Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Döbbenet: fogtömés egy elhunyt kontójára

Szeged - Adategyeztetésre szólított fel idén áprilisban a dél-dunántúli OEP-igazgatóság egy 11 éve elhunyt szegedi nőt. Valaki ugyanis az ő taj számával kért és kapott fogászati ellátást 2007-ben a dunántúli Tolnán. Özvegye megrendült, és felháborodott az ügyön, úgy véli, felesége adataival visszaéltek.
Felesége nevére címzett levelet kapott a Dél-dunántúli Regionális Egészségbiztosítási Pénztártól (DDREP) április végén a szegedi Pópity Ferenc, amelyben adategyeztetésre szólítják fel. A levélben közlik, hogy az OEP – orvosok jelentése alapján készült – nyilvántartása szerint az asszony 2007. október 16-án és 29-én Tolnán egy fogorvosnál járt, ahol három fogát betömték. A levélben a nő taj száma és az őt kezelő fogász neve is szerepel. Egy ellenőrzés miatt most, 2009-ben arra kíváncsiak: valóban igénybe vette-e másfél éve a szolgáltatásokat a hölgy. A levélre azonban a címzett már nem tud válaszolni – Pópity Ferencné ugyanis 1998 májusában Szegeden elhunyt.

– Több hétnek kellett eltelnie, mire lehiggadtam annyira, hogy egyáltalán válaszlevelet írjak a pécsi OEP-kirendeltségnek. Vérlázító, hogy Magyarországon előfordulhat ilyen! Miféle adatvédelem ez?! – mondta elfúló hangon a 11 éve elhunyt nő férje, akit mélységesen megrázott és felháborított a dolog.

Pópity Ferenc úgy véli, valaki(k) visszaélt(ek) elhunyt felesége adataival, és az ő egészségbiztosításának kontójára számoltak el ellátásokat. Nem érti, milyen az OEP ellenőrzése, ha több mint 10 évvel a felesége halála után ilyen megtörténhet. Arra is kíváncsi, ki és hogyan jutott hozzá néhai felesége személyes adataihoz, és hogyan kereskedik vele.

– Erkölcsi kártérítést követelek a kegyeletsértés miatt, és hogy derítsék ki, ki a felelős ezért. Aki pedig felelős, azt büntessék meg. Nem érdekel a pénz, itt elvekről van szó – jelentette ki a 61 éves szegedi férfi.

Felesége emlékét érzi meggyalázva Pópity Ferenc. Fotó: Karnok Csaba
Felesége emlékét érzi meggyalázva Pópity Ferenc.
Fotó: Karnok Csaba

Tegnap többször kerestük Török Máriát, a DDREP igazgatóját, de nem sikerült elérnünk. Ezért a levelet jegyző Sebestyén Andortól kértünk felvilágosítást: hogyan történhet ilyesmi? A DDREP egészségügyi igazgatóhelyettese szerint a tolnai fogorvos vélhetően elírta a taj számot, hiszen „ott is emberek dolgoznak". Mint mondta, az elhunytak adatait „nem lehet újra behívni a rendszerbe", de az ügyet ki kell vizsgálniuk. Kérdésünkre azt mondta, bízik benne, hogy egyértelműen megállapítható majd: véletlen elírás vagy szándékos visszaélés történt.

Információink szerint az egészségbiztosító belső rendszeréhez csak OEP-dolgozók férhetnek hozzá. Viszont minden belépést és adatlekérést, -változtatást regisztrál a rendszer, ahogyan azt is: ki, mit kért le, mit módosított.

Megkerestük a Pópityné ellátását lejelentő tolnai fogorvost, Mezei Lászlót is, aki meglepetten értesült róla, hogy szegedi beteget is kezelt másfél éve. A taj szám visszakeresése alapján kiderült: az említett két időpontban tényleg járt nála beteg, és tényleg azt az ellátást kapta, amit leírt. Csak éppen Rőder Erikának hívják, 29 éves, és Tolnán él. Az orvos – és így az OEP – nyilvántartása szerint ugyanezzel a taj számmal.

A fiatal nőt tegnap sajnos nem sikerült elérni, ezért nem tudjuk, milyen gondjai akadtak eddig a taj száma miatt. Az úgynevezett rátelepült taj szám – azaz amikor ketten kapják meg ugyanazt – nagyritkán fordul elő. De csak akkor derül ki, amikor hasonló problémák miatt az OEP ellenőrzi a lejelentett, de gyanúsnak tűnő ellátásokat.

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. CID 2009. május 21. 16:22
  „vmadi : biztos vagy benne, hogy az ügyfélkapu forintot és nem pontot ír, mint ahogyan a kezelési lapodon sem forint van ?”
 • 43. joy 2009. május 21. 15:55
  „"vmagdi"-nak igaza van.
  Csak nem a program primitivitása okozza az ilyen hibát, hanem a trehány OEP-informatikusok.
  Egy rendes, és karbantartott adatbázis rögvest ki kellene, hogy szűrje az ilyen kettőzéseket!

  Az ellenőrzési osztályok munkája meg egyenesen gyalázat!
  100-200 HuF-ok után kututnak, miközben többszörös jogtalan lehívások sokasága, extrém számlázások ezrei által eltüntetett 100 000 000-k senkiket nem zavarnak.

  APEH dettó!”
 • 42. ditta 2009. május 21. 13:49
  „persze .......”
 • 41. kakukktojas 2009. május 21. 13:43
  „Ditta !
  Vmagdi-nak másban is igaza van, nem csak abban amit Te leírtál. Átfogóan, és tárgyilagosan látja a dolgokat, és nem dől be a hangulat és indulatkeltés csapdáinak.”
 • 40. ditta 2009. május 21. 13:32
  „250*1=250 jogtalanul a közösből
  250*10=2 500 jogtalanul a közösből
  250*100=25 000 jogtalanul a közösből
  250*1 000= 250 000 jogtalanul a közösből
  250*10 000=2 500 000 jogtalanul a közösből
  és ez csak 1 fogorvos, de ahogy irtad Kedves vmagdi, mi keresünk nagyon keveset, teljesen igazad van.”
 • 39. vmagdi 2009. május 21. 13:19
  „megvallom megszoktam nezni az orvosok elszamolasat az ugyfelkapun. A mult evben fogaszaton 3x jelentem meg 3 egymas koveto napon, az orvos mindharom esetben elszamolt fogkoeltavolitast, ami egyszer sem tortent meg. A haromszor 3/4 oras velem valo bajlodasaert a tb fele 785 ft-ot szamolt el, ebbola fogkoleszedes valami 250 koruli osszeg volt. Meg mosolyogtam is magamban, hogy nem veszi eszre az oep hogy leszedi a fogkovenm hetfon kedden szerdan, hat hogy a fenebe no az olyan gyorsan ki :)))))
  Aztan elgondolkodtam, a fodrasznal legvagjak a hajam fel ora alatt, es fizetek 2800 Ft-ot, az orvos bizgereli a fogam 3/4 oraig es kap erte 785 ft-ot, igy aztan nem gondolom hogy fol kene nyomnom.. nem az orvos keres baromi sokat, mi keresunk barom ikeveset”
 • 38. Mathiasking 2009. május 21. 13:16
  „Hogy mik vannak? Már ez is probléma? Bezzeg a betegellátás az nem probléma?”
 • 37. frakk 2009. május 21. 13:11
  „Uraim ! Hölgyeim! A megoldás a csalások visszaszorítására pofon egyszerű. Van egy Taj szám ami maradhatna , de mellé minden Oep tagnak lenne egy személyi PIN kódja . Az Orvos csak a beteg tudtával tudna az OEP felé elszámolni. Sőt az OEP éves Értesítőt köteles lenne küldeni a beteg felé évvégén. Szinte megszünnének a csalások.
  A Probléma abból ered , hogy nem akarják a csalásokat megszüntetni, mivel egy privilegizált kör ebből él igen nagylábon. De akkor miért is vizitdíj , meg egészségügy átalakítás???? A pénztárcából meg az vesz ki aki akar???”
 • 36. vmagdi 2009. május 21. 13:10
  „ditta, altalanossagban beszelni szajkarate, erre a konkret ugyre vonatkoztava kiderult, hogy az orvos betomte a beteg fogat, csak az a beteget maskent hivtak, a no letezik, el, vagyis nem arrol szol a cikk, hoyg elfordult e mar hogy visszaeltek-e e orvosok.... na ne, itt konkret nevek vannak, ugyhogy nem kell altalanositani, vagy nyitni kell egy ".urvaorvosok topikot´.
  Te is fel vagy haborodva gondolom, ha azt irjak, hogy a nok menynire rettentesen hisztisek es ostobak.... vannak olyanok, meg masmilyenek
  Felolem kebledre olelheted tomaczrobit.
  A papa nem csunya szo, nem degradalo kifejezes. Nem tudtad?
  Amugy meg bocs, ha nem voros szonyegre irtam a bejegyzest”
 • 35. ditta 2009. május 21. 13:10
  „kakukktojás

  Az Úr ERKÖLCSI kártérítést kér! Az elhunyt neje iránt érzett gyásza sérült, fájdalma újra felerősődött, van akinek ennyi év után is fontos az elhunyt, nem felejt, létezik nem vagyoni kártérítés is! Ha csak 1,-Ft-ot is kivettek jogtalanul a közösből azt igenis "túl kell fújni".”
 • 34. pille 2009. május 21. 13:02
  „robinhood 46-nál a pont!
  Így mentek a dolgok ahogyan írtad pontosan.Soha senki sehol nem nézett utána.Iszonyatos pénzlenyúlások zajlottak akkor is,csak NEM kapott visszhangot.”
 • 33. kakukktojas 2009. május 21. 12:56
  „A kártérítés szó önmagában feltételezi a kár okozást. A kártérítés pedig pénzt jelent. A cikk szerint nem bocsánatkérést vár az úr, hanem kártérítést, és ez nyilvánvalóan anyagiakban nyilvánulhat csak meg. Kár okozás viszont nem történt, legalábbis őt az ügyben semmilyen kár nem érte. Az egész ügy egyébként mesterségesen van túlfújva. Ha az illető hölgy ( Isten nyugosztalja! ) tényleg olyan régen elhunyt, akkor miért van ekkora felháborodás kegyeletsértés okán? Mert történt egy hatalmas adattömeggel dolgozó nyilvántartási rendszerben egy hiba, vagy esetleg visszaélés. És valóban ez az eset milyen órisi mértékben károsította meg a járulékfizető polgárok zsebeit.”
 • 32. ditta 2009. május 21. 12:52
  „"Kedves" vmagdi!

  A férjed levele nem érinti egész Magyarosrzság lakosságának befizetéseit, köztük a Tiédet is! Jóhiszeműséged "példa értékű", hogy nem lehet más csak adminisztrációs hiba, végül is még nem fordult elő, hogy orvosok visszaéltek betegek, elhunytak adataival ugye? A "papa" -hol marad a tisztelet? - kérjen csak kártérítést megérdemli, de Ő csak egy bocsánatkérést szeretne, nem "vastag borítékot"! Ne magyarázz bele a cikkbe olyan dolgot, amit nem olvasol benne. Gratulálok Tombácz Róbert, nagyon jó a cikk!!! Nem hagyhatjuk, hogy jogtalanul jussan pénzhez és gazdagodjon az ilyen orvos.”
 • 31. Titanilla 2009. május 21. 12:44
  „Szörnyű gondolatom támadt a cikket olvasva. Lehet hogy az én adataimmalis visszaélnek? Évekkel ezelőtt amikor visszaadtam az iparengedélyemet bekérte a TB a taj kártyámat, hogy másikat kell kiállitani.... Én tértivevényes ajánlott küldeményként föladtam, megjött a visszaigazolás is hogy átvették. Csak az uj kártya nem jött. Több telefonomba került mire közölték hogy átvették ugyan a kártyámat, de elveszett! Hát nagy lehet a rend, és valósággal ugy kellett kiveszekednem az uj tajkártyát, amire nagy szükségem volt éppen mert kezelésekre jártam. Szóval az emberben tényleg sok minden fölmerül.”
 • 30. IVY 2009. május 21. 12:27
  „És még mennyi hasonló hír nem nyer nyílvánosságot!”
 • 29. vmagdi 2009. május 21. 12:24
  „Ennyi Tokeletes Ember es megis csak itt tartunk??????
  Micsoda szerencse, hogy ti soha semmiben sem hibaztatok, makulatlanok vagytok kmmmm. Mielott elkezditek a nyalfrocsogest nezeztek magatokba, neha nem ures teret lattok, bar nem biztos...
  Szerintem az orvos nem hibas, feljegyezte a tajszamot es hogy ketto van belole, hat nem setalhat be az oephez es chekolhat le mindent...az a dolga egyebkent is hogy gyogyitson.
  A papa felhaborodason tul valoban megerdemel egy bocsanatkerest, de remelem nem gondolja, hoyg a jovoheten a felesege melle kellene temetni a bunost. Talan megerdemel egy jelkepes karpotlast is, de az gusztustalan lenne, ha nyereszkedni akarna es millios karteritesert perelne, bar manapsag ez eleg trendi.
  Nem is ertem hogy a bocsanatkeres es a megkovetesen kivul mi ertendo erkolcsi karteritesnek, ha nem egy vastag boritek, ugye kár+térítés, bár az öreget nem érte olyan kár amit konkretan meg kellene téríteni ileltve téritenünk, mert ugye ezt mindannyian fizetnenk. Megertem, hogy felzaklattak a dolgok, de nem kell unalmaban ekkora pataliat csinalni.
  En is most kaptam egy levelet elhunyt ferjem cegjetol, hogy menjen el "éves rendes közgyülésére" pedig 2002-ben meghalt, a levelet minden évben mégis kiküldik. Eszembe se jut, hogy úgy kiakadjak, hogy a sajtóhoz rohanjak es fenykepes cikket firkaltassak magamrol
  Nyilvan ki lett osztva a szam egy masik embernek, adminisztacios hiba, amit egy normalis szoftver talan felismerhetett volna, de eleg primitiv programot hasznalhat az oep. Viszont jelzeseretku, merrefele kell fejlesztiuk. Ennyi. Nem kell ezt a dolgot tulragozni, tobacz robinak nem talalt temat, a fizetesert meg irni kell egy ujsagnal.. .valamit”
 • 28. Logaritmus 2009. május 21. 11:35
  „18. hozzászólás édesanna: mielőtt még jobban műfelháborodnál és infarktust kapnál, szerintem törődj bele, hogy a bácsitól engedélyt kértek a személyes adatok és a fénykép közlésére. :)

  26. hozzászólás comet: egy lófa.zt történt elírás! Megmondjam mi van az ilyen történetek hátterében? Két dolog lehetséges: vagy olyan ember ment be szakrendelésre aki nem biztosított (pl.: határon túli magyar, stb.) aki nem akart fizetni viszont ismerve az elhunyt személyes adatait ingyen kezeltette magát, vagy az orvos keres egy kis schwarz pénzt elhunytak kvázi kezelésével. Papíron elvégzett műtét, beavatkozás után is jár a pénz. Magyarul inkább előre kitervelt csalás áll az ilyen ügyek hátterében, nem gépelési hiba.

  Még valami: gratulálok azoknak a nemzetrontó politikusoknak, akik kapzsiságból, korrupció miatt engedik az ilyesmit. A vizitdíj tökéletes eszköz volt az ilyen csalások kiszűrésére. A TB ellátás járulékfizetéstől való függővé tétele szintén = ha nem fizetsz TB járulékot, akkor ne is kapj ingyen ellátást. "Gratulálok", hogy ezeket a rendelkezéseket sikerült népszavazással teljesen eltörölni, kiöntve a fürdővízzel a gyermeket is!”
 • 27. Hibiszkusz 2009. május 21. 11:27
  „Történt már hasonló eset máskor is,de az orvos" szent "és nem tesznek ellene semmit. Ha magánrendelésen mulasz t a fogorvos és használhatatlan a fog amit csinált, nem kellene-e az általa elcseszett fog ellenértékét visszaszolgáltatni a páciensnek. Annál sokkal pénzéhesebbek,mintsem becsülettel beismernék a hibát.Ha sarokba szoritják gyorsan kreál egy számlát vsszamenőleg, természetesen a kifizetett összeg feléről.Remélem, ha olvassa a T. dr-ur magára ismer!!!!!!!!!”
 • 26. comet 2009. május 21. 09:14
  „adminisztrációs hiba. Honnan tudta volna az orvos az elhunyt nő adatait.
  Tolnán ha jól tudom vannak pl. Pótiak (Tolnán cseperedtem fel - de rég is volt). Ha az asszisztens elüti a nevet, a gép a többi adatot már automatikusan hozzányomja, de el lehet ütni a TAJ számot is. A megoldás az lenne ha a központi rendszer programozói 2 kóla szünet között letiltanák az elhunytak adatainak a módosítását, vagy legalább figyelmeztetnék az adninisztrátort hogy mit csinál.(aztán meg lehet kinálni az egészségügyet mondjuk egy 100 millás fejlesztési számlával).
  A fiam is többször kapott már az unokatestvére nevére receptet, minden féle hátsó szándék nélkül, véletlenségből.
  Na és. Emberek vagyunk nem gépek.”
 • 25. ditta 2009. május 21. 09:06
  „Zs! Nem ugyanazt a cikket olvassuk, itt nem műhibáról van szó?!”
44 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden péntekig nincs meleg víz 3254 lakásban

Szeged - Öt napig nincs meleg víz Szeged 3254 lakásában. A hőszolgáltató cég más rendszerre áll át, ezért az érintett Rókusi városrészben egész nyáron dolgoznak. Tovább olvasom