Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Díjazták az ország egyetlen bőrgyógyász-genetikusát

Szeged - Bőrgyógyászati kórképek genetikai hátterét kutatja Nagy Nikoletta, aki munkásságáért csütörtökön átvehette a L’Oréal – UNESCO A Nőkért és a Tudományért ösztöndíjat. A szegedi egyetem fiatal adjunktusa vallja: a ritka betegségek öröklődését feltáró kutatások ahhoz is hozzájárulnak, hogy a gyakori betegségeket is jobban megismerjék.
Kivételes tehetségű magyar kutatónőket díjaznak a L’Oréal – UNESCO A Nőkért és a Tudományért ösztöndíjjal, amelyet idén egy szegedi bőrgyógyász is átvehetett.

Nagy Nikoletta, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika adjunktusa ezzel mentora, Széll Márta nyomdokaiba lépett, hiszen 2008-ban ő vehette át ezt a díjat.

Nagy Nikoletta olyan betegségeket vizsgál, amelyek kialakulásában a genetika a meghatározó. Fotó: Frank Yvette
Nagy Nikoletta olyan betegségeket vizsgál, amelyek kialakulásában a genetika a meghatározó.
Fotó: Frank Yvette

Nagy Nikoletta az elismerést a közelmúltban folytatott kutatásaiért kapta, amelyek fókuszában egy daganatos megbetegedés, a Brooke– Spiegler-szindróma genetikai háttere áll. Az ilyen betegek arcán, fején akár diónyi méretű kinövések fejlődnek, amelyek teljesen eltorzíthatják vonásaikat. Mivel a szegedi doktornő az országban az egyetlen szakember, aki bőrgyógyászati és klinikai genetika szakvizsgával is rendelkezik, ezért döntött úgy, hogy olyan betegségeket vizsgál, amelyek kialakulásában a genetika a meghatározó.

Kerüljenek előtérbe a tehetséges kutatónők

A L’Oréal és UNESCO közös programjának az a célja, hogy felhívja a figyelmet a tudományos életben gyakran háttérbe szoruló tehetséges nők kutatási eredményeire, és a díjazottak munkásságát példaként állítva újabb generációkat biztasson a kutatói pálya választására. Az elmúlt 11 évben 34 magyar kutatónő részesült az ösztöndíjban, a vállalat eddig közel 125 ezer eurót osztott szét a magyar tudós nők között. A külföldön már 15 éves hagyománnyal rendelkező program hazai változatára minden évben olyan tudós nők nyújthatják be pályázatukat, akik tudományos munkájukkal az élet- vagy az anyagtudományok valamely részterületének feltárásán fáradoznak, és magyar felsőoktatási kutatási intézményekben, illetve az MTA kutatóintézeteiben dolgoznak.

– Ha azonosítjuk a kiváltó okot, már a terhesség ideje alatt meg lehet mondani, hogy a gyermek beteg lesz-e, így a szülők eldönthetik, vállalják-e. Súlyos bőrgyógyászati tünetekről beszélünk, amelyek jelentősen rontják az életminőséget, így fontos lehet ezt előre tudniuk. Sok esetben most csak az első beteg gyermek világra jövetele után derül ki, hogy a szülők hordozók – magyarázta Nagy Nikoletta. – A későbbi cél, hogy korrekcióval egészséges utódok születhessenek, felnőtteknél pedig megelőzhetők legyenek a tünetek.

Az adjunktus hozzátette: a ritka betegségek genetikai hátterét feltáró kutatások ahhoz is hozzájárulnak, hogy a gyakori betegségeket is jobban megismerjék, és ne csak a tüneteket tudják kezelni, hanem a kiváltó okot is megszüntessék.

A fiatal orvos 2003-ban kezdett dolgozni a szegedi bőrgyógyászati klinikán – akkor még hallgatóként. – Az itteni hangulat miatt választottam végül ezt a pályát – mesélte. Azt, hogy 10 év alatt ilyen gyorsan jutott előre a ranglétrán, a tehetség és a lehetőség találkozásával indokolja. – Nagyon sokat köszönhetek Széll Mártának, a szegedi Orvosi Genetikai Intézet vezetőjének és Kemény Lajosnak, a Szegedi Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika tanszékvezető professzorának. Őket tekintem példaképeimnek is.

A csütörtöki díjátadón az oklevél mellett 3500 eurót (ami körülbelül 1 millió forint) is átvehetett a pályája elején járó doktornő, aki ezt első önálló lakásába fekteti majd.

Olvasóink írták

 • 5. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. október 17. 16:28
  „És gratulálok neki.
  /ez lemaradt”
 • 4. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. október 17. 16:27
  „Végre egy nő, aki az eszével és nem azzal híres, hogy jópi*sa”
 • 3. moldova 2013. október 16. 16:39
  „Remélem,megtalálja itthon is a számítását, Neki
  nem kell külföldre vonulnia... (Gratula)”
 • 2. bubuka976 2013. október 15. 14:21
  „Végre egy csini tudós! :)”
 • 1. allegro 2013. október 15. 13:24
  „Gratulálok!
  Szavaival ,,A tehetség és a lehetőség találkozása" - valóban fontos a kiemelkedő eredmények elérése érdekében minden területen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi patikus Az év gyógyszerésze

Zolnay Kriszta, a Kígyó Gyógyszertár vezetője lett idén Az év gyógyszerésze. Tovább olvasom