Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Dmitrij Simkin újragondolná a Dóm téri látványvilágot

Szeged - 2004-es fellépése után újra a szegedi szabadtérire látogatott Dmitrij Simkin. Az egykor a világ szinte összes színpadának keresett balettcsillaga ma már díszlet- és látványtervező szemmel nézte a Leányvásárt, és egy lehetséges jövőbeli együttműködésről tárgyalt a vezetőkkel.
– Új színpadi látvány megteremtéséről, egy lehetséges jövőbeli együttműködésről tárgyaltunk. Láttam a Leányvásárt, nagyon impresszív, profi megközelítésben adták elő – vélekedett Dmitrij Simkin, aki szabadúszó látvány- és díszlettervezőként dolgozik 2007-es visszavonulása óta. Harangozó Gyula művészeti igazgató meghívására járt Szegeden az elmúlt hétvégén, hogy tervezőként is megfigyelhesse, hogyan működik egy előadás a Szegedi Szabadtéri Játékokon.

Dmitrij Simkin újra a Dóm térre látogatott – ezúttal nem táncosként, hanem tervezőként. Fotó: Frank Yvette
Dmitrij Simkin újra a Dóm térre látogatott – ezúttal nem táncosként, hanem tervezőként. Fotó: Frank Yvette

25 év táncos karrier

Dmitrij Simkin a Novoszibirszki Állami Színházban kezdte táncos pályafutását, később például Grazban és Berlinben dolgozott. Bejárta szinte az egész világot: turnézott a Bolsoj Balettal Belgiumban, Franciaországban, Ausztriában, Portugáliában, Japánban és Izraelben. 25 éves karrierjét 2007 áprilisában Wiesbadenben fejezte be, azóta látványtervezőként dolgozik saját cégénél.

Simkin nem először látta a csillagtetős színpadot. 2004-ben táncolt itt a nagy árvíz 125. évfordulójára készült SolidEUritas című előadáson. Már akkor lenyűgözte a színpad és a nézőtér hatalmas mérete, a szabadtéri színház különleges hangulata, illetve az a kapcsolat, amely a művész és a néző között alakul ki. Az orosz származású, Frankfurtban élő művész úgy látja, jó híre van a szabadtérinek, és nemcsak Magyarországon, hanem az egész régióban egyedülálló a fesztivál.

– Gyulával mindketten a Moszkvai Nagyszínház Balett-akadémiáján diplomáztunk. Nyugatra költöztem, és ismét találkoztunk. Amikor a Magyar Állami Operaház balettigazgatója volt, meghívott a Világsztárok az Operában című gálára, és ő segített hozzá az első önálló koreográfiám elkészítéséhez Győrben – beszélt a művészeti igazgatóval kötött barátságáról Dmitrij Simkin. Sűrű éve volt eddig: a Győri Balett Zorba című darabjához látványtervet, Verdi Requiemjéhez a németországi Kiel városában videoinstallációt készített, balett-táncos fiával –, aki a New York-i American Ballet Theatre vezető szólistája – Japánban turnézott. Dolgozott még Essenben és hazájában, Oroszországban, ahol Rudolf Nurejev táncművész születésének 75. évfordulója alkalmából rendeztek gálaműsort, annak a díszletét tervezte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fantom: Sasvári Sándor

Párhuzamosan több rockoperának, musicalnek a főszereplője Sasvári Sándor színművész, aki hosszabb kihagyás után Az Operaház fantomja címszerepében örömmel tér vissza a Dóm téri színpadra. Tovább olvasom