Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Diploma-előadásban játssza Otellót José Cura

Szeged - Székhelyi József ötéves főigazgatói ciklusának utolsó premierjét tartják péntek este a Szegedi Nemzeti Színházban, ahol Anger Ferenc rendezésében, Pál Tamás dirigálásával mutatják be Verdi kései remekművét, az Otellót.
A címszerepet ma Wendler Attila énekli – jövő héten szerdán és pénteken az argentin világsztárt, José Curát láthatja a közönség.

Made in Szeged-mániája termékének tartja főigazgatói működésének utolsó bemutatóját, a – Cura gázsija nélkül – húszmilliós költségvetéssel készülő Otellót Székhelyi József. A direktor a rendezőként ezzel a produkcióval debütáló Anger Ferencnek adott lehetőséget, akinek édesanyja öltöztetőként a színházban dolgozik, bátyja pedig befutott színész.

Anger Ferenc először földrajz szakon végzett a JATE-n, közben a színházi kórusban énekelt, és a konzervatóriumban tanult. Az Operaház kórusából vették fel a színművészetire, ahol 2005-ben diplomázott színháztudományi szakon. Zenés színházi rendező akart lenni, ezért a velencei egyetemen folytatta, ahol Walter Lemoli, a parmai színház igazgatója, a torinói teátrum művészeti vezetője, a zenés műfajok specialistája lett a mestere. Az ő vezetésével érkezik majd májusban egy bizottság Szegedre, hogy a diploma-előadást értékelje.

– A világban ma már kitágultak a határok, és egyszerre sok helyen kellene hirtelen otthon lennünk, ami hihetetlen teherként nehezedik az emberre. Otello számára is hasonló teher lehet idegenként beilleszkedni egy másik kultúrába. Ez az opera kicsit a multikulturalitás drámája is – véli Anger Ferenc, aki szerencsésnek érzi magát, hogy Pál Tamás karmesterrel dolgozhatott. Kivételes tudását, muzikalitását már kórustagként is csodálta, így kicsit megilletődve kezdte a közös munkát.

Jelenet a csütörtöki főpróbáról. Fotó: Frank Yvette
Jelenet a csütörtöki főpróbáról. Fotó: Frank Yvette

– Azt kérem a közönségtől, jöjjön, és lepődjön meg Verdin. Otellója ugyanis egyenes út a 20. század modern zenéjéhez, például Bartókhoz is, különösen szerkesztésében és pszichológiai tartalmában. Verdi számára a pszichológiai történés számít vezérfonalnak, ami egy olyan zenei korban, amikor kapdossuk a fejünket, hogy milyen új és új külsőséges formákat és ötleteket kell magunkévá tennünk, megértenünk, elsajátítanunk és előadnunk, igazi emberi mélység – hangsúlyozza a produkció dirigense. Pál Tamás szerint a szegedi együttes számára rendkívüli jelentőségű, hogy José Cura vendégszereplése révén reflektorfénybe kerül. De nem a világsztárhoz szeretnének méltók lenni, hanem Verdi remekművéhez.

A péntek esti premier Otellója, Wendler Attila többek közt mint Don José nagy sikert aratott itt a kilencvenes években. Desdemonaként Vajda Júlia lesz a partnere, aki a nyolcvanas évek végén Kerényi Miklós Gábor rendezésében már énekelte a szerepet.

– Az Otello még Verdi operái közül is kiemelkedik: csodamuzsika. Desdemona a mi felfogásunkban nem egy égi angyalka, hanem normális, hús-vér, érző nő. Nem szeretnénk idealizálni a figurát, hiszen a zene sem ezt sugallja. Otellóval nem egy lírai szerelem köti össze, hanem testi-lelki társak, a köztük lévő társadalmi és korkülönbség ellenére is annyira összeillenek, hogy tudják folytatni egymás gondolatait – ajánlja az előadást Vajda Júlia.

A sztártenor vasárnap késő este érkezik

Vasárnap este száll le José Cura repülőgépe Ferihegyen, az argentin tenorsztár – aki információink szerint összesen százezer eurót kap itteni fellépéseiért – várhatóan még késő este megérkezik Szegedre, ahol a Novotelben lesz a szállása. Hétfőn délelőtt zongorás színpadi próbát biztosítanak számára, ahol csak a saját jeleneteit veszik át, utána sajtótájékoztatót tart, majd este előadásszerű főpróba következik. Kérésére a próbákon a szereplők kivételével senki, még a színház dolgozói sem vehetnek részt. Anger Ferenc koncepciójával már az év elején budapesti vendégszereplése idején megismerkedett, Papp Janó akkor méretet is vett róla a jelmezéhez. A szerdai és a pénteki előadáson is az Operaház sztárja, Rálik Szilvia lesz a partnere Desdemonaként, és Réti Attila énekli Jagót. Mindkét előadásra szinte az összes jegy elfogyott, tegnap már csak legfeljebb páholybeli pótszékre vagy a harmadik emeletre szóló egy-egy belépőt tudtak ajánlani a jegyiroda munkatársai.

Olvasóink írták

  • 2. zebegény 2008. április 05. 00:01
    „Ő kicsoda? Otello-cover?”
  • 1. Mese 2008. április 04. 21:23
    „Csak Rosta Dániel ne énekeljen előadást....(rmeélem jól írtam a nevét)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Széchenyi-díjas lett a szegedi Nagy Ferenc

Szeged - Otthon a rózsa, munkahelyén a lúdlábfű a kedvence a legtöbbet idézett növénybiológusnak, Nagy Ferencnek. A szegedi tudóst manapság a fény hatása és a belső biológiai óra működése foglalkoztatja. Tovább olvasom