Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Dobi János már meghódította Amerikát

Szeged - Egy év alatt öt nemzetközi versenyen indult sikerrel a fiatal szegedi harsonás, Dobi János. Amerikai győzelme után kedvenc dzsesszzenésze fiával is találkozott egy gálaműsoron.
– Még nem volt időm a befújásra, bár a világ így sem dől össze – mondja Dobi János arról, hogyan kezdődik egy harsonás napja. A 17 éves szegedi fiatalember több nemzetközi sikerrel büszkélkedhet. Utoljára nyáron az Egyesült Államokban nyert zenei versenyt. Zenei órája előtt találkozunk, mint mondja, a fúvósok ezzel a bizonyos befújással melegítenek. Először zongora mellett csak szájjal, majd fúvókával hangolják be magukat. Ez náluk a bemelegítés.

Az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola végzős diákja idén már öt nemzetközi versenyen vett részt, mindenhol előkelő helyen végzett. Olyanokon is, ahol nemcsak fúvósok indultak, vegyes volt a mezőny. János Amerikában valójában egy zenei táborban járt, több száz fiatal zenésszel. Verseny, műsorok, gálaestek vártak rájuk. Egy ilyen esti fellépés alkalmával találkozott egyik kedvenc dzsesszzenésze, Dave Brubeck fiával, Chrisszel és együttesével.

A 17 éves Dobi János már hároméves korában tudta: harsonás lesz. Fotó: Karnok Csaba
A 17 éves Dobi János már hároméves korában tudta: harsonás lesz.
Fotó: Karnok Csaba

Altharsonára is szüksége lenne

A Mol Új Európa Alapítványa pályázatot hirdetett 10–18 éves magyarországi általános és középiskolás diákok, diákcsoportok, ifjúsági csoportok részére, amelyek országos vagy nemzetközi versenyeken, kiállításokon kiemelkedő teljesítményt értek el eddig, és szakmai fejlődésükhöz további támogatásra van szükség. Erre nevezett most be János. Tenorpozanja már van, de mindenképpen szüksége lenne egy altharsonára is. Az ilyen hangszerek ára az alsó kategóriás 80 ezer forintostól a több millió forintosig is elmehet. A szegedi fiú jelenleg egy 800 ezres harsonát fúj.

– Csak néhány szót beszéltünk, kezet fogtunk, de így is óriási élmény volt az este – eleveníti fel János a nyári emlékeket. A szegedi harsonás összekötötte a hasznosat a még hasznosabbal: a philadelphiai Curtis Institute of Music világhírű zenei egyetem arra tett javaslatot, hogy felvételizzen hozzájuk. A pozanos nem is gondolkozott, márciusban utazik Amerikába a próbatételre.

– Édesanyám azt mondja, hároméves koromban jelentettem ki először, hogy harsonás leszek. Erre ugyan nem emlékszem, de amióta az eszemet tudom, erre vágyom – mondja János, aki kezdetben szólókarrierben gondolkodik, utána elképzelhetőnek tartja, hogy együttesben szerepeljen. Igaz, már most is sokat játszik fúvószenekarokban és kamaraegyüttesekkel. Egyik legfontosabb példaképe a nagypapája, aki a mai napig zongorázik, kiváló zenész.

– Tehetség, tüdő, kitartás kell ahhoz, hogy jó fúvós legyen valaki. A fizikumot is mondanám feltételként, de ismerek egy külföldi fiatal lányt, aki az egyik legjobb tubás. Olyan vékony, mint az ujjam.

Olvasóink írták

  • 1. pachakuti 2013. szeptember 14. 14:13
    „Lakatos Krisztiánról tudunk valamit? Ő is Amerika meghódítására indult a 16(!) emeletes luxushajón a hálátlan Szeged miatt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Novembertől a közút üzemelteti az M43-ast

Télen már a Magyar Közút Nonprofit Zrt. üzemelteti a sztrádákat az autópálya-kezelő helyett. Tovább olvasom