Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Díjátadó gálával zárul a szegedi operafesztivál

Szeged - A díjátadó gálaesttel ma fejeződik be a harmadik alkalommal megrendezett operafesztivál. A nemzetközi viadal öt versenyprodukciójára a korábbi éveknél többen voltak kíváncsiak, igazi fesztiválhangulat uralkodott a döntő alatt a nagyszínházban.
Az Armel Operaverseny és Fesztivál ma 20.30-kor kezdődő díjátadó gálaestjét nemcsak a nagyszínházban jelen lévő közönség, hanem a Duna Televízióban és az Arte honlapján a nézők is élőben nyomon követhetik. Más lesz a zárókoncert, mint az első két évben: a 13 döntős énekes az öt versenyprodukcióból ad elő részleteket. A gálát Pál Tamás rendezi, a közreműködő Pannon Filharmonikusokat Oliver von Dohnányi vezényli. A neves színházi szakemberekből álló nemzetközi zsűri három díjat ítél oda: a legjobb produkciónak járó elismerést, valamint a legjobb női és férfielőadó díját, amellyel 10-10 ezer euró is jár.

Bátyai Edina, az operaverseny egyik alapítójának, a Szegedi Szabadtéri Játékoknak az igazgatója úgy véli: mostanra beérett a fesztivál, látszott ez az előadások iránti érdeklődésen is. – Legjobban a debreceniek produkciója, A tüzes angyal tetszett. Közel áll hozzám a rendező, Silviu Purcarete színházi felfogása, és a két versenyszereplő, Cristina Baggio és Cseh Antal énekes-színészi alakítása is magával ragadott. A Violettaként látott Maria Pakhar a hangjával bűvölt el, Alföldi Róbert Veslefrikk-produkciójában pedig Alexander Polkovnikov színpadi jelenlétét éreztem izgalmasnak. A döntő két hete pezsgést hozott Szeged kulturális életébe. Olyan színházi szakemberek, újságírók fordultak meg itt, akik a város jó hírét messze földre elviszik. Havas Ágnes fesztiváligazgató fantasztikus szervezőmunkát végzett – fogalmaz Bátyai Edina, aki szerint az Armel Produkcióval és az évente 30 milliós támogatást nyújtó Péccsel most lejáró hároméves együttműködés jól sikerült, nehéz lett volna ennél különlegesebb közös programsorozatot kitalálni.

A norvégok Veslefrikkje nyitotta a fesztivált. Ketten a versenyzők közül: Iulia Vacaru és Alexander Polkovnikov (középen). A szerző felvétele
A norvégok Veslefrikkje nyitotta a fesztivált. Ketten a versenyzők közül: Iulia Vacaru és Alexander Polkovnikov (középen).
A szerző felvétele

– Óriási a darabok között a minőségi különbség, így a rendezők és az énekesek teljesítményét is nehéz összehasonlítani. Tutino kamaraoperája egészen más lehetőségeket kínál, mint a Traviata vagy a 20. századi klasszikussá lett Prokofjev-darab. Mi évek óta önkéntes munkánkkal segítjük a fesztivált; szeretnénk, ha jövőben is itt rendeznék meg – hangsúlyozza Gyémánt Csilla színháztörténész, a Szegedi Operabarátok Egyesületének elnöke, aki úgy véli: nem lenne szabad a városnak kiengednie a kezéből a nagy nemzetközi publicitást hozó, komoly presztízst jelentő rendezvényt.

Bizonytalan a szegedi folytatás

Az operafesztivál jövőjéről csak találgatni lehet, Havas Ágnes türelmet kért, egyelőre nem nyilatkozik. Az elmúlt napokban Nagy Viktor, a győri és Vidnyánszky Attila, a debreceni teátrum igazgatója, valamint Mártha István zeneszerző, az Új Színház igazgatója is Szegeden járt. Információink szerint több város is szívesen otthont adna a jövőben a nemzetközi rendezvénysorozatnak.

Ma is lehet szavazni a közönségdíjakra

A fesztivál két közönségdíjára – a nézők a szerintük legjobb produkcióra voksolhatnak – a gálaest elejéig lehet szavazni a Duna Televízió honlapján és az Arte Live Weben. Mindkét weboldal a www.operaverseny.hu szavazás menüpontjából érhető el legegyszerűbben. A Dunán egy regisztrációval egy voksot lehet leadni, az Arte rendszere pedig egy IP-címről egy szavazatot fogad el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Virág és aranybarack

Ruzsa - Hetedszer rendezett virágbált az önkormányzat, hogy ünnepélyesen adhassa át a Ruzsa… Tovább olvasom