekik vinni kell az ételüket, nem azt kapják mint a másik kisgyerek, de persze erről senki nem beszél.”
 • 5. pirosmedence 2013. október 20. 12:54
  „A fotón a kanalas hölgy a tipikus menzás néni - a Hősök kapujánál a Gödör fölött is ilyen volt a 70-es években, szerintem Zalától a Nyírségig mindenütt hasonló! Egyem a szívét!”
 • 4. mugli 2013. október 20. 12:07
  „Sokkal ízletesebb, kiadósabb, táplálóbb ételeket ehettek a gyerekek, amíg nem volt tömegesítve a közétkeztetés. Elképesztő, hogy pl. a burgonyapüré esetében, mire a gyerek tányérjára kerül az étel, elválik egymástól a víz és a szárazanyag. és ez csak egy dolog.
  Hiába fizettem be a gyerekeknek az oviban, suliban, otthon alig tudtam jóllakatni őket egy-egy nap után. Pedig nem válogatósak, mindent megesznek.
  Most este van otthon a napi főétkezés, napközben szendvicset, gyümölcsöt visznek itthonról. Nekem többletmunka, de ez van.”
 • 3. Tatter 2013. október 20. 10:19
  „Több ismerősöm dolgozik ennél a cégnél,hallottam mi megy ott! A kórházaknál sem rózsás a helyzet,amilyen adagot kapnak a betegek az nevetséges.Amikor a párom szülni volt a klinikán mindig éhes volt pedig nem egy zabálós/minden megevett amit kapott/!Nem győztem behordani a kaját!”
 • 2. polo 2013. október 20. 08:28
  „Szerintem ez nem politika függő hozzá értőket kéne alkalmazni és nem egy almából kéne gyümölcslevest csinálni 20 kg lisztel. Abban azért egyetértek, hogy ehetetlen és ócska minőségű az étel, de azt nem érten régen a bölcsődékben óvodákban főztek azt mért kellet megszüntetni és egy amatőrnek átadni.”
 • 1. Tatter 2013. október 19. 23:20
  „Sajnos mi is ebben a cipőben járunk,gyermekünk diétás!
  Nagyon rossz tapasztalatom van,ebben az ügyben!Sokszor ehetetlen amit kapnak a gyerekek,csak utána kellene nézni
  mennyit hagynak ott a gyerekek.Nem azért mert nem éhes a gyerek,hanem íztelen,sokszor undorító!
  Addig míg Narancsos a Megyei kormányzás addig változás nem lesz!A gyerekek kárán tömik a zsebüket!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átveszi az egyházmegye a pedagógusképzőt

A szegedi Gál Ferenc Főiskola átveszi a nagy múltú szarvasi pedagógusképzőt. Tovább olvasom