Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Döbbenet: ˝Elveszünk apukádtól és anyukádtól˝

Szeged - A Nemzeti Adatvédelmi Hatósághoz és Szócska Miklós államtitkárhoz fordult panaszával egy szegedi család, miután helyben nem oldódott meg a problémájuk. Ötéves kislányukat el akarják venni tőlük, a kicsi veszélyeztetettségére hivatkozva. Ezt ráadásul egy szociális munkás a gyerekkel közölte.
Jázmin még csak ötéves, de annyi borzalmat élt már át, amennyit egész életükben is csak kevesen. Vér szerinti apja csecsemőként bántalmazta őt is, édesanyját is. Szó szerint elmenekültek otthonról. Két hétig apai nagyszüleinél lakott – ott a nagybátyja szexuálisan inzultálta.

A kislány és fiatal anyukája végül egy idősebb férfi mellett talált nyugalmat. A kapcsolat úgy alakult ki, hogy a nő többször kért segítséget a Létminimum Alatt Élők Társaságának elnökétől, Virág Istvántól, egyre szorosabb kötelék alakult közöttük. A férfi 2012-ben elvette Mónikát, és mindannyian azt gondolták, végre révbe ért az életük.

– Idén februárban a kislányunk a szegedi gyermekklinikára került – mesélte a családfő. – Miután kiderült, hogy a tervezettnél tovább kell maradnia, Jázmin dührohamot kapott. Korábban is voltak magatartás-problémái, a klinikán pszichiátert javasoltak.

Jázmin. Fotó: Karnok Csaba
Jázmin. Fotó: Karnok Csaba

A szülők akkor döbbentek meg, amikor a klinikáról hazafelé menet Jázmin elmesélte nekik: „Egy piros hajú, szemüveges néni azt mondta, elveszünk anyukádtól és apukádtól, és egy jobb helyre fogsz kerülni". – Ezt követően még napokig felriadt éjszaka, sírt és bepisilt. A pszichiáter azt mondta, ez egyértelműen a klinikán őt ért trauma miatt volt – mondta az édesanya.

Mint kiderült, egy szociális munkás járt Jázminnál, aki a gyermekjóléti szolgálatnál dolgozik, de bejár a gyermekklinikára is.

– Belső adatokat használt fel jogosulatlanul, amelyek alapján jelezte a hatóságnak, hogy Jázmin veszélyeztetett – mesélte Virág István. – Még 2012-ben vittük el szakemberhez a kislányt, hogy megállapítsa, a szexuális zaklatás hagyott-e a lelkében maradandó nyomot. Az itt készült zárójelentést használta fel most a szociális munkás. Ehhez nem is férhetett volna hozzá. Jelentése alapján a gyerek súlyos veszélyeztetettsége miatt eljárás indult.

Elképzelhető tehát, hogy a korábbi családban történt bántalmazások és zaklatás miatt veszik el Jázmint édesanyjától és nevelőapjától.

Jázmin és családja. Szegénységben, de tisztességgel, szeretben nevelik a kislányt. Fotó: Karnok Csaba
Jázmin és családja. Szegénységben, de tisztességgel, szeretben nevelik a kislányt. Fotó: Karnok Csaba

– Úgy tudjuk, már keresik neki a nevelőszülőket, miközben én hivatásos nevelőszülő vagyok – mesélte István. – Tizenhat állami gondozottat neveltem fel, 32 éve foglalkozom gyermekvédelemmel. Jázmin is már apának szólít, amióta pedig együtt élünk, bizonyíthatóan sokat fejlődött.

A szülők elmondták, ahol csak lehet, mindenhol hangsúlyozták, hogy nem a mostani családdal vannak problémák. Szegénységben, de tisztességben és szeretetben nevelik Jázmint. Úgy tűnik azonban, ez senkit nem érdekel. A család a klinika igazgatójához és a rektorhoz is fordult már, akik a panasz kivizsgálását ígérték, de azóta nem történt semmi.

– Foglalkozás körében elkövetett kiskorú veszélyeztetése miatt büntetőfeljelentést tettünk a rendőrségen a szociális munkás ellen. A jogosulatlan adatkezelésről pedig tájékoztattuk Szócska Miklós államtitkárt és a Nemzeti Adatvédelmi Hatóságot is – mondta el Virág István.

Megkerestük Szabó Gábort, a Szegedi Tudományegyetem rektorát, aki úgy tájékoztatott, hogy várhatóan jövő héten zárul le az ügy belső vizsgálata. A szociális munkás másik munkáltatója, a Szeged Kistérség Többcélú Társulás Egyesített Szociális Intézmény vezetője, Ványai Éva nem akart folyamatban lévő ügyről felvilágosítást adni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vigyázat! Így parkolj májusban!

A szegedi közterületi fizető parkolás a május 1-jei ünnepek, valamint a május 10-i áthelyezett… Tovább olvasom