Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Disznótor a Szabadság úszóházon

Szeged - Fergeteges hangulatú disznótorral búcsúztatták a nyarat a Szabadság úszóház klubtagjai. A domaszéki sertésből annyi mindent készítettek, hogy még vasárnap reggelire és ebédre is maradt belőle.
A rendhagyó disznótor legfontosabb „kellékét", a hízósertést szombaton kora reggel a domaszéki tanyavilágból szállították a szegedi Szabadság úszóházra. A disznóölés ötlete Dobó József vállalkozótól származott.

Sertésvágás Rt.

– Húsz évvel ezelőtt már volt részem egy ilyenben az akkori Tisza úszóházon. Arra gondoltam, hogy ennek az évfordulójára, illetve a Szabadság téli kikötőbe vontatása előtt rendezhetnénk itt is egy hasonlót – beszélt az ötletgazda. Büszkén mutatta azt a forgatókönyvet, amit a „Sertésvágás Rt."-vel, azaz az úszóház törzsvendégeivel állított össze. Ebből kiderült, hogy a vezető böllérséget magára osztotta, a feldarabolásra pedig Domokos Mihály vállalkozott. A Szeviép női kosárlabdacsapatának ügyvezetője nemcsak ebben, a kolbásztöltésben is jeleskedett: a kolbászbizottság vezetője volt. – Ezt nem engedtem volna át senki másnak – mondta a békéscsabai származású férfi, az ottani és más kolbásztöltő versenyek rendszeres résztvevője. Nemcsak erre, hanem édesapja disznóvágó késeire és hazai szilvapálinkájára is büszke volt. Ezeket szintén magával hozta erre a különleges alkalomra.

Az úszóház deszkáin szúrták le a disznót. Fotó: Miskolczi Róbert

A nap „főszereplője" pontosan reggel hét órakor érkezett: a koca 148 kilóval mérlegelt. Nyolc markos, és a szilvapálinkától már igencsak vidám legény kísérte be őt a „színpadra": az úszóház platójára. Az „előadás" egész délelőtt tartott: a leszúrástól és a pörzsöléstől kezdve a sült vér, hagymás máj, pecsenye, majd az orjaleves, töltött káposzta, hurka, kolbász és abált szalonna előállításáig.

Sztárvendégek

Sztárvendégek is érkeztek az úszóházra. Lapunk lakodalmas fesztiváljának győztes zenekara, a Gera Fivérek déltől húzták a talpalávalót az addigra már igencsak jókedvű tömegnek. Zenéjük rögtön lázba hozta a hallgatóságot: már az első rigmusokra több pár táncra perdült. Székhelyi József pedig kollégájával, Rácz Tiborral fakadt dalra. – Sakál vokált adtunk elő kéknefelejcs bokája címmel – feledhetően. A közönségre való tekintettel ezt hamar abbahagytuk – értékelte teljesítményüket a színigazgató.

– De el vagytok aludva! – harsogta néha a főböllér az addigra hatvan-hetven főre duzzadt úszóházi törzsgárdának. Így akarta a munkálatokba való aktívabb részvételre biztatni őket. Mi azért úgy láttuk: senki nem lazsált. Különösen a forgatókönyvben kézilányként feltüntetett Kalmár Béla volt elemében: bár feladatköre ezen a napon a paprikásra koncentrálódott, minden bizottság környékén láttuk feltűnni.

Sült máj pecsenyével

– Most inkább a háttérbe húzódom, de már szúrtam és pörzsöltem is disznót életemben – magyarázta Dobó László ügyvéd a műanyag terítők asztalra rakása közben. Ahogy egyre erősebben sütött a nap és egyre több szilvapálinka gurult le a torkokon: úgy fokozódott a hangulat is a belvárosi úszóházon. A munka csak arra a rövid kis időre szünetelt, ameddig a reggelire szánt sült vért, májat és pecsenyét falatozták.

A többieknél kicsit később érkező Székhelyi József a baráti üdvözlések után a töltött káposztának való beízesített húst kóstolta meg. „Tök jó!" – hallottuk a színidirektor véleményét. Káposztából egyébként pontosan kétszáz darabot töltöttek meg az asszonyok, a leveshez pedig ipari mennyiségben pucoltak zöldségeket. Az ebédhez kettő körül fogott hozzá a társaság: a szakácsok sok dicséretet kaptak. Már ekkor alapszabályban rögzítették: ezentúl minden nyitó- és záróbulira hasonló mulatsággal készülnek.

Hamarosan a sonkákban gyönyörködhettek a buli résztvevői. Fotó: Miskolczi Róbert

Reggel folytatódott

A disznótor egészen este tíz óráig tartott, majd tegnap reggel folytatódott. Ugyanis olyan mennyiségű finomságot sikerült sütni-főzni, hogy még a vasárnapi ebédre is bőven maradt belőle.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindentudás Egyeteme – Szeged: Póka Andrea

Szeged - Miért mozog talpunk alatt a föld? Milyen golyóbisunk szerkezete? E kérdésekre is válaszol a… Tovább olvasom