Délmagyar logó

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -2°C | 4°C

Díszsírhely jár a legnagyobbaknak

Gregor Józsefet a harmincegyedik városi díszsírhelyre temetik november 3-án 15 órakor, a Belvárosi temetőben. Az önkormányzat díszpolgároknak, a város neves szülötteinek adományoz olyan sírhelyet, amelynek gondozását is vállalja.
A költőfejedelem emlékére gyújtja meg mécsesét élő leszármazottja, Thékes István. Fotó: Schmidt Andrea
Thékes István megyei sportigazgató, aki Juhász Gyula oldalági leszármazottja, minden évben többször is ellátogat a költőfejedelem sírjához. Tegnap lapunk is megörökítette, amint a közelgő halottak napja alkalmából mécsest gyújtott a díszsírhelyen. A Thékes család öt sírhelyet gondoz, négyet a Belvárosi, egyet a református temetőben. Juhász Gyula díszsírhelyét a költő születésének 120. évfordulója alkalmából, 2003-ban újította fel a város, ekkor feketemárvány-burkolatot kapott.

Thékes István családja nemrégiben hozatta rendbe a Juhász és a Kálló család közös sírját: ott nyugszik Juhász Gyula édesapja, édesanyja, s a költő testvére is, aki Thékes István nagyapja volt. A közelben található Király-König Péter sírja: a zeneszerző, a zenekonzervatórium egykori igazgatója Juhász Gyula lánytestvérét, Margitot vette feleségül. A családi legendárium szerint a koszorús költő sose ment ki úgy a temetőbe, hogy ne vitt volna virágot Dankó Pista síremlékéhez. Thékes István azt mesélte el lapunknak, hogy amíg Király-König Péterné, Margit néni élt, őt és bátyját, Thékes Lászlót gyakran magával vitte a temetőbe: a sír mellett álló pad alatt elzárva tartott ásóval, kapával dolgozgattak, olykor meg is uzsonnáztak. Ezért szép emlékeket őriz a temetőből.

Az egykori szegedi főispán síremléke a Belvárosi temetőben. Fotó: Schmidt Andrea
Juhász Gyula díszsírhelyet kapott Szeged városától. Hódi Lajos, a Szegedi Testamentum Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, harminc, az önkormányzat által gondozott díszsírhely állít emléket a város híres szülötteinek, díszpolgárainak vagy azoknak, akik so- kat tettek Szegedért: többek között Kállay Albertnek, Móra Ferencnek, Klauzál Gábornak, Dankó Pistának, Reizner Jánosnak, Tömörkény Istvánnak, Vaszy Viktornak – ha csak a Belvárosi temető listáját olvasgatjuk. Gondozott sírhely járt Bálint Sándornak az Alsóvárosi, Dugonics Andrásnak, Kálmány Lajosnak a Dugonics temetőben is. A védett sírokat ápolják, felújítják az önkormányzat költségén.

A harmincegyedik

Díszsírhelyet kap a várostól Gregor József operaénekes, Szeged díszpolgára is, aki a múlt pénteken 66 évesen, gyógyíthatatlan betegségben hunyt el szegedi otthonában. Temetése november 3-án 15 órakor lesz a Belvárosi temetőben.

Hogy kik kaphatnak díszsírhelyet Szegedtől, arról a városi kegyeleti bizottság javaslatára a közgyűlés határoz. Ugyanakkor az 1990-ben létrehozott országos Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság tagjai egy úgynevezett virtuális nemzeti sírkertet is létrehoztak, és további nyolcvan szegedi sírhelyet vettek fel a listára a meglévő harmincon kívül. Még nincs döntés arról, hogy ezeket az államilag védett sírokat – amelyekhez nem szabad hozzányúlni – ki gondozza majd, kit terhelnek a költségek.

Kevesen tudják, hogy az 1848–49-es szabadságharc egyik honvédtábornoka Szegeden halt meg kolerában 1849. július 30-án – csak pár hónappal azelőtt, hogy társait Aradon kivégezték. Temetésén Kossuth Lajos és a kormány több tagja is megjelent. Szülőfaluja, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kemecse azonban nemrégiben jelentkezett híres szülöttje földi maradványaiért, ezért exhumálták, és a közeljövőben újratemetik a nemzeti kegyeleti bizottság hozzájárulásával.


Erdei, Gujdár, Szántó Kovács nyughelye

Az első és a második világháború hősi halottainak sírjai mellett Erdei Ferenc és Szirbik Imre nyughelye is védelmet élvez Makón. A csongrádi temetőkben nincsen védett sír, és a helyi védelemre javasolt építmények között sincs nyughely. A szentesi önkormányzat saját halottjaiként temettette el a város díszpolgárait: Dorogi Zsigmondot, Gujdár Sándort, dr. Szalva Pétert, dr. Zsoldos Ferencet és Tokácsli Lajost. A halottak napja alkalmából koszorúznak és gyertyát gyújtanak a temetőkben, akárcsak Katona Kiss Ferenc festőművész és a vagyonát a városra hagyó Kőrösi Lajos nyughelyénél. Hódmezővásárhely elhunyt jelesei közül a legtöbben Kincses temetőbeli díszsírhelyen pihennek. Itt nyugszik többek között Soós István és Rapcsák András polgármester, Tornyai János, Fejér Csaba, Csikós András festőművész, az agrárszocialista mozgalom ismert alakja, Szántó Kovács János, valamint Nagy Jocó operatőr. A legtöbb védett sír az első és második világháborúban elhunyt magyar, illetve szerb, román és orosz katonáké.

Ünnepi miserend, temetői nyitva tartás

A szegedi dómban holnap, mindenszentek ünnepén reggel 7 órakor és délelőtt 10 órakor tartanak misét. Este 6 órakor a püspöki misét Kiss-Rigó László megyés püspök celebrálja. Csütörtökön, halottak napján reggel 7 órakor a dómban tartanak misét, majd délelőtt 10 órától az ott nyugvó halottakért az altemplomban. Este 6 órakor püspöki mise lesz a dómban, főcelebráns Kiss-Rigó László megyés püspök. Az altemplom november 2-áig reggel 8 órától délután fél 6-ig tart nyitva.
A Belvárosi temető mindennap reggel 7 órától este 8 óráig tart nyitva. Munkanapokon 600 forint befizetése ellenében hajthatnak be a gyászolók autóval a temető területére. November 1-jén körforgalmi rend lesz érvényben, ezen a napon ingyenesen lehet autóval behajtani. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megrendülve emlékeznek a szegediek Gregor Józsefre

Zarándokhellyé változott szombaton és vasárnap a Széchenyi tér, ahol a városháza előtt két napra… Tovább olvasom