Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Diótörő - a karácsonyi klasszikus

Szeged - 24 órán belül akár két Diótörő-produkciót is meg lehetett nézni a Szegedi Nemzeti Színházban.
Karácsony második napján délután Juronics Tamás modern, a népszerű Csajkovszkij-darabot órányira összesűrítő koreográfiáját a Szegedi Kortárs Balett adta elő. Tegnap délelőtt és délután pedig a kétszáz évvel ezelőtt megalakult Kijevi Állami Színház táncművészei bűvölték el a zsúfolásig megtelt teátrum közönségét.

Diótörő - a karácsonyi klasszikus. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A Kiev City Balletben Oroszország és Ukrajna legjobb balettmestereinek tanítványai táncolnak. Az együttes szólistái világszerte a legrangosabb versenyeken bizonyítják tehetségüket; a társulat sikert aratott már Németországban, Franciaországban, Olaszország, Spanyolországban, Svájcban, Nagy-Britanniában, Japánban és Kanadában is. A 40 fős együttes 13 állomásból álló turnéra kapott meghívást Magyarországra – Szegeden a kissé borsos jegyárak ellenére is olyan nagy volt az érdeklődés klasszikus Diótörő-produkciójuk iránt, hogy az eredetileg tervezett egyetlen délutáni előadás kevésnek bizonyult, így duplázniuk kellett.

Az orosz balett hagyományait őrző előadás szebbnél szebb jelmezekkel, álomszép háttérképekkel a Diótörő jól ismert karácsonyi mesevilágába röpítette a közönséget. Több néző is úgy fogalmazott: a szegediek érdekes előadása után szerette volna látni az eredetihez közelebb álló, tradicionálisabb verziót is.

Diótörő - a karácsonyi klasszikus. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Legutóbb pár éve a Délmagyarország szerencsés előfizetőjeként ajándékjeggyel nézhettem meg egy balettprodukciót, most pedig karácsonyra és névnapra kaptunk színházjegyeket a családtól erre az előadásra és a 100 Tagú Cigányzenekar szombati koncertjére – mondta a szatymazi Gajdacsi Judit, aki csak azt sajnálta, hogy nem olvasta el az előadás előtt a Diótörő meséjét.

Olvasóink írták

 • 5. macs 2012. december 29. 14:50
  „Szép volt az előadás, bár úgy éreztem nem nagyon ragaszkodtak az eredeti szövegkönyvhöz. :-(”
 • 4. mazsolaszolo 2012. december 28. 19:36
  „4. Örülök, hogy így látod. A klasszikusok mindig klasszikusok maradnak és igaz, örök, kikezdhetetlen értékek. KIcsit irigyellek a szegedi színházért - már vagy ezer éve nem lehettem ott - és a szép előadásért. A képek magukért beszélnek. :)

  A "csapból" pedig nyílván azért folyik, mert egyrészt ennek van az ideje, másrészt dec. 18-án volt 120 éves a Diótörő. (Valamint jövőre lesz Csajkovszkij halálának 120. évfordulója.)”
 • 3. barack55 2012. december 28. 17:59
  „Köszönöm a Kijevi Állami Színház művészeinek a csodálatos előadást.
  Valóban méltó volt a karácsonyi ünnepek hangulatához a balett táncosok szenzációs szakmai tudása, a fantasztikus jelmezek és a díszletek. Csajkovszkij zenéje számomra mindenkor kedves, most is nagyon élveztem.
  Nem baj, ha karácsonykor (akár minden esztendőben) megnézheti, aki szereti ezt a bűbájos kis történetet.”
 • 2. IVY 2012. december 28. 13:19
  „Olyan "színvonalas" a Szegedi Színház kínálata, hogy én pl. Budapestre járok fel, mert itt nincs kedvemre való előadás. A Diótörő pedig már a csapból is folyik.....”
 • 1. mazsolaszolo 2012. december 28. 10:07
  „Juditnak nem azt kellene sajnálnia, hogy nem olvasta az E.T.A. Hoffmann-mesét, merthogy a Diótörő c. balett meséje kissé eltér attól. Inkább azt sajnálja, hogy nem volt elég nyitott a lelke arra, hogy a balettból megértse a történetet...

  Végignéztem a képeket, gyönyörűek, ezer köszönet érte. Ti jobban jártatok a kieviekkel, mint én a minap este az Orosz Állami Balett-tel, Diótörő ügyében. Na sebaj: ma előveszem a Covent Garden-es DVD-met és majd azon megnézem a briliáns klasszikus darabot.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közigazgatási és munkaügyi bíróság

A jelenlegi munkaügyi bíróságok és a törvényszékeken működő közigazgatási kollégiumok jövőre egy szervezeti egységben működnek tovább. Tovább olvasom