Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Díszpolgár lett Kisteleken a Törökgyörgy házaspár

Kistelek - A Törökgyörgy házaspár Kistelek legújabb díszpolgára. Rendkívüli alkalommal adományozta nekik ezt a címet a képviselő-testület, nem sokkal a junior latin-világbajnokság után, amelynek a város adhatott otthont. A 66 éves táncos pár azt mondja: a mindennapokban is érzik a megbecsülést, amelyet most így is kifejezett a város.
A négyévente augusztus 20-án esedékes díszpolgári cím átadása helyett rendkívüli alkalommal adományozott ilyen címet Kistelek képviselő-testülete. Meglepetésünnepségen fogadták díszpolgárrá nemrégiben a Törökgyörgy házaspárt. A 66 éves tánctanárok lakossági fórumra kapták a meghívást, így amikor színpadra szólították őket, alig jutottak szóhoz a meglepetéstől. – Akkor esett le, miért jöttek a lányaink olyan hatalmas virágokkal. Ők ugyanúgy be voltak avatva, mint az a sok táncosunk, aki szintén eljött, hogy együtt örüljön velünk – mesélték.

A város Jóska bácsija és Erika nénije több mint negyven éve él Kisteleken. Nem ott születtek, így különösen nagy megtiszteltetésnek érzik, hogy gyüttmöntként lettek díszpolgárok. – Szegedről kerültünk ide 1971-ben, véletlenül mindketten itt kaptunk állást – mesélte Törökgyörgy József. – A feleségem gyógyszerészként, én napközis tanárként helyezkedtem el. Előbb albérletben, majd tanácsi lakásban laktunk, utána kezdtünk el építkezni.

Kistelek Jóska bácsiját és Erika nénijét meglepetésként érte a díszpolgári elismerés. Fotó: Frank Yvette
Kistelek Jóska bácsiját és Erika nénijét meglepetésként érte a díszpolgári elismerés. Fotó: Frank Yvette

Mint elmondták, abban az időben sokak számára nem volt cél, hogy Kisteleken lakjanak, a fiatalok is inkább elmentek a városból. Ők azonban megpróbálkoztak ezzel. – Pedig csábítottak vissza Szegedre – mondta a családfő. – Előbb az úttörőház igazgatói székét ajánlották, majd a főiskolára hívtak szakvezetőnek. De addigra már berendeztük az itteni életünket, eldöntöttük, hogy kistelekiek leszünk. Már csak azért is, mert fájt, hogy annak idején szülővárosunk elengedte a kezünket, nem „küzdött" értünk.

Az egykor sikert sikerre halmozó táncospár társastánc-oktatói végzettséget szerzett, 1981-ben pedig megalakították a Kisteleki Táncklubot. Így – bár táncosként a gyerekek születése után már nem tudtak visszatérni a parkettre – megmaradtak annál a sportnál, amely összehozta őket, és amely mindkettőjük életében különös jelentőségű.

A Törökgyörgy házaspár az elmúlt évtizedekben majdnem minden korosztályban bajnokokat nevelt ki. Az országban ők az egyetlenek, akik világ- és Európa-bajnok tanítvánnyal büszkélkedhetnek. A szakma az ország második legjobb klubjaként tartja számon a kistelekit, amely egyedüliként hazánkban világ- és Európa-bajnokságot is rendezett már. Nagy Sándor polgármester is kiemelte a méltatásban: elhozták Kistelekre a világot.

Az időközben egyesületté vált Pro-Art Táncstúdió mellett saját művészeti iskolát is létrehoztak, ahol évente 500 táncos növendékük van. Nem csoda, ha mostanra egyfajta jelképévé váltak a városnak, és mindenki ismeri őket.

– Az elismerés, amit most kaptunk, a mindennapokban is megnyilvánul. Mindenki szeret bennünket. Számunkra ez a legőszintébb visszajelzés, hogy nem hiába dolgoztunk – fogalmazott Törökgyörgy Józsefné Erika.

Olvasóink írták

  • 1. Tivadar 2013. február 08. 08:30
    „Megerdemeltek! Kivalo szakemberek!! Gratulalok!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épül a homokháti skanzen

Skanzen, idősek klubja, elkerülő út – építkezések Mórahalom mellett, a Szent János-térségben. Tovább olvasom