Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

Dobogós a Z. Nagy fagyija

Szeged - Harmadik díjat nyert az országos fagylaltversenyben a szegedi Z. Nagy cukrászda grillázsfagyija. Nincs benne semmi titok, csak hazai alapanyag, pörkölt dió és karamell, valamint hagyományos kisipari szakértelem.
Hagyományosan egy hónappal a 12. országos verseny előtt hirdette ki a cukrászszövetség, milyen kötelező fagylaltféleségből mérkőzhet meg a mezőny. Idén a grillázst készítette el a soltvadkerti mestercukrász, Szervánszky László üzemében felsorakozó 58 versenyző. Az alapot vihetik magukkal a cukrászok, az utómunkálatokat – a fagyasztást és a dekorálást – viszont helyben kellett elvégezni. A műhelyben reggel 7-től egymásnak adják a kilincset, hogy az utolsó adag is elkészüljön délután 4-re. A kötelező gyakorlat ismét szegedi sikert hozott: bronzérmes grillázsfagylaltot készített Tóth Zoltán, a Z. Nagy cukrászda mestere. Veszprémi és fővárosi versenytársa mögé állhatott a képzeletbeli dobogóra. Tegnap már a József Attila sugárúti üzletben gyönyörködhettünk a költeményben. A külcsín is igéző: csurgatott égetett cukrot tupíroztak a tetejére, és leheletvékony grillázslapból csipkézték a gallérját.

Tóth Zoltán és Margitáné Z. Nagy Rozália, előttük a díjnyertes grillázs- és puncsfagyi. Fotó: Schmidt Andrea
Tóth Zoltán és Margitáné Z. Nagy Rozália, előttük a díjnyertes grillázs- és puncsfagyi.
Fotó: Schmidt Andrea

– Egy hónapot edzettünk a megmérettetésre. Tavaly puncs volt a kötelező elem, azzal is harmadikok lettünk. Idén is dobogóra vágytunk – mondja a tulajdonos, Margitáné Z. Nagy Rozália. – Biztos kéz dolgozott a sikeren, Zoli édesapámnál tanulta a szakmát, négy éve dolgozik nálam. Grillázst korábban is készített, ezt fejlesztettük tovább. Csak hazai alapanyagokkal dolgozunk, a hozzávaló gyümölcsöket környékbeli termelők hozzák. A pasztörizálás, főzés többórás művelet, az igazán finom grillázsalap másnapra érik igazán össze. Amikor elkészült, a házi zsűrink jól megkritizálta. Még a húgom is lejött Pestről megkóstolni. Aztán Zoli kezdte elölről a fagyikeverést. Az igazi finom grillázsba kizárólag pörkölt dió és karamell kerül, nincs benne semmiféle titok. A versenyzsűri ki is rostálta, aki mogyoróval vagy szezámmaggal bolondította meg. Igazuk van, csak így különböztethetik meg magukat a kisiparosok a nagyüzemi jégkrémöntőktől.

Fagylaltturizmus Szegedre

– Gyerekkori álmom teljesült, bemehettem a fagyispult másik oldalára. Általános dicséret, hogy ettem! Mégpedig végigkóstoltam legalább 120 fagylaltot. És állítom, meg lehet különböztetni egyik grillázst a másiktól – hallottuk Süth Miklós országos főállatorvostól, aki elvállalta a fagyiverseny fővédnökségét. – A szabadon választott kategóriában is domborítottak a szegediek. A Hercegnő álma túrós-joghurtos epervelővel a Z. Nagynál, vagy az A Cappella Boci a körtésben túrós-vilmoskörtés költeménye egyedülálló mutatvány, igazi szegedikum. Turistacsábításra is remek!

Olvasóink írták

  • 12. Tömeg 2009. június 11. 13:27
    „<moderálva>”
  • 11. Tömeg 2009. június 11. 13:18
    „A cukrászda a József Attila sugárúton van a Dózsa iskola mellett a házszámot nem tudom sajnos.”
  • 10. varadipal 2009. június 11. 11:54
    „Nem rég költöztem Szegedre. Írja meg valaki a Z.Nagy cuki címét legyen szíves. Köszi”
  • 9. csonakos 2009. június 11. 09:31
    „6.os! Te hülye vagy! Azt sem tudod mit írogatsz össze vissza!”
  • 8. csonakos 2009. június 11. 09:30
    „Gratulálok Rózsika! Helyezés nélkül is kiváló a fagyi. Igazi Z Nagy minőség!”
  • 7. velemenynyilvanito 2009. június 11. 09:16
    „6. mi a fenet irsz????en is szeretem a z nagy sutemenyeit,fagyijait,csak amikor mi haza latogatunk az mindig ev eleje es ok nincsenek nyitva.de jovore talan mar nyaron megyunk es beterunk a regi z nagy-ba!!!!!”
  • 6. KolomparBeyonce 2009. június 11. 08:11
    „<moderálva>”
  • 5. pocokkaa 2009. június 11. 07:34
    „Olyan még soha nem volt, hogy valahol nem csúszhat be valami baki. ha valaki éppen akkor vásárol ott, akkor nem akar többet ott enni, ha valaki éppen akkor vesz, amikor kifogástalan, akkor meg a kedvence lesz. Én már számtalanszor vásároltam náluk, ha lehet, inkább süteményt, a fagyijuk nem az én ízlésem szerint való, de attól még lehet jó.

    Sajnos egy ideje nem találok gyümölcsös krémest náluk, pedig csak ők csinálták Szegeden és a kedvenc sütim a Z. nagyban... :(

    Hátha egyszer csak megint készül :)”
  • 4. Tömeg 2009. június 10. 22:34
    „Gratuláció!!!!

    Nemcsak az ország legjobb Fagyija, hanem a legjobb süteményei,és minden ami csak a cukrászdában
    kapható. Hoandrea! Én a Rózsikáék sütijein nőttem fel. Harmincöt éve náluk vásárolunk. ( Németországban élünk
    már jó ideje,de ha hazajövünk nem marad ki semmiféleképpen a Z Nagy ) Még soha semmi nem volt náluk
    öreg,száraz vagy nem megfelelő minőségű.
    Sajnálom, de nem tudom elhinni amit írsz!”
  • 3. SP 2009. június 10. 20:44
    „Nekem viszont nagyon ízlett az epres tortájuk.
    Megyek a fagyit is megkóstolom.
    Elvégre az ország legjobb fagyija kapható itt Szegeden. Azért ez nem semmi!”
  • 2. hoandrea 2009. június 10. 19:28
    „Már bocsi, hogy megírom az őszintét: Lehet, hogy dobogós a fagyyijuk, de a tortájuk egy hatalmas csalódás volt tavaly. A kislányom szülinapjára rendeltem egy csoki tortát, de olyan száraz volt, mint egy hónapos torta. Nállam azóta ez a cukrászda kerülendő!!!”
  • 1. .suhym. 2009. június 10. 17:48
    „Gratulálok:))”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szaharából az aligátorok elé

Szeged - Két éve, hogy a szegedi Kálvin térről vágott neki a világnak a palicsi testvérpár, Ivanics… Tovább olvasom