Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Dobogóra tempózott az új vesével

Szeged - A 45 éves sofőr, Gombos Imre 13 évvel ezelőtt kapott új vesét. Hogy megszabaduljon felesleges kilóitól, az uszodában kötött ki, az orosz úszófenomén, Popov videóit nézte rongyosra, hogy megtanuljon tempózni. A szervátültetettek világversenyén zsákszámra halmozta a sikereket.
– A transzplantáltak világversenyein elég gyakran változik a mezőny. Két viadal között sokaknak rosszabbodik az állapota, és sajnos jó néhányan ki is halnak közülünk. Magam 1999 óta veszek részt a szervátültetettek játékain. Nem az eredmények a fontosak, hanem az, hogy a sport révén visszakaptam az életemet – mesélte a 45 éves Gombos Imre.

„Óriási mázlim volt"

A szentmihályi sofőrnek 17 éves korában vették ki a manduláját, a műtét után még sokáig tünetmentesen élt: mezei futóversenyeken is elindult, és rendszeresen focizott a megyekettőben, Szentmihályon. Sportorvosi igazolását szerette volna meghosszabbítani, amikor kiszűrték, hogy magas a vérnyomása. Ekkor 1981-et írtunk. A tüzetesebb orvosi vizsgálatok során kiderült: ötödrészére zsugorodott a bal oldali veséje, elkerülhetetlenné vált a műtét. A bennmaradó vese még 13 évig döcögött. Imre közben felhagyott a mozgással, 72 kilogrammról majdnem 100-ra hízott fél év alatt.

Gombos Imre érmei tanúsítják: az úszókarrier vesetátültetés után is beindulhat. Fotó: Miskolczi Róbert
Gombos Imre érmei tanúsítják: az úszókarrier vesetátültetés után is beindulhat.
Fotó: Miskolczi Róbert

– 94-ben a szervezetem ismét jelezte, hogy nagy a baj. Folyamatosan emelkedett a méreganyagszintem, muszáj volt az orvosoknak dialízist alkalmazniuk. Szörnyű volt ez az időszak. Mégis óriási mázlim volt, mert fél évvel a kezelések megkezdése után szóltak az orvosaim, hogy kapok egy új vesét. Nem tudom, ki volt a donor, de a lényeg, hogy 95 decemberére panaszmentes lettem – emlékezett vissza a letörtség és a remény napjaira Imre.

A sakktáblától az uszodáig

Hősünk a következő három évben egyáltalán nem mozgott. Egy emlékezetes napon azonban, 1999. február elsején ráállt a mérlegre, ami 102 kilogrammot mutatott. Ez így nem mehet tovább – gondolta, és másnap lement úszni a Gombába. Mindennap másfél órát tempózott, ez az idő mindössze 1000 méter leküzdésére volt elég.

– Olyan lassan haladtam, hogy a 80 éves nénik elúsztak mellettem. De elhatároztam, hogy nem adom fel. Közben '99 szeptemberében a magyar sakkválogatott tagjaként részt vettem a budapesti szervátültetettek világjátékán, amit meg is nyertünk. A nemzeti csapat Ajkán edzőtáborozott, ahol magam is lemerészkedtem az uszodába, és mivel nem ment rosszul, végül az úszóknál ragadtam – elevenítette fel kalandos élettörténete újabb állomását a férfi.

Gyógyulása után Gombos Imre Popov videokazettáiból tanult meg úszni. Fotó: Miskolczi Róbert
Gyógyulása után Gombos Imre Popov videokazettáiból
tanult meg úszni. Fotó: Miskolczi Róbert

Imrének nem volt edzője, és mivel számára az orosz úszófenomén, Alexander Popov volt az ideális versenyző, az ő mozdulatait kezdte ellesni. Videóra rögzítette a versenyeit, és rongyosra nézte a szalagokat, hogy elsajátítsa a technikáját. Közben a folyamatos sportolásnak köszönhetően 85 kiló lett a versenysúlya.

Rákapott a triatlonra

– Megfigyeltem, hogy Popov a hosszú tempókra törekszik. Hosszúkat húz, és végigtolja a tempót. A saját úszásomat is ez alapján építettem fel – mesélte lelkesen.

Az első nemzetközi úszóversenyén, 2000-ben Athénban mindjárt négy aranyérmet szerzett. Két évvel később, a Balatonaligán megrendezett transzplantációs világjátékokon minden gyors számot megnyert, és váltóban is diadalmaskodott, így öt aranyéremmel ő lett a játékok legeredményesebb versenyzője. Arra is büszke lehet, hogy idén a szenior kategóriában, saját korosztályában a hatodik helyen végzett a Balaton-átúszáson – az egészségesek között.

Két éve igaz társakra lelt. A szegedi murénások edzője, Kanyó Dénes szervezett szenior úszócsapatot, ahová ő is csatlakozott. Reggelenként fél 6-ra járnak úszni a sportuszodába, és a versenyekre is közösen készülnek. A triatlonra is rákapott, de úszónyelven fogalmazva: még csak a nyolcas pályán szeli a habokat. Imre persze optimista: – A triatlon ugyan még nem szerepel a világjátékok programján, de ígérem, ahogy műsorra veszik, ott leszek az indulók között.

Olvasóink írták

 • 9. parittya 2008. október 29. 10:46
  „Köszi a hozzászólásokat!
  Csak megpróbálok a "egyben" maradni. Ebben segít a sport. Mindenkinek ajánlom! (nem elhanyagolható az sem, hogy mióta mozgok rendszeresen az addig elhagyhatatlan vérnyomáscsökkentőim ott porosodnak a gyógyszeres szekrényben).
  Üdv: G. imi”
 • 8. Ladányi J. 2008. október 21. 10:52
  „Gratulálunk IMI.Szép cikk volt, megérdemelted.
  Sporttárs ifj.L.J. és L.J.”
 • 7. Coesit 2008. október 21. 10:29
  „Emellett, ha jól tudom a Szegedi Tudományegyetem történelem szakos hallgatója, negyedéves levelezőként.
  Sok sikert és erőt!
  (Egy volt iskolatárs)”
 • 6. Brancs 2008. október 20. 21:24
  „GRATULÁLOK!!
  Hát csatlakozom az előttem szólókhoz, a mai hírek mellett csak megköszönni tudjuk, hogy Imre a címlapra került.
  Sok sikert és egészséget kívánok”
 • 5. Sz.P. 2008. október 20. 09:07
  „Gratulálok Imre!
  Sok sikert, csak így tovább a sportban! Sz.P.”
 • 4. Team5 2008. október 20. 08:10
  „Hajrá Gombi!!!”
 • 3. Zs 2008. október 20. 08:01
  „No, ugye vannak pozitív dolgok is az életben!! - én nem csak nulla celebsztorik, gyilkosságok, balesetek, tragédiák, félrebeszélő politikusok, stb...

  Csak így tovább, jó egészséget!”
 • 2. anonim 2008. október 20. 07:38
  „Nem is tudtam, hogy a mi Szentmihályunkon ilyen nagyszerű ember él!! Büszkék lehetünk rá!!! Le a kalappal előtte!! Jó egészséget és kitartást kívánok neki!! Jó volt végre egy ilyen cikket is olvasni...”
 • 1. turboman 2008. október 19. 22:05
  „Végre egy téma, amit jó érzéssekkel lehet végigolvasni.
  Egy üde, zöld sziget a magyar bulvármédia által prezentált híg fos tengerében.
  Egy ember aki megküzd az élet akadályaival, legyőzi saját korlátait. Bár személyesen nem ismerem, szeretnék gratulálni, remélem sokaknak mutat példát, vagy ad erőt: így is lehet! Nem tudom én képes lennék-e rá...
  További sok sikert, egészséget!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tosca örök

Vastapssal, bravózva ünnepelte a közönség a Tosca-előadások közreműködőit a Szegedi Nemzeti… Tovább olvasom