Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Diplomával negyedével több a fizetés

Csongrád megye - Diplomával magasabb fizetésre számíthat és hamarabb állást találhat a fiatal. Oktatási szakértők szerint nem kell alapjaiban megreformálni a hazai felsőoktatást, mert nincs diplomás túlképzés, a főiskolai és egyetemi oktatás nem megy szembe a munkaerőpiac igényeivel.
Vállalta Magyarország, hogy az európai uniós átlagra, vagyis 40 százalékra emeli a 30–34 éves diplomás fiatalok arányát. Ezzel szemben ma a magyar fiatalok 26 százaléka rendelkezik felsőfokú végzettséggel. Csongrád megyében a 2009–2010-es tanévben a 19–25 évesek 60 százaléka tanult a felsőoktatásban nappali vagy levelezős tagozaton. A múlt tanévben 4601 friss megyebeli diplomást ünnepeltek a családban.

– A diplomás pályakövető rendszerben évek óta figyeljük, milyen a Szegedi Tudományegyetem kibocsátotta diploma értéke, mennyire mobilizálható a tudás – rögzíti Jancsák Csaba ifjúságszociológus. Az SZTE oktatója hangsúlyozza: újabban a kreativitás, a nyelvi, az együttműködési készség, a munkabírás számít, nem a konkrét szakon szerzett diploma végeredménye. A közhiedelemmel – amely szerint a bölcsész- és jogászdiploma haszontalan – szemben a regisztrált munkanélküliek körében a bölcsész- vagy a tanári oklevéllel rendelkezők száma közel fele a természettudományi vagy mérnöki diplomával állást keresők számának. Vagyis „az emberrel való foglalkozást" megtanuló diplomások tudása jobban mobilizálható.

Diplomaosztó a szegedi egyetemen. A megyebeli fiatalok 60 százaléka tanult tavaly felsőoktatási intézményben. Fotó: Segesvári Csaba
Diplomaosztó a szegedi egyetemen. A megyebeli fiatalok 60 százaléka tanult tavaly felsőoktatási intézményben.
Fotó: Segesvári Csaba

A „felsőoktatási szupermarket" korát éljük a 90-es évek közepétől, „az egyetem mint diplomagyár" ideje lejárt. Vagyis az a fontos, hogy egyetemi tanulmányai alatt a diák menyire sokrétű tudást válogat össze, s hogy mindezt miként tudja eladni a munkaerőpiacon. Tény: a 30–44 év közötti egyetemi diplomások jövedelmi előnye 125 százalék a középfokú végzettséggel rendelkezőkkel szemben. Az itthoni összes munkanélkülinek csak 8 – Csongrád megyében 7,5 – százaléka a friss diplomás. A pályakezdő diplomások átlagosan 3,5 hónap alatt szereznek állást.

Álláskeresők

A Csongrád megyében idén májusban nyilvántartásban szereplő 2058 pályakezdő a regisztráltak több mint 9 százalékát képviseli. Diplomával az álláskeresők 7,5 százaléka rendelkezett; ez 93 személlyel többet jelent, mint egy éve. Ennek oka az is, hogy a korábbiakkal szemben egyre többen kérnek segítséget a munkaügyi központtól. A legtöbb, 1067 diplomás Szegeden keresett munkát, Vásárhelyen 186-an, Szentesen 134-en várnak állásra.

– Nem kell alapjaiban megreformálni a hazai felsőoktatást, mert nincs diplomás túlképzés, a főiskolai és egyetemi képzés nem megy szembe a munkaerőpiac igényeivel – állítják az Eduline által megkérdezett oktatási szakértők, akik szerint a kormány jelenlegi oktatáspolitikája tévhitekre épül, és alapjaiban rengetheti meg a még működő rendszert.

210 helyen elaprózott, több mint 300 szakon folyó képzés jellemzi a hazai felsőoktatást, ami „irracionális, gazdaságtalan, és a minőségi elvárásoknak sem felel meg" – nyilatkozta Hoffmann Rózsa. Az oktatásért felelős államtitkár adatai szerint akadnak szakok, amelyeket 10, sőt 35 helyen oktatnak, ami egy tízmilliós országban túlzás. A tervek szerint az agrár-, a közgazdász-, a jogász- és a kommunikációoktatást kívánják visszafogni.

Drasztikusan csökkentené az egyetemre, főiskolára felvehetők számát a kormány többször tárgyalt, de még el nem fogadott felsőoktatási törvénytervezete. A jelenlegi 370 ezres hallgatói létszámot egyharmadával, vagyis 240 ezerre mérsékelnék. Ez Szegeden azt jelentené, hogy az itteni 30 ezres diáklétszám 22 ezer lenne.

Olvasóink írták

 • 6. Mil 2011. július 20. 16:41
  „NEm mind1 milyen diploma. Néprajz szakossal persze hogy nehéz elhelyezkedni és jól keresni..”
 • 5. zoltanszabo 2011. július 19. 12:31
  „Ez a cikk szerintem nem a valóságot mutatja.
  Meg kell nézni a munkaügyi központban, hány diplomás munkanélküli van regisztrálva ?
  Most pl. jun.ban --több ezer tanár kapott felmondást !!!!!
  Vasárnap pl. TV2--" Tapló " műsorában --bemutatták : busz vezető--mérnöki diplomával, közmunkás--férfi-dilomával, szelektív-szemétgyüjtő : szintén diplomával !
  Az én gyerekem is : 2 egyetemi diplomával----munkanélküli lett. !!!!!”
 • 4. Palmer2011 2011. július 19. 11:23
  „Jellemző a Délmagyarország cikke. Szeged gyakorlatilag abból él, hogy egy halom egyetemista itt lakik, itt tanul, itt költ, szórakozik, igencsak megéreznénk, ha nem így lenne. Nem hozna azonban több pénzt a konyhára, ha megérné termelni Magyarországon, esetleg ennek következtében a felívelő mérnöki, termelőágazati ismereteket igénylő szakképzés (középfokon is!) is kelendő lenne ? Mert ugye hova kell közgazdász, jogász ? A bürokráciába. Ami persze nem termel, csak viszi a pénzt az államtól.

  Miért is mondana hát mást, minthogy a felsőoktatás nem megy szembe a munkerőpiaci trenddel. A Délmagyarország Szeged érdekeit szolgálja !

  Az, hogy az agrárfelsőoktatást le akarják építeni marhaság. Még mindig nem akarja a kormány (ez sem), hogy normálisan működő, komoly mezőgazdasági szakképzésünk legyen. (Elég gyenge.) Amit földszerzési lehtőséggel kellene megspékelni !!!! Volt a földért életjáradékot program, vajon az megfelel Magyarország igényeinek ? Az a lényeg, hogy egyben nagy földterületek legyenek eladhatók külföldieknek vagy befeketetési céllal, esetleg állami támogatás felmarkolási céllal. (Ez utóbbira elég, ha ma földje van az embernek Mo. - on.)”
 • 3. Izso 2011. július 19. 11:12
  „Hol??? Merre??? Címet kérek !!!!”
 • 2. niemand 2011. július 19. 11:01
  „Diploma, jó, ha valaki tudni akar valaki. Ha dolgozni????? Attól függ! Nekem a tudásom, hátrány volt. Elhelyezkedni csak akkor lehet, ha erős a hátszeled, vagy behódolsz a munkaadódnak. Sajnos sok munka nélküli van diplomával, olyan is, aki valóban szeretne dolgozni. Az sem mindegy fizetésileg, ha találsz munkát, az ország melyik részében. néha 50 ezer is lehet a különbség, plusz az egyéb juttatások, ami a keleti régióban nem ismert, vagy csak igen szűk körben. Sajnos a diplomával is nehéz munkát találni,diplomás állástalant, annál többet.-sajnos.”
 • 1. csillogás 2011. július 19. 10:39
  „És diplomával mennyi ma az álláskereső? Érdemes lenne azt is vizsgálni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Liszt és szlávok ajándékba

Gyüdi Sándor vezényletével hagyománnyá lett a szegedi szimfonikusok ajándékkoncertje a szabadtérin. Tovább olvasom