Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Django elszabadult: 8000 forint volt a ˝váltságdíj˝

Szeged - Elszökött kutyáját találta meg olvasónknak az állatvédő egyesület a szegedi karácsonyi vásárban – mégsem volt elégedett az eb kiváltásával kapcsolatban.
– Már évek óta azt hallani kutyatartó körökben, hogy a szegedi önkormányzat nem tervezi ebadó kivetését. Ez szó szerinti formában így igaz is, van viszont egy sokkal hatékonyabb és kevésbé közismert módszer is a kutyatartás megadóztatására. A kutyánk, Django – egyik szomszédunk figyelmetlensége miatt – két hete szombaton kiszökött az utcára, és nem került elő egész hétvégén. Hétfő délután egy ismerősünk jelezte, hogy az Orpheus honlapján látott egy fotót, nézzük meg, mert neki gyanús, hogy a miénk a kutya. Hála istennek ő volt az, felhívtam a telefonszámot, és a következő derült ki rövid egyeztetésünk alatt: a szegedi Széchenyi téren találták meg a kutyát szombat este.

Az Orpheus egyesület szakembereinek chipleolvasójuk van, azonban a kódból nem tudják meg a telefonszámot, nevet, ehhez az adatbázishoz állatorvosoknak van hozzáférésük. Ezért kiszállították a kutyát az algyői telephelyre. Hétfő délutánig nem érkezett megkeresés a részükről. A kutyát egy negyed köbméteres vasketrecben tárolták két és fél napon keresztül, mondván, hogy karanténba kell tenni, hiszen nem tudható, hogy be van-e oltva, holott a chip erre vonatkozó adatot is tartalmaz – közölte lapunkkal a kutya gazdája.

Ilyen Puli-Snauzer keverék volt a főszereplő. Fotónk illusztráció
Ilyen Puli-Snauzer keverék volt a főszereplő.
Fotónk illusztráció

Elmondása szerint a következők voltak a költségei: 3600 forint kiszállási díj, 2000 forint gépjármű-fertőtlenítés, napi 600 forint ebtartás. – Ezen felül nekem kellett kimenni a kutyáért kedd reggel Algyő mellé egy olyan telephelyre, amelyre semmilyen tábla nem utalt, sőt az oda vezető bekötőút melletti jelzés azt írja: magánút, behajtani tilos. Így a költségem benzinpénzzel együtt 8000 forint volt. Egyetlen kérdésem van: egy állatmentő egyesület, ha rendelkezésére áll a leolvasó készülék, miért nem értesíti a gazdát? Esetleg a rendszer úgy van kitalálva, hogy nem áll módjában? Nem kellene ugyanis autót fertőtleníteni, kutyát utaztatni, nekem vidékre menni érte, nem utolsósorban az állatnak egy ketrecben raboskodnia két és fél napig. Nyilvánvaló, hogy mindenki jobban járna – mondta a gazda.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője elmondta: a karácsonyi vásárban fogták be az ebet lakossági kérésre. Ilyen esetekben azonnal el kell szállítani a kutyát, nem kockáztathatják meg, hogy a helyszínen maradva az eb bárkire is rátámadjon. Az valóban igaz, hogy az egyesület nem fér hozzá a kutyatulajdonos adataihoz, de minden esetben értesítik az állatorvost. Most is ez történt, de mivel hétvége volt, a doktor csak hétfőn adta ki az adatokat az egyesületnek. – Felháborodás helyett inkább köszönetet vártunk volna a befogásért, hiszen az állat akár a trolik alatt is végezhette volna. Minden esetben a gazda felelőssége, ha elszökik az állata. Kutyát, macskát az utcára kitenni bűncselekmény. Szerencse, hogy ebben az esetben rendben voltak a kutyának az oltásai, ellenkező esetben a törvény előírása szerint két hétig kellett volna karanténban tartanunk – mondta Seres Zoltán.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sós alma fejfájásra?

Olvastam, hogy 10 napos kúrában reggelente érdemes megenni egy almát négybe vágva és sózva, mert ezzel kivédhető a gyakori fejfájás. Tovább olvasom