Délmagyar logó

2018. 11. 14. szerda - Aliz 7°C | 15°C Még több cikk.

Digitalizálják a 100 éves Délmagyarországot

Dél-Magyarország - Félmillió újságoldal, több mint kétmillió adat kerül számítógépre azzal, hogy az egyetemi könyvtár és a megyei szerepkörű Somogyi-könyvtár digitalizálja lapunkat, a 100. évét élő Délmagyarországot.

Interneten elérni az elektronikus tartalmakat – ez a trend a legmodernebb informatikával karöltve járó könyvtártudományban. A régió két legjelentősebb bibliotékája, a szegedi universitas egyetemi könyvtára és a megyei hatókörű Somogyi-könyvtár közös vállalkozásban, pályázati támogatással digitalizálja lapunkat, a 100. évét élő Délmagyarországot.

– A két könyvtár közösen adja össze azokat a példányokat, amelyek alkalmasak a digitalizálásra. Minimum félmillió újságoldalt kell feldolgoznia annak a nagyon okos gépnek, amely pályázati siker eredményeként kerül Szegedre – mondja Máder Béla, az egyetemi könyvtár igazgatója. – A nyáron kezdődő, várhatóan egy éven át tartó munka eredményeként digitalizált újságoldalakon dátum és fogalmak szerint is kereshetnek majd a kutatók, olvasók.

Két könyvtárigazgató – Palánkainé Sebők Zsuzsanna és Máder Béla – az egyik legkorszerűbb digitalizáló berendezés előtt a 100 éves Délmagyarországgal. Fotó: Karnok Csaba
Két könyvtárigazgató – Palánkainé Sebők Zsuzsanna és Máder Béla – az egyik legkorszerűbb digitalizáló berendezés előtt a 100 éves Délmagyarországgal. Fotó: Karnok Csaba

A digitalizálás lényege, hogy a nyomtatott dokumentum tartalmát úgy helyezik el egy elektronikus tárolóeszközön, hogy formai és tartalmi elemeit is megőrizzék, de egyúttal a számítógép segítségével feldolgozhatóvá tegyék.

– Ez az első lépés: a helyismereti jellegű folyóiratokat is ily módon szeretnénk feldolgozni – nyújtotta át kollégájának a periodikák listáját a könyvtárosok világnapján Palánkainé Sebők Zsuzsanna, a Somogyi-könyvtár igazgatója.

Egy évszázad történelmét jeleníti meg lapjain a Délmagyarország, vidék-Magyarország legpatinásabb napilapja. Újságunk nem csupán olvasmány, történeti forrás is. A Délmagyarország a régió, illetve Szeged történetének oly fontos adatállománya, amelynek digitalizálása, majd újszerű újraolvasása termékenyítően hathat a társadalomtudományokra.

Olvasóink írták

 • 11. Agáta 2011. április 19. 17:22
  „koszone, de jó lenne, ha fel tudnád tenni a Netre a képeidet! Így mindenki hozzá tudna férni.

  A Könyvtár erőfeszítését pedig minden szegedi bizonyára köszönettel és örömmel fogadja, én biztosan. Családom bizonyíthatóan több, mint 200 éve itt él, így remélhető, hogy sok érdekes információt fogunk olvasni a városról, az itt élt polgárokról.”
 • 10. koszone 2011. április 18. 12:42
  „Csaó

  Nekem vannak különleges fotóim Szegedről!SOK-SOK
  Még a vasúti hidal,a régi "régi hidal",kárász utcával, konfrisokkal,Újszeged még szinte nem is volt, rengeteg van, már digitalizálva ha érdekel valakit !!!!Nagyon jók,múzeumkert régi híd bástyái,halász csónakok,mozik,kékfestőműhely,bank,kb 40-es évek/háború elötti ha minden igaz..........stb !
  Ha esetleg valakit érdeke?????????

  Csaó”
 • 9. Sajttolvaj 2011. április 17. 16:55
  „szetey zsurnal nem kell senkinek
  hiteltelen lett mint
  a szolnoki”
 • 8. Pierre_Quatre 2011. április 17. 12:20
  „remélem a Délvilágot is digitalizálják, nem csak a Délmagyart, különben sz*rt ér az egész...”
 • 7. THE 2011. április 17. 09:51
  „Hurrá, valakinek megvan a nyugdíjig az álommelója.”
 • 6. Sajttolvaj 2011. április 17. 08:29
  „a kutyanak nem kell ez a szeteys akarmi”
 • 5. Alpesi01 2011. április 17. 08:10
  „Nagyszerű kezdeményezés! Az első szegedi lapot a Szegedi Híradót is érdemes lenne digitalizálni, ugyanis helytörténeti szempontból igen érdekes.”
 • 4. Mignon 2011. április 17. 03:08
  „3. folyt.:

  Akkor, abban az idöben ezek voltak az en elsö probalkozasaim, mondjuk
  "szarnycsapkodasai" egy kiscsibenek.

  Ma, több mint 40-evvel kesöbb
  olyan lettem, mint egy "szirti sas"...

  :)))

  Megis, köszönöm a Delmagyarnak!”
 • 3. Mignon 2011. április 17. 00:56
  „Ennek örülök en is!

  Lehet, olvashatom az 1960-as evekben megjelent
  egy-ket rövid cikkemet es verseimet is...?
  A datumra ugy kb. emlekszem, tudom hol kellene keresni...

  De, ha nem...?

  Üsse kö!”
 • 2. Lucia 2011. április 16. 22:35
  „Hú, de q.a jó! Ennek akkor lenne értelme, ha bárki (pl. én is) hozzáférhetne a beszkennelt oldalakhoz! Képként rögzítik a példányokat, vagy karakteresen??”
 • 1. Beroesz 2011. április 16. 22:34
  „Nagyszerű, kíváncsian várom!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nanoszerkezetek tulajdonsága fém- és fém-oxid felületeken

Szeged – Fém-, illetve fém-oxid felületeken tervezett tulajdonságú nanoszerkezeteket… Tovább olvasom