Délmagyar logó

2018. 08. 20. hétfő - István 19°C | 32°C Még több cikk.

Döbbenettel fogadták a választási eredményt a Szegeden élő amerikaiak

Döbbenettel fogadták a választási eredményt a Szegeden élő amerikaiak
Ohio, Szeged - Donald Trump győzelme hatalmas megdöbbenést okozott világszerte. Szegeden élő amerikait és Amerikában élő szegedit kérdeztünk arról: mi a véleményük az eredményről.
– Nagyon megviselt ez a választási eredmény – mondta lapunknak Thomas Williams, az SZTE Angol Tanárképző és Alkalmazott Nyelvészeti Tanszék tanársegéde, aki amerikai állampolgárként voksolt. – Megdöbbentett, hogy Donald Trump nyert, borzalom ez az egész. Egy befelé forduló, gyűlölettel teli, kirekesztő politikát képvisel. Nem ismerek rá a saját országomra, hogy egy ilyen embert juttatott hatalomra!

Az eredmény okát a Washingtonban született Thomas Williams csak találgatni tudta. – Talán az Obama-időszak félelmetes lehetett azoknak, akik nem szeretik a változásokat. Jött egy színes bőrű elnök, aki ráadásul haladó gondolkodású volt, és sok nem fehér bőrűt engedett be az országba. Trump a maga politikájával ez ellen ígért védelmet. És persze nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy Clinton nő – ez is valószínűleg sokak ellenérzését kiválthatta.
 

Az évek óta hazánkban élő amerikai családapa úgy fogalmazott, a kialakult helyzet nem fog segíteni az Egyesült Államokon. – Persze a mindennapi életben valószínűleg nem lesznek érezhető, nagy változások, abban viszont csak reménykedni lehet, hogy az ország sem változik meg jelentősen.
 
Thomas Williamst megviselte a választások eredménye.
Thomas Williamst megviselte a választások eredménye.

Thomas Williams arra a kérdésre, hogy hazánkra – amit ő is otthonának választott – milyen hatással lehet Donald Trump győzelme, annyit mondott: senkinek nem mindegy, ki a vezetője a világ legerősebb országának. – Oroszország, Törökország és Magyarország vezetői is ugyanezt a fajta kirekesztő, harcias politikát képviselik, gondolkodásmódjuk pedig nem demokratikus. Most úgy látszik, ezzel Amerika is egyetért, és félő, hogy a jövőben több ilyen vezető is felbukkan még.

Györgyikém, mi történik odaát? – kérdezte Facebook-oldalán egy ismerőse a Szegedről elszármazott, jelenleg Ohióban élő Mihályi-Jewell Györgyit, aki helyett elsőként egy ismerőse válaszolt: „tragedy". Volt, aki már a Kanadába költözést javasolta a 36 éves nőnek, akit különösen rosszul érintett az amerikai elnökválasztás eredménye, hiszen Hillary Clinton kampánystábjában dolgozott önkéntesként: a választás előtti héten telefonon toborzott demokratákat. Ő ennyit tudott tenni, mivel magyar állampolgárként szavazni nem volt joga.
 
Mihályi-Jewell Györgyi Hillary Clinton kampánystábjában dolgozott önkéntesként. Mindvégig hittek a sikerben.
Mihályi-Jewell Györgyi Hillary Clinton kampánystábjában dolgozott önkéntesként.
Mindvégig hittek a sikerben.

– Igazából magam sem hiszem el, mi történik. Elképesztő – kommentálta ottani idő szerint szerda reggel 6 órakor az eredményeket. – Teljes a sokk, legalábbis az én ismerőseim és barátaim nem akarják elhinni, ami itt történt. Beszélni is alig tudunk róla. A Kent State University PR-kommunikáció specialistájaként dolgozó nő úgy fogalmazott, Donald Trumpot a kampánya alapján egy rasszista, nőt nem tisztelő, egocentrikus embernek ismerte meg. – Annak, hogy mégis nyerhetett, valószínűleg egyrészt az az oka, hogy Amerika nem tudta a hatalmat egy nő kezébe adni, másrészt úgy tűnik, elég lett a hagyományos politikából, és jelentős változást akarnak. Más kérdés, hogy ezzel elégedettek lesznek-e.

Mihályi-Jewell Györgyi szerint az amerikaiak most félnek. – Trump tényleg falat épít? Deportálja az illegális migránsokat, akik évtizedek óta Amerikában élnek? A muszlimokat nem engedi be az országba? A nukleáris kódot használni fogja majd? Ezek mind jogos kérdések most. Az én életem viszont közvetlenül nem változik majd valószínűleg, hiszen teljes állásban dolgozom egy állami egyetemen. Külföldi diákokat viszont minden bizonnyal nehezebb lesz ezután toboroznunk.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idősekért dolgoznak

Az október elsejei idősek világnapja alkalmából Mórahalmon is köszöntötték a szépkorúakat a városvezetők, az idősgondozók és a település lakói. Tovább olvasom