Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Díszállatként tartja szamarait

Szeged - Díszállatként tartja szamarait egy gazda Szeged külterületén. Öt éve foglalkozik velük, azóta szépen megszaporodtak a legelő tisztán tartására szerződtetett patások. Húsukból többek között szalámi és ízletes pörkölt készíthető.
Gyönyörűen le tudják takarítani a legelőket, ezért vette nagyjából öt éve első szamarait az a gazda, akinek csordáját sokan megcsodálják Szeged külterületén. Szépen szaporodnak az állatok, így mostanra több mint negyven szamár legelészik a villanypásztorral körülvett területen.

– A szamár tizenkét hónapra ellik, a ló tizenegyre. A szamár azért ellik 12 hónapra, mert egy hónapig nő a füle – magyarázza a népi mondást a szamarak tulajdonosa, aki csak név nélkül akar szerepelni. A villanypásztort viszont kikapcsolta, átbújhattunk a drót alatt, hogy testközelből nézhessük meg barátságos állatait. – Díszállatként tenyésztem őket, de már nagyon sokan vannak. A csődöröket kiheréljük, mert durvák lesznek ivarérett korukra, képesek szétszedni az öregebbet. A kancáknak van egy fiújuk, őt háromévente le kell cserélni, hogy megelőzzük a vérfertőzést – mondja a gazda, aki láthatóan nagyon szereti jószágait, meg is ölelgeti azt, amelyik engedi. Érdeklődők a patások, hozzánk is odadörgölőznek, mert csípik őket a legyek. Vigyáznunk kell, nehogy a lábunkra lépjenek.

A gazda nagyon szereti az állatait: meg is ölelgeti azt, amelyik engedi. Fotó: Schmidt Andrea
A gazda nagyon szereti az állatait: meg is ölelgeti azt, amelyik engedi.
Fotó: Schmidt Andrea

Az idősebbekbe beleégették a számukat, a fiatalok már chipet kapnak. Mindegyik szamárnak útlevele és neve van. Jól élnek a birtokon: nyáron éjjel-nappal kint tartózkodnak, télen fedett helyre terelik őket, és szénát kapnak. Sárgarépát is ettek korábban, aztán meg kellett vonni tőlük, mert annyira szerették, hogy összerugdosták egymást érte. Nincsenek munkára fogva, a vizet is géppel hozzák nekik. A pedikűrözésük a legmacerásabb feladat.

– A fiúkból vágtunk már le, nagyon finom a húsuk, a marhánál és a disznónál is tisztább. Nagyon sajnálom őket, de sajnálatból nem lehet megélni. Készítünk belőlük szalámit, de lábszárpörköltet is főztünk már, hibátlan volt – hangsúlyozza a csorda tulajdonosa. Több fajtát nevel, van köztük olasz futó, bolgár és parlagi szamár. Uniós támogatást is kapott már a munkához, de szerinte nem igazán éri meg, mert rengeteg a papírmunka, és „annyi iskolát kell végezni hozzá, hogy szédületes". El lehetne adni az állatokból, csak a gazda szerint kevesen adnák meg az árát. Egy fiatal szamárért például kevés a 40 ezer forint; ad legalább 40 kiló húst, kétezer forinttal számolva éppen a duplája az értéke.

Olvasóink írták

  • 6. x 2013. július 09. 22:05
    „"Húsukból többek között szalámi és ízletes pörkölt készíthető." - Szóval, hát mégis? http://goo.gl/FfVho”
  • 5. ikszy 2013. július 09. 10:59
    „Az úr próbálna dísztökből főzeléket főzni. Abban nincs pénz. Lehet, hogy a korzózáskor sem viszi őket magával. A jó gazda szereti jószágait, ez így is van rendjén.”
  • 4. _csutak_ 2013. július 08. 21:15
    „- Negyven kiló és füvet eszik, mi az?
    - ?
    - Hát te, jövőre!
    By: Hofi Géza”
  • 3. szávó 2013. július 08. 20:56
    „Ha jövőre sündisznót esznek, akkor sündisznót vágunk !”
  • 2. _csutak_ 2013. július 08. 17:59
    „Nahát, macskát , kutyát nem szabad enni szamara igen?
    Hogyan van ez?”
  • 1. Mike3 2013. július 08. 17:03
    „cukker :)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyaralás: népszerű a wellness hétvége és Görögország

Magyarországon elsősorban a wellness hétvégéket kedveljük, ha nyaralásról van szó, a külföldi úti… Tovább olvasom