Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Divat a pontgyűjtés az iskolában

Szeged - A lányokat jobban megviseli, ha fekete pontot kapnak, mint a fiúkat. Ezt a régi fegyelmezési eszközt a mai napig hatásosan alkalmazzák két szegedi általános iskolában. A pedagógusok állítják: le lehet kötni a gyerekek figyelmét az órákon.
– Egyszer egy lány elsírta magát, mikor beírt neki a tanár. És az egyik fiú nem értette, miért foglalkozik vele, mert neki már két beírása is volt – mesélte Ördög Nóra. A Madách Imre Magyar–Angol Két Tannyelvű Általános Iskola 6. c osztályos tanulója büszkén mutatta matekfüzetét: a margón piros pontok sorakoztak, a tanárnő szignójával.
– A fekete pontoknál már 5 után egyest kapunk – magyarázta a szintén hatodikos Sztupkai Orsolya. Hozzátette: piros pontot mindig könnyebb szerezni, mint feketét.

A fekete pontok mellett egy sajátos kódrendszer is működik a Madáchban: egytől hatig felsorolták a leggyakoribb problémákat. Az úgynevezett „magatartásfüzetbe" a pedagógus csak a számot írja be, mert mindenki tudja, hogy például az 1-es azt jelenti, hogy a kisdiák fegyelmezetlen volt az órán, az 5-ös pedig azt, hogy nem volt készen a házija. – Ha összegyűlik az öt beírás, akkor beleszámítjuk a magatartásjegyükbe. A hetedik osztályosokra jellemző leginkább, hogy úgy tesznek, mintha nem érdekelné őket a figyelmeztetés, de látszik rajtuk, hogy utána egy kicsit meghúzzák magukat – mondta dr. Ezumahné Németh Györgyi iskolaigazgató.

Nóra és Orsi matekóra után: a hiányzó háziért fekete pont jár a Madáchban. Fotó: Schmidt Andrea
Nóra és Orsi matekóra után: a hiányzó háziért fekete pont jár a Madáchban.
Fotó: Schmidt Andrea

– A következetesség a legfontosabb. Különben elvesztem a hitelem – magyarázta Marosiné Köntés Ibolya. A tanárnő legutóbb azért írt be két ellenőrzőbe, mert a diákok megszegték a fizikaterem házirendjét: engedély nélkül játszottak olyan eszközökkel, amelyek balesetet is okozhattak volna.

Szülői szemmel

A fekete, illetve piros pontok gyűjtése a szülőket is informálja. Általában akkor kérdeznek rá a tanárnál a problémára, amikor a gyerek egymás után kapja a fekete pontokat. A szülői értekezleteken is szívesen lapoznak bele a naplóba, hogy lássák, milyen megjegyzések vannak a gyermekük nevénél.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zenés Regióra

Ma 13.20-kor ismét jelentkezik a Magyar Televízió 1-es csatornáján a Szegedi Stúdió körzeti… Tovább olvasom