Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Díjaznák a könyvtári kölcsönzést

Szeged - Szerzői díjat fizetne az állam a kortárs magyar irodalmi és zeneművek alkotóinak a könyvtári kölcsönzések után. A Somogyiban Lőrincz L. László a legnépszerűbb: havi 1800-2000 forinthoz juthatna ezáltal.
A jövőben díj illeti meg az irodalmi és zeneművek szerzőit a nyilvános könyvtári kölcsönzések után – jelentette be az országgyűlés előtt a múlt héten Avarkeszi Dezső, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára. A könyvek és kották kölcsönzésekor fizetendő díjat a kormány nem fizetteti meg az intézményekkel vagy a látogatókkal, a költségvetés biztosítja a szerzői jog védelme érdekében.

A József Attila Kör Irodalmi Egyesület honlapján kiderül, a jogdíj alapelve, hogy a szerző művének közkönyvtári kölcsönzéséért ellentételezésben részesül. Az 1940-es években született, először Dániában, majd Norvégiában és Svédországban vezették be. Azóta a világ 28 országában alkalmazzák a kölcsönzési jogdíjrendszert.

A Somogyi-könyvtár legkeresettebb művei. Fotó: Frank Yvette
A Somogyi-könyvtár legkeresettebb művei. Fotó: Frank Yvette

A magyar írószervezetek is régóta szorgalmazzák, hiszen európai uniós irányelv rendelkezik a jogdíj bevezetéséről. Csak ennek ideje a kérdés: sajtóinformációk szerint legkorábban 2010–2012-ben fizethetők ki a jogdíjak, közel 200 szerző juthat mintegy 200-300 millió forinthoz.

A Könyvtári Intézet már 2005-ben készíttetett felmérést a jogdíjjal kapcsolatban a Somogyi-könyvtárban – tudtuk meg Sikaláné Sánta Ildikó általános igazgatóhelyettestől. – Egy hónapot kellett vizsgálnunk, feljegyeznünk, hányan kölcsönöznek élő magyar szerzőtől, vagy kisebbségi nyelven, de Magyarországon élő és író alkotótól, illetve külföldön, ám magyar nyelven író szerzőtől. Összesen 49 ezer 215 olyan kölcsönzés volt abban a hónapban, amely megfelelt e kritériumoknak – tájékoztatott, hozzátéve: Lőrincz L. László, Darvasi László, Kányádi Sándor, Varró Dániel és Závada Pál műveit keresték a legtöbben – vagyis várhatóan ők kaphatnák a legnagyobb részt a „jogdíjtortából".

Havi egy-két ezret jelentene?

Angliában 18 ezer szerző között évente tízmillió eurót osztanak szét, az alkotók hat pennyt – nagyjából 200 forintot – kapnak kölcsönzésenként. Észtországban több mint 700 szerző között oszlik el a pénz, kölcsönzésenként 0,4 euró – mintegy 100 forint. Ezt alapul véve a Somogyi-kutatás egy hónapja alatt 18-szor kölcsönzött Lőrincz L. László havonta 1800-2000 forint pluszhoz juthatna a szegedi könyvtár révén.

Olvasóink írták

 • 3. ;) ;) ;) 2008. október 29. 14:33
  „A futballista fiát megbuktatják harmadikban, de az mégis boldogan meséli apjának:
  - Apa, képzeld, a szerződésemet a harmad osztállyal egy évvel meghosszabították ...”
 • 2. piszkavas 2008. október 29. 10:04
  „1.-nek
  Miért is? Mi köze a kölcsönzött könyveknek a könyvtár vezetéséhez?
  A Somogyi online katalógusában közel 160 kötetnyi Wass Albert van, míg pl. Lőrincz L. kb. 106 (műfordításokkal együtt), Darvasi kb. 40, Kányádi kb. 95 példánnyal szerepel.
  Van ott Wass Albert, csak hülye a magyar, hogy nem azt olvassa, hanem Darvasit, meg Kányádit. Szerintem nem is igazi magyarok, rekesszük ki őket... Meg akkor már a vezetést is!

  Akkor marad a tiszta, sterilen magyar, az majd Wass Albertet olvas.”
 • 1. 1. 2008. október 29. 08:35
  „Nem Wass Albert a legnépszerűbb? Magyarok vezetik azt a könyvtárat egyáltalán?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem telnek meg a szegedi hotelek a fesztiválra

Szeged - A szegedi hotelek egyelőre kevés olyan foglalásról tudnak beszámolni, amely a jövő hétfőn… Tovább olvasom