Délmagyar logó

2016. 12. 07. szerda - Ambrus -5°C | 3°C

Dobkályha fűt a gyálai banánra

Szeged-Gyálarét - Ötvenfajta egzotikus növényre, köztük egy Görögországból hozott banáncserjére fűt fóliájában a gyálaréti Antal Róbert. A kertben citrom, az utcán khakiszilva terem. A klímaváltozás meglepő tapasztalatokkal jár ezen a portán.
Egy réteg sima, egy réteg „puttyogós" fólia – és a biztonság kedvéért még egy. Ilyen sátrat épített évekkel ezelőtt a görögországi Sartiból hozott, itthon elültetett banáncserjéje fölé Antal Róbert. A gyálaréti víz-, gáz- és központifűtés-szerelő gyerekkori álmát valósította meg az egzotikus gyümölcsök itthoni termesztésével, húsz éve kapta első citromfáját egy gyűjtőtől. Hasonló érdeklődésű ismerőseivel tartja a kapcsolatot, és most már van annyi szaporítványa, hogy ne csak vigyen a háztól ez a hobbi, hanem hozzon is valamennyit.

A dobkályhával fűtött sátorban mintegy ötvenféle növényt nevel, nagy részük gyümölcsöt is terem, de akadnak orchideák vödörben, és medvehagyma is, mutatóba. Egy Kínából kapott, szőlőszerű termést hozó fának még nem tudta kideríteni a pontos nevét. Van avokádója, japán naspolyája, nyugati szamócafája. Odakinn, az udvaron egy zordabb időt is viselő banáncserjefajta áll, bebugyolálva fóliába. Villanykörte melegít a takarás alatt, ha nagyon hideg lenne. Az áfonyákat, a citromfákat és az utcán álló khakiszilvát nem kell takarni. Ez a kert május–júniusban a legszebb, virágzáskor. A gyümölcsök pedig, mint mondja, többnyire finomabbak, mint azok, amelyeket a boltban lehet venni. Saját kivije és az áruházi között ég és föld a különbség.

Antal Róbert „puttyogós
Antal Róbert „puttyogós" fóliából épített sátrában ötvenféle egzotikus növényt nevel. Fotó: Frank Yvette

– A klímaváltozás jeleit sok növényen lehet itt tapasztalni: legalább tizenöt éve van már banánom az udvaron, de az csak most fordult elő, hogy a nagy levelei december 10-én még nem fagytak el. December 24-én – le is fényképeztem – még málnát szedtem – mondja Róbert.

– Nem tartanak hosszú ideig a nagyon hideg, mínusz 15-20 fokos periódusok. Az, ha két-három napig van mínusz 10-12 fok, nem olyan vészes. Most még a spanyol csigák sem fagytak meg, amit sajnálok, mert két éve még nem volt egy sem, most meg mindenütt ott vannak, már a fára is fölmásznak.

A változás azzal jár, hogy egyre több egzotikus növényt lehet nálunk nevelni. Ebben sokan már üzletet is látnak, jelzi a növénykatalógusok kínálata – és mivel a trópusi növények kártevői általában nem élnek meg nálunk, permetezni sem kell. Róbert kísérletezik is, fólia alatt tartott növényeiből egyet-egyet kiültet, és aztán télen takarással védi őket. Azt tapasztalja, hogy egyre több növényt ki lehet így vinni. Idén tavasszal az egyik, cserépben tartott, kényesebb fajtájú banánhajtást kiülteti az utcára, kíváncsiságból.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rájár a rúd a kis műanyag szemetesekre

Nincs olyan év, hogy figyelmetlenségből vagy szándékosan ne rongáljanak meg szemeteseket Szegeden. Tovább olvasom