Délmagyar logó

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 6°C | 12°C

Díjeső a 7 Határnak a Kései hazatérésért

Három díjat is elnyert a nemrégiben Lakitelken megrendezett országos kisközösségi filmszemlén a mártélyi 7 Határ Stúdió Kései hazatérés című filmje. A dokumentumfilmeseket a máig feldolgozatlan délszláv háború, s a Vajdaságban élő magyarok élete érdekli a legjobban.
A délszláv polgárháborúban életét vesztett, s ismeretlen sírban eltemetett magyar fiú holtteste utáni kutatás történetét feldolgozó Kései hazatérés című dokumentumfilm elnyerte a zsűri díját, a Hír Tv különdíját, és közönségdíjat kapott a csongrádi Batsányi-gimnázium diákjaitól.

A 7 Határ Stúdiónak nem ez az első, s egyetlen produkciója. Csernai Árpád és Hegedűs Anita korábban is készített hasonló filmeket. Anita régebben szerkesztő-riporterként dolgozott a vásárhelyi városi tévénél, Árpád pedig hangmérnök volt a rádiónál, illetve a városi tévénél. Szakmai tapasztalataikat jól tudják kamatoztatni dokumentumfilmesként.

– A millenniumi évben két film elkészítésére nyertünk pénzt egy pályázaton, ebből készült el a tatabányai cigánytelepen a Dója tündér megmentése, illetve a Kovács Győzőről, az első magyar számítógép összeállítójáról szóló Memória című munkánk, amelyeket a Duna Tv, illetve a Magyar Televízió is műsorra tűzött. A honoráriumból vásároltunk egy profi kamerát, s ezzel kezdtük a komolyabb munkát – avatott be a kezdetekbe Hegedűs Anita.

Az általuk 2004-ben alapított stúdió főleg vajdasági, főleg a máig feldolgozatlan, kibeszéletlen jugoszláv polgárháborúval kapcsolatos témákat dolgoz fel, de készítettek útfilmeket is.

Hegedűs Anita és Csernai Árpád a vágószobában. A délszláv témák érdeklik őket. Fotó: Tésik Attila
Hegedűs Anita és Csernai Árpád a vágószobában. A délszláv témák érdeklik őket.
Fotó: Tésik Attila

– Topolyai vagyok, de már olyan régen élek Magyarországon, hogy kívülállóként látom az ottani embereket, problémáikat, illetve a háborút is. Nyelv- és helyismeretem azonban megmaradt, ez megkönnyíti a munkánkat, a témák pedig szembejönnek velünk – mondta Árpád, a Kései hazatérés producere.

– Filmjeinket többnyire a Vajdaságban mutatjuk be. Azt tapasztaltuk, ott sokkal jobban érdekli az embereket a filmművészet. Érdekes, hogy amikor a romániai forradalom egyetlen vásárhelyi áldozatáról, az aradi Maros-hídon agyonlőtt Tóth Sándorról készített filmünket Szegeden bemutattuk, az csak két nézőt érdekelt. Topolyán viszont megtelt a nézőtér – tette hozzá Anita.

A 7 Határ Stúdió szerbiai munkatársai segítségével továbbra is a délvidéki témákkal foglalkozik. Az alkotók azt mondják, épp elég magyar él kinn ahhoz, hogy érdekelje őket a sorsuk. Következő filmjüket egy olyan napló alapján forgatják majd, amelyet egy magyar fiú vezetett katonanapjairól a polgárháború idején. Az ő történetét követik majd nyomon, egészen addig, amíg egy lövedék halálosan meg nem sebesítette.

A Kései hazatérés

Az egyórás, többszörös díjnyertes Kései hazatérés című film történetére véletlenül találtak rá az alkotók. Eredetileg Topolya 14 háborús áldozatáról szerettek volna forgatni, ám a polgármestertől megtudták, egy férfi keresi 1991-ben katonának bevonultatott unokaöccsét. Az alkotók így vették fel a kapcsolatot Becskei Györggyel, aki végül segítségükkel megtalálta Sándor unokaöccse földi maradványait.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szavazzon az év Csongrád megyei épületeiről!

Szeged - Játékra hívjuk olvasóinkat: keressük együtt Csongrád megye legszebb és legrondább épületeit! A héttagú zsűri munkájáról Vesmás Péter Ybl-díjas építészt kérdeztük. Tovább olvasom