Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Diplomamunka: csak a szerző engedélyével adható ki - néhány megsemmisült

Szeged - Nincs egységes szabály a szakdolgozatok tárolására a Szegedi Tudományegyetemen. A jogi kari dolgozatokat digitalizálva őrzik, és ez a jövő a BTK-n is, ahol egyelőre a tanszékek, intézetek tárolják a papíralapú diplomamunkákat.
Az SZTE jogi karán örök időkig megőrzik a szakdolgozatokat – mondta Herczegné dr. Német Mária, a tanulmányi osztály vezetője. A munkákat elektronikusan feldolgozzák, és az egyetemi könyvtár archiválja azokat. A 60-as évek elejéről viszont hiányoznak szakdolgozatok, akkor ugyanis pincékben tárolták a bekötött példányokat, és a nem megfelelő körülmények miatt néhány megsemmisült.

Máder Béla, az egyetemi könyvtár főigazgatója elmondta: a digitalizálás olyan sorrendben történik, ahogyan a karok kérték az archiválást, és azok élveznek elsőbbséget, amelyek eleve a könyvtárban tárolták a szakdolgozatokat. A jogi karos diplomamunkák digitalizálása például már elkészült. A beszkennelt dolgozatok eredetijét a kar vezetőjének engedélyével bezúzzák, mert a könyvtár raktári kapacitása véges, és a digitalizált változat úgyis megegyezik a papíralapúval.

Szakdolgozatok a szegedi egyetemen. Fotó: Schmidt Andrea
Szakdolgozatok a szegedi egyetemen. Fotó: Schmidt Andrea

Gondosan eltették

1997-ben államvizsgázott a JATE Állam- és Jogtudományi Karán Botka László, az MSZP országgyűlési képviselője. Szakdolgozatát a Visegrádi Együttműködésről írta. Arra a kérdésre, hogy őrzi-e otthon a dolgozatát, a szegedi polgármester azt mondta, „ezeket a történelmi és családi relikviákat" a felesége gondosan elteszi, így biztosan megvan a szakdolgozata is. – Jogi karon végeztem, mi nem a szakdolgozatunkra kaptuk a diplománkat – tette hozzá. Nógrádi Zoltán, a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen tanult, 1993-ban mérnöktanári és mérnöki diplomát szerzett. Egyik szakdolgozata a baromfitakarmányozásról, a másik a szakoktatás helyzetéről szól. A fideszes parlamenti képviselő, mórahalmi polgármester azt mondta, mindkettőből van otthon példánya. 
A beszkennelt munkák egy repozitórium nevű elektronikus archívumba kerülnek, ebben szabadon lehet tájékozódni arról, ki milyen címmel írt szakdolgozatot. Ha viszont valaki valamelyiket elolvasná, akkor a könyvtár, vagy az, akinek a munkára szüksége van, megkeresi az írót, és engedélyt kér. Ilyen kérés nem túl gyakran érkezik a könyvtárhoz.
– A szakdolgozatok nem nyilvános dokumentumok, íróik nem széles körnek szánták, ezért a dolgozatok csak a szerzőik engedélyével hozhatók nyilvánosságra – magyarázta Máder Béla. Ez a szabály a plágium korlátozására is alkalmas: ha szabadon hozzáférhetők lennének az írások, könnyű lenne másolni belőlük.

A bölcsészettudományi karon tárolják a dokumentumokat, a tanszékek, intézetek például beépített szekrényekben őrzik a dolgozatokat. A karon nem selejteztek, de ez nem jelenti azt, hogy minden hallgató által valaha készített dolgozat megtalálható a tanszékeken. Kothencz Mihály, a tanulmányi osztály vezetője elmondta: egy részüket korábban az egyetemi könyvtár tárolta, később néhányat visszaküldtek.

– Mivel a kari könyvtárak az egyetemi intézménybe kerültek, így a tanszékek könyvtáros szakszemélyzet nélkül maradtak, tehát valójában csupán tárolják a diplomamunkákat, de nem katalogizálják azokat – magyarázta Kothencz Mihály. A karon tervezik a digitalizálást.

Olvasóink írták

 • 13. theseus 2012. május 05. 10:23
  „Gyurcsány felmentést kapott a gyakorlótanítás alól
  Index
  2012. május 4., péntek 16:02 | [aznap frissítve]

  Bár kötelező lett volna, Gyurcsány Ferenc tanárképzős hallgatóként mégsem vett részt az egy hónapos gyakorlótanításon a pécsi Meszesi Általános Iskolában - hangzott el a Hír TV Célpont című péntek esti műsorában.

  Gyurcsány külön elbírálásban részesült, azért kért és kapott felmentést, mert akkoriban nyerte el főiskolai KISZ-titkári székét, és rengeteg dolga volt. Minderről az általános iskola egykori igazgatója beszélt a Hír TV riporterének. A főiskola 1982-es tanulmányi- és vizsgaszabályzata szerint ameddig a hallgató az előírt szakmai és tanítási gyakorlatokat nem teljesíti, addig a végbizonyítvány sem állítható ki. Az pedig az államvizsga, így a diploma előfeltétele.”
 • 12. tzs_szeged 2012. május 04. 19:17
  „Az enyém még nincs fent. :(
  De tegnap este megkerestem a szekrényben! :)”
 • 11. cxm 2012. május 04. 16:51
  „jav.: contenta.bibl.u-szeged.hu”
 • 10. cxm 2012. május 04. 16:34
  „A diploma.bibl.u-szeged.hu címen érhető el az adatbázis, míg a könyvtár többi repozitóriuma a contenta.u-szeged.hu címen hozzáférhető.”
 • 9. Zotya100 2012. május 04. 16:34
  „nickolett: Ezt kérdem én is! Amit én néztem, abban is zömmel doktorik voltak, de nemcsak azok.
  Mostmár izgat a dolog, lehet, a jövő héten bemegyek az egyetemre érdeklődni, hátha mondanak valami érdemlegeset.”
 • 8. nickolett 2012. május 04. 12:47
  „7. Zotya100 2012.05.04. 12:00

  Én ezt az oldalt találtam, nem tudom, te mit néztél. De ez csak a doktori disszertációkat tartalmazza, nem a mezei szakdolgozatokat.
  http://doktori.bibl.u-szeged.hu/

  Hova lettek a szakdolgozatok?”
 • 7. Zotya100 2012. május 04. 12:00
  „"A beszkennelt munkák egy repozitórium nevű elektronikus archívumba kerülnek, ebben szabadon lehet tájékozódni arról, ki milyen címmel írt szakdolgozatot." -- Próbáltam benne megtalálni a magamét, sikertelenül.”
 • 6. nickolett 2012. május 04. 09:53
  „Ez most jó kérdés. Én a magamén sokat dolgoztam, de hirtelen nem tudnám megmondani, hogy van-e belőle otthon? Elég drága volt a köttetés, ezért csak a kötelezően leadandó példányokat köttettem be. Elektronikusan persze biztos megvan, kizárt dolog, hogy töröltem volna. És amikor olvastam, hogy bezúzzák őket, az volt az első gondolatom, hogy igazán vissza is adhatnák, ha nekik már nem kell... :(”
 • 5. gubanc 2012. május 04. 08:03
  „MŰBALHÉ! GUMICSONT!
  Abba kéne hagyni a témát, drága szerkesztő Urak és Hölgyek! Tavasz van!
  egyébként addig semmi sem plápgium, amíg egymás mellé nem teszik a kettőt és egyértelműen nem azonos.
  Plági Bááá piszkosul rábaltázott és megérdemelte ozt JÓ NAPOT, szép hétvégét.”
 • 4. vélemény 2012. május 03. 20:35
  „Aki dolgozott vele az meg is becsüli.”
 • 3. kispacni 2012. május 03. 20:22
  „Szerintem aki valóban maga írja a szakdolgozatát/diplomamunkáját az meg is őrzi, és tudja hol van, mert szereti értékeli.”
 • 2. info 2012. május 03. 20:06
  „"A beszkennelt dolgozatok eredetijét a kar vezetőjének engedélyével bezúzzák, mert a könyvtár raktári kapacitása véges, és a digitalizált változat úgyis megegyezik a papíralapúval." Nem értek vele egyet, hiszem hogy más sem. Ebben az esetben vissza kell szolgáltatni a készítőjének. Ez az ember élete végéig hivatalos okirat hiszen elismerték!”
 • 1. info 2012. május 03. 08:31
  „HURRÁ”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétfőn nyílik a sportuszoda

Olvasóink kérdezték: miért épp a tavaszi kánikulában, a négynapos hétvégén tartott zárva az újszegedi sportuszoda? Tovább olvasom