Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Divatgipszek és rögzítők

Szeged - Nemcsak ruha és kocsi, de az orvosi célú gipsz is lehet divatcikk. Manapság a színes műanyag gipsz és a tépőzáras rögzítők a menők, de a klasszikus fehér „páncél" telerajzolása is ugyanannyira divatos, mint korábban. Az új anyagú rögzítések jobban szellőznek, és akár le is vehetők.
Ha már egy törés, ficam vagy ínhüvelygyulladás miatt szükség van rá, a páciensek egy része szeretné, ha a sérült területet rögzítő gipszét is megcsodálnák. Míg korábban a kalciumszulfát alapú, kőkemény, fehér „páncéllal" csak az osztálytársak, barátok, ismerősök rajzai és írásai segítségével tűnhetett föl valaki, addig manapság a műanyag alapú, színes „gipsz" vált divatossá. Nem mindenki kaphat azonban ilyet.

Tépőzárás rögzítés

Ma már úgynevezett gipszkiváltó rögzítéseket kínálnak a kevésbé súlyos sérülteknek. Ezek a tépőzáras, kényelmesebb merevítők fürdéskor levehetők, de szükség esetén megfelelően tartják a sérült végtagot. Áruk – OEP-támogatással – átlagosan 1-5 ezer forint. Évente csak egyszer írható fel valakinek, viszont bármikor használható, ha netán újra szükség lenne rá. Ezekből a divatszín: a kék.

– A törés, sérülés típusa, helye, és a beteg kora határozza meg, milyen rögzítést írunk elő számára. Ha nem elmozdulásos a törés, műanyag gipszet is ajánlunk a pácienseknek – mondta Csonka Endre, a szegedi traumatológiai klinika szakorvosa. „Első körben" azonban nem állandó gipszet kapnak a betegek, ugyanis a sérült végtag még duzzadhat, a gipsz pedig elszoríthatja a vénákat. Emiatt a gipszelés másnapján keringéskontrollra hívják vissza a beteget, majd egy hét múlva megkapja a végleges „páncélját". Ilyenkor ajánlják fel a szerencsésebbeknek a műanyag gipszet.

Ez az üvegszálas anyagból álló rögzítés jóval könnyebb, szellősebb, vízálló, és ötféle színben készülhet. Ugyanolyan jól rögzít, mint a valódi gipsz, csakhogy a betegnek fizetnie kell érte. Egy csuklórögzítőért például 2-3 ezer forintot – tudtuk meg Vég Zoltántól, a klinika gipszelőjétől. A tizenöt éve itt dolgozó szakember fiatalabb korábban összesen tizenkilenc törés miatt szenvedett, így jól tudja, milyen a fehér páncélt hordani. Azt mondja, ég és föld a különbség: feleannyi idő – 3-5 perc – alatt megköt a kalciumszulfátos vagy műanyag gipsz, továbbá ezekben a rögzítésekben már nem is viszket elviselhetetlenül az ember bőre. A legdivatosabb egyébként a zöld műanyag gipsz, a pirosból viszont pár éve hiába tároltak nyolcdoboznyit is, nem kellett senkinek.

A kilencvenes évek elején festett graffitikkel, kólareklámmal díszítetteket, mostanában pedig testszínűre mázolt, illetve mintás „páncélokat" is látott már a gipszelő. Festeni, irkálni lehet a gipszre, de azt a szilárd rögzítés érdekében vésni, faragni nem szabad. A gipszét egyébként mindenki hazaviheti emlékbe. E lehetőséggel – Vég Zoltán statisztikája szerint – él is a páciensek hetven százaléka.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegediek a Fashion Tv-n

Szeged - A Free Faces modellügynökség tavaszi válogatóján több szegedi tehetséget is felfedezett.… Tovább olvasom