Délmagyar logó

2018. 10. 16. kedd - Gál 10°C | 23°C Még több cikk.

Diós koszorú Szabóné Baum Matilddal

Szeged - Lapunk frissen megjelent süteményeskönyvéből kiválasztottuk a diós koszorút. A karácsonyi édességet a recept beküldőjével, Szabóné Baum Matilddal együtt sütöttük meg otthonában. Sok apró trükköt ellestünk.
Hat diós, hat mákos beigli, négy diós koszorú – Szabóné Baum Matild mind megsüti karácsonyra. A szegedi asszony az öccsének, a lányainak és a barátnőjének kedveskedik a finom süteményekkel.

– Celofánba szépen becsomagolva, egy szép masnival átkötve kedves karácsonyi ajándék lehet a diós koszorú – adott jó tippet Matild. Az említett finomság most már nemcsak a családban népszerű. Matild beküldte a receptet a Délmagyarország szerkesztőségébe. Sikert aratott. Bekerült lapunk decemberben megjelent nagy süteményeskönyvébe. Az aranybarnára sült, manduladarabkákkal megszórt édesség felkeltette érdeklődésünket, megkértük Matildot, süssük meg együtt. Örömmel vállalkozott a feladatra, a hétvégén vendégül látott bennünket az otthonában. Elárulta, egyébként nem szeret együtt főzni senkivel: „Vagy én főzök, vagy más" – mondta.

„Vigyázz, ne túl erősen nyújtsd a tésztát!" „Sok múlhat a liszt adagolásán. Ha nem elég jó a finomliszt sikértartalma, lehet érezni a tésztán, hogy túl lágy. Több kell belőle" – osztotta meg velünk tapasztalatait Matild, aki a diós koszorú receptjét a nagymamájától örökölte, most már övé a kalácssütés felelőssége. Szeret a konyhában sertepertélni. Azt mondta: így érzi, szükség van rá. Minden családi rendezvényt az ő házában tartanak.

Szabóné Baum Matild és a kész remek, a diós koszorú. Fotók: Karnok Csaba
Szabóné Baum Matild és a kész remek, a diós koszorú.
Fotók: Karnok Csaba

– Reggel fél hétkor keltem, aztán kimentem a piacra. Csütörtökre készítem a sok finomságot. Szenteste a 89 éves édesanyámmal, az öcsémékkel és a kedvesemmel töltöm a karácsonyt. Csütörtökön pedig jön az egész család; itt lesz a két lányom, Katalin és Ildikó, illetve a három unokám, Kriszti, Felícia és Zsófi is. Összesen tizenegy emberre főzök – mesélte el az ünnepi menetrendet Matild. Sok időnk volt beszélgetni – a diós koszorú tésztája 40 percig kelt. A hat éve megözvegyült asszony nagyon precíz: minden bepiszkolódott edényt rögtön elmosogatott. Konyhájának hatalmas ablaka az udvaron lévő szőlőlugasra néz. Az ablak párkányán fűszernövények díszelegnek. Matild minden reggel megigazítja a frizuráját, és kisminkeli magát. Lila nadrágot és kék pulóvert viselt fehér csipkés blúzzal. A konyhájában is ezek a színek domináltak. Nem volt nehéz kitalálni, hogy ezek a kedvencei. Mint mindennap, az asszony délre megfőzi az ebédet, soha nem később. Szépen megterít, még virág is jut az asztalra.

A diós koszorú is ilyen precízen készült el, és az íze is fantasztikusra sikerült: a dió csak finoman érződött, kicsit keveredett a mézeskalács zamatával. Nem éreztük, töménynek, mászkosnak. A fűszerezés miatt az egész konyhát átjárta a mézeskalács kellemes illata. A külcsín is hasonlított A nagy süteményeskönyvben megjelent képhez. Miután elmentünk Matild még négy diós koszorút sütött meg.

Matild hobbija

A nyugdíjas asszony egykoron pénzügyi területen dolgozott, nagyon szeret rejtvényt fejteni. Maximum fél óra alatt bármilyen feladványt megold. Ügyességének köszönhetően lapunknál már számos ajándékot nyert.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepi készülődés Szekeres Adrienéknél

Szeged - Advent beköszöntével Szekeres Adrien egy különleges, karácsonyi dalokat tartalmazó lemezzel lepte meg a közönséget. Tovább olvasom