Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Dobozy Attila: A fény betegíthet, de gyógyít is

Szeged - Befogadó szülővárosának köszöni a díszpolgári címet Dobozy Attila. A bőrgyógyász akadémikus közismert lokálpatrióta, aki úgy véli: Szeged és egyeteme egy.
– Meghatározó hely Szeged a családunk történetében: négy irányból, a mai országhatáron túlról érkeztek a Tisza-partra a nagyszüleim, és itt megélhetést, biztonságot találtak. Hatéves voltam, mikor apámat elhelyezték innen, de nálunk örök téma volt Szeged gyönyörűsége. Így aztán magától értetődő volt, hogy a szegedi egyetemre jelentkezem. Diploma után pedig – mi sem természetesebb – Szegeden maradtam – néz vissza az életútra Dobozy Attila akadémikus. A bőrgyógyász professzor családja befogadásáért ugyanolyan hálás Szegednek, mint azért, hogy a Kolozsvárról száműzött egyetemnek a Tisza-parti város átadta legjobb épületeit, majd a campus számára felajánlotta értékes területeit. – Így aztán nemcsak az otthont, de a munkahelyet, a pályámat is Szegednek köszönhetem – jelenti ki mosolyogva.

Vegyész és rektor is

Vegyész szakon is tanult a JATE-n SZOTE-hallgató korában Dobozy Attila. Fiatal diplomásként a mikrobiológiai intézetben kezdett, de 1986 óta a bőrgyógyászati klinika a munkahelye. Ő a SZOTE utolsó rektora. Az SZTE rektorhelyetteseként és a Szent-Györgyi Orvos- és Gyógyszerész-tudományi Centrum elnökeként is dolgozott. Emeritus professzorként kedves időtöltése az olvasás, a balatoni ház körüli kertészkedés és a szegedi kávéházas beszélgetés. Mostanában – mint az MTA támogatását élvező dermatológiai kutatócsoport tagja – a bőr élettanával, többek között az allergiás betegségre hajlamosító örökletes tulajdonságok vizsgálatával foglalkozik.
 
– Nagyon örülnének a szüleink és az öcsém, illetve örül a feleségem is a Szeged díszpolgára címnek – válaszolja a szokványos kérdésre: „Hogyan fogadta kitüntetésének hírét?" Nem szokványos módon azt is hozzáteszi: bár eddigi pályáján több jelentős díjat átvehetett, számára mégis ez, a szeretett várostól kapott cím a legkedvesebb elismerés.
– Minden eredmény örömet szerzett – hárítja szerényen kutatói teljesítménye értékelésének kényszerét Dobozy Attila. Nevéhez – többek között – a pikkelysömör lézeres gyógyítása, a szénanátha UV-sugaras és a bőrdaganatok fényterápiás kezelése kötődik. Több mint négyszáz tudományos közleménye közül világszerte idézik, amelyekben a szervezet immunológiai károsodásának a Kaposi-szarkómás bőrdaganat kialakulásában játszott szerepéről vagy a hámsejteknek passzív és aktív védekezéséről írt – munkatársaival együtt. A téma jelentőségét jellemzi, hogy minden negyedik magyar valamilyen allergiás ártalomban szenved, megháromszorozódott például a káros sugárzások hatására kialakuló bőrdaganatos betegségek száma. – Kitűnő munkatársak vettek körül egész életemben – utal a csapatmunka tudományos életbeli szerepére.

Elárulja: volt olyan időszak, amikor a négy magyar orvosképző egyetem közül három helyen korábbi munkatársa vezette a bőrgyógyászati klinikát. Iskolateremtő erejét az is igazolja, hogy egykori tanítványai közül hat akadémiai doktor dolgozik a szegedi egyetemen. – Ki a minta? – kérdez vissza, majd Simon Miklós professzor portréjára mutat, és Schneider Imre professzorról mesél. Így lesz egyértelmű, hogy tanítvány a mester is. A mester, Dobozy Attila úgy véli: ma is a szegedi az ország első számú bőrgyógyászati klinikája.

Olvasóink írták

  • 1. kétely 2012. június 06. 01:39
    „Gratulálok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit vár a munkahely a diplomástól?

Első számú: a minőségi munkára törekvés, a megfelelő szakmai háttértudás, a munkával való azonosulás és a munkához való hozzáállás. Tovább olvasom