Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 28°C Még több cikk.

Diótörő - karácsonyi mese a gyerekeknek

Szeged - Az egyik leggyakrabban játszott, legtöbb koreográfust megihlető klasszikus balettzene Csajkovszkij Diótörője – a Szegedi Kortárs Balett ma 14 órától a nagyszínházban mutatja be Juronics Tamás új koreográfiájával a népszerű mesebalettet.
– Rengeteg tánccal igazi gyermekdarab a Diótörő. A sztori a klasszikus Csajkovszkij-balett története, ugyanakkor E. T. A. Hoffmann eredeti meséjéből, A diótörő és az egérkirályból is merítettem, különösen amikor valamilyen dramaturgiai fordulatra volt szükség ahhoz, hogy folyamatosan izgalomban tartsuk a gyerekeket. Arra törekedtem, hogy minél változatosabb, kalandosabb legyen a történet. Mivel a táncosok gyerekeket is alakítanak, igyekeztünk a mozgásvilágot, mozgásrendszert is minél közelebb hozni a gyerekekhez – mondja Juronics Tamás, a Diótörő koreográfusa, az idén 25 éves Szegedi Kortárs Balett Kossuth-díjas művészeti vezetője.

Jelenet a Diótörő nagyszínházi főpróbájából. Fotó: Frank Yvette
Jelenet a Diótörő nagyszínházi főpróbájából. Fotó: Frank Yvette


Jótékonysági akciók

A balett két jótékonysági akciót is szervez: arra kérik a gyerekeket, ha van olyan játékuk, amit szívesen odaadnának másnak, vigyék el a Diótörő-előadásokra. A táncosok összegyűjtik, és karácsonyra eljuttatják olyan nehéz sorsú gyerekeknek, akiknek ezzel örömet szerezhetnek. Rajzpályázatot is hirdetnek: minden szegedi színházbérlettel rendelkező iskola, óvoda pályázhat diákjainak a Diótörő-előadáshoz vagy a meséhez kapcsolódó rajzaival. December 1-jéig intézményenként egybegyűjtve kell leadni a kisszínház portáján a tetszőleges számú, méretű rajzot. A borítékra írják rá: „Szegedi Kortárs Balett Diótörő rajzpályázat". Az az intézmény, amelyik a legtöbb ötletes, igényes rajzot adja le, multifunkcionális nyomtatót, illetve belépőket nyer a vadasparkba.

– Meseszerű világot képzeltünk el, ami a gyermekek fantáziáját beindítja. Előző mesebalettünk, A hattyúk tava – amit folyamatosan repertoáron tartunk, és a múlt héten is nagy sikerrel játszottunk Budapesten – sok tapasztalatot adott. Többek között azt: jó, ha a gyerekeket bevonjuk a játékba, aktivizáljuk, részesei lehetnek a történetnek. Horányi Júlia tervei alapján készült a díszlet és a jelmez. A tervező úgy gondolta, igényes fejdíszeket szeretne, azért felkért egy teamet, a filmekben is dolgozó Zazzy Design csapatát, és velük készíttette el. Gyönyörű munkát végeztek, igazán látványos fejdíszek születtek. Reményeink szerint sok éven át játszhatjuk ezt a produkciót. Az idei gyermekbérleti sorozatban 26 előadást terveztünk belőle. Budapesten is előadjuk decembertől a Nemzeti Táncszínházban. Szegeden gyermekbérleten kívül karácsonykor is játsszuk majd, így a családokat is várjuk az ünnepek idején. Bár egy karácsonyi álomról szól, a Diótörő bármikor műsorra tűzhető, hiszen a történet könnyen átélhető – fogalmaz Juronics Tamás, aki nemcsak koreográfusa a produkciónak, hanem szereplője is.

– Drosselmeyer nagybácsi egy kis karakterszerep, egyfajta hoppmester. Inkább a kinézete a fontos, a táncolnivaló szempontjából nem túl jelentős feladat. Kicsit tréningeztem, de a koreografálás is elég intenzív folyamat ahhoz, hogy meg tudjam csinálni. Ebbe a koreográfiába különösen sok lépést tettem, rengeteg új motívum, mozgásinvenció szerepel benne. A táncosok szívesen játszanak a gyerekeknek, mert tőlük kapnak legközvetlenebb visszajelzéseket; jó látni, ahogy átélik, élvezik az előadásainkat. A mesebaletteket ugyanolyan komolyan vesszük, mint bármelyik produkciónkat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Laczák Boglárka - Ilyennek szeretlek, Szeged!

Kemping kerékpár, kókuszgolyó, kávé: Laczák Boglárka mezzoszoprán szeretett Szegedéhez ezek éppúgy hozzá tartoznak, mint az Anna víz és munkahelye, ahol szíve szerint megöregedne. Tovább olvasom