Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Dócon lövöldözött az amerikai nagykövet

Dóc - Lőgyakorlatot tartott hétfőn Dócon az afganisztáni misszióra készülő közös magyar–amerikai zászlóalj. Az eseményen részt vett Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok nagykövete, aki több fegyvert is kipróbált. Legjobban a magyar gyártmányú mesterlövész-puska tetszett a diplomatának.
Afganisztáni haditereppé változott pár percre tegnap a dóci lőtér. A misszióra készülő 63 fős közös magyar–amerikai zászlóalj – az ohiói Nemzeti Gárda 12 főt ad – a lőgyakorlaton azt szimulálta, hogy a járőröző egységet megtámadják a gerillák, tűzharcba keverednek, és megsebesült bajtársakat ki kell menteni a tűzvonalból. Ropogtak a fegyverek, a pontos, fegyelmezett végrehajtás az Egyesült Államok nagykövetének, Eleni Tsakopoulos Kounalakisnak is tetszett. A füstjelzős lövedékektől lila és sárga köd ülte meg a tájat.

A diplomatát előtte bemutatták az egység vezetőinek, különböző fegyverekkel – a gránátvetőtől a gépkarabélyig – ismertették meg, és tájékoztatták az eddigi munkáról. A magyarok és az amerikaiak március közepe óta dolgoznak együtt Vásárhelyen. Eleni Tsakopoulos Kounalakis dóci programja ezzel nem ért véget, több fegyvert kipróbálhatott, hálás témát adva az operatőröknek és fotóriportereknek. Glock-pisztollyal kezdte, ezután következett a M4-es amerikai gépkarabély, amivel már fekve kellett céloznia. Pár pontos lövés után felállt, majd honfitársaihoz szólva közölte: „A csúcson kell abbahagyni." De nem hagyta abba, a többi fegyvert is tesztelte. A legmesszebb lévő „megsemmisítendő ellenség" 200 méterre helyezkedett el. A modernebb Kalasnyikov, az AK-63-as sem okozott problémát – minden fegyver használatát előtte elmagyarázták neki –, bár azon kicsit meglepődött, majd jót derült, amikor sorozatra állítva, erősebben visszarúgott az orosz gépkarabély. Utoljára a magyar gyártmányú SZÉP-típusú mesterlövész-puska maradt, megtudtuk: ez tetszett neki a legjobban.

Dócon lövöldözött az amerikai nagykövet. Fotó: Frank Yvette (galéria)

A taps nem kötelező és udvarias volt, a nagykövet nagyon pontosan lőtt. Varga István alezredes, a közös zászlóalj parancsnoka megjegyezte: „Jó céllövő a nagykövet." A felsorakozott egységnek Eleni Tsakopoulos Kounalakis megköszönte a szolgálatot, hogy hazájukért, Magyarországért és az Egyesült Államokért ilyen áldozatra is készek, és sok sikert kívánt a misszióhoz.

– A németországi gyakorlatot követően várhatóan május közepén utazunk Afganisztánba – mondta Varga István alezredes –, ahol a Baglan tartományban két éve együtt harcoló, helyiekből verbuválódott zászlóalj segítése, kiképzése lesz a feladatunk, hogy minél magasabb szinten láthassák el a NATO által elvártakat, például a járőrözést. A mentoráció nem merül ki az oktatásban és képzésben, amennyiben harcba keverednek, nekünk is csatlakozni kell hozzájuk. A lőgyakorlaton azt mutattuk be, mire készültünk fel az elmúlt egy hónapban, és a feladatot – akárcsak majd Afganisztánban – közösen hajtották végre az amerikai és magyar katonák. A tervek szerint karácsony előtt újra itthon leszünk
– mondta a parancsnok.

Gyakorló öltözet ajándékba

Az USA nagykövete, Eleni Tsakopoulos Kounalakis magyar gyakorlóöltözetet és bakancsot kapott ajándékba, majd a nap zárásaként ellátogatott a vásárhelyi Zrínyi Miklós Laktanyába.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. UtólagKapitány 2011. április 19. 17:06
  „Érdekes a cikk címe... Lol”
 • 38. borcsokzsolt 2011. április 14. 11:30
  „33. 980815!
  Semmi hazugság nincs az állításomban.
  Egyszerűen ez a hazám.”
 • 37. Dongó 2011. április 14. 06:52
  „Amikor Várpalotán lövöldöztek a ruszkik, vagy Táborfalván, az volt csak a szép világ, ugye Viktorka. Hogy kiabáltál a Nagy Imre bátyád temetésén (újra temetésén): Oroszok kifele az országból!
  Na most mi van? <moderálva>csak most másmilyen színű a zászló.
  További szép napot
  Tisztelettel: Dongó”
 • 36. booo 2011. április 13. 20:33
  „35. Norman_Bates
  Igazad van!!!!!!!!!!!!”
 • 35. Norman_Bates 2011. április 13. 17:50
  „Ezen már kár vitatkozni.
  Az egyik oldal bosszankodik, hogy 1 év katonai szolgálat után vol tolyan hülye, hogy értelmes szakmát tanult, esetleg tovább képezte magát saját(!) zsebből, gürizik, hogy holnap is melója lehessen.
  A másik odal meg nem győz érveket találni, miért is kell az a katonaság, milyen fontos dolog a misszió (nyilván nem az 5-600k-s fizetés miatt)
  Mert meg kell védeni a hazát (lényeg, hogy ne du. 4 és reggel 8 között jöjjön az ellenség).
  Biztos ez is fontos, meg az is, hogy más országokba segíthessünk békét fenntartani, de egy átlag magyar állampolgárt sokkal jobban izgatja, hogy ne üsse le egy cigány az utcán.
  Most nyilván aljas demagóg vagyok... lehet, de a lényeg, hogy az ilyen " Kíváncsi vagyok te hogy bírnád?" vagy " el lehet menni misszióba, ha nem tetszik" szöveg nem az ;-)”
 • 34. airwaves 2011. április 13. 16:32
  „Ha valaki nem tudná, hogy miért tart itt ez az ország, kérem olvassa el az eddigi hozzászólásokat :(”
 • 33. 980815 2011. április 13. 15:57
  „borcsokzsolt!
  Egyszerű a válaszom rá!Amit állítasz,az hazugság!!!
  Szerinted melyik orvos meri felvállalni,hogy egy teljesen roncs embert kienged műveleti területre,ahol egészséges lelkű embert is megviselhetnek a látottak,átélt tapasztalatok.A szűrővizsgálatokat,Budapesten végzik,és ott elég szigorúan szoktak ítélkezni emberek felett.Ezért nem hiszem el az állításodat!!!Az én tapasztalataim egészen mások,ezért sem hiszem el az állításodat.”
 • 32. borcsokzsolt 2011. április 13. 10:41
  „Nekem csak annyi lenne,hogy ismerek pár katonát aki volt már mission.
  De ezek anatómiájuknál fogva sem mehettek a vizsgán át.
  Itt értek 120kg feletti embert aki képtelen lenyomni 5 fekvőtámaszt.
  Futni alig bir...
  A mentáli képességük meg gatya.
  Értem itt az öngyilkossgra való hajlamot.
  Na akkor magyarázza meg nekem valaki honnan ez a sok sérűlt ember aki mission is volt?
  Ja amúgy a fizikai felmérőt azóta könnyítették!”
 • 31. Daei 2011. április 13. 09:22
  „Rendben. Igazad van, nem általánosítottál. Bocsi”
 • 30. 980815 2011. április 13. 09:18
  „Daei!
  Miért is általánosítok?Nem állítottam azt,hogy minden katona sportos,intelligens.Igen,vannak köztük taplók,de ilyen típusú emberek megtalálhatóak az orvosok,taxisok,pékek,szakácsok,cukrászok,és mindenféle foglalkozást űző emberek között,de mégsem írok le egyetlen szakmát sem,egy bunkó egyén miatt.”
 • 29. Daei 2011. április 13. 07:50
  „27. wacky: Ennyi erővel egyik ország sem lenne kint, aztán csak a baj lenne...

  Milyen baj? A világ ópiumtermesztése visszaesne? Mert bármilyen hihetetlen a talibánok nem engedték termszteni, de mióta USA megmutatja nekik, mi a demokrácia?! Nekünk miért nem mutatta meg 1956-ban, mikor a nép kérte is? Az afgánok ne keltek fel a tálibok ellen, mi a szovjetek ellen igen!

  980815:

  Te is általánosítasz, nem? Én ismerek nagydarab (dagadt), s sportos katonát is, de az biztos, hogy mindegyik kinn van árvízkor, s egyéb katasztrófahelyzetkor. Más kérdés, hogy ezt egy sorkatona is meg tudná tenni...
  S véleményem szerint semmilyen probléma nincs az intelligenciájukkal, csak - ugyanúgy, mint más hivatásban, szakmában - van köztük emberileg tapló is.”
 • 28. tol 2011. április 12. 22:18
  „a "lövöldöz" hanyag és pongyola fogalmazás. És hátborzongató is. Más. Magyarország történetének egyik legostobább lépése volt a reguláris katonaság feladása. Szerintem. És ráadásul pacifista vagyok.”
 • 27. Wacky 2011. április 12. 20:52
  „25. Holló 2011.04.12. 19:52

  pedig ha tudnád hány és hány bajtól óv meg minket az hogy kint vagyunk Afganisztánban, és boccs de mi nem harcoló egység vagyunk kint!!

  Ennyi erővel egyik ország sem lenne kint, aztán csak a baj lenne... az USA meg igen elrontotta, tény...
  De maradjunk a NATO-nál, ne kalandozzunk el!!”
 • 26. JungHeinrich 2011. április 12. 20:38
  „...nem erőszakkal fogdosták a katonákat a missziókba, hanem (túl)jelentkezés során válogatták őket.Ha valaki hivatásában űzi a katonaéletet , mi lehetne az értelme mint harcedzettnek lenni? Vagy az a gagyi maszatolás amit gyakorlatnak neveznek elég? Sztem egy valamire való katonának nem.”
 • 25. Holló 2011. április 12. 19:52
  „Wacky

  Kit érdekelnek a szerb háborús bűnösök na de emlékezzél vissza USA ha belépünk ha nem beavatkozott volna amibe nem kellet volna szerintem az USA több csatában van benne mint amiben kéne és nekünk sem hiszem, hogy afganisztánban kéne rohangálnunk de ez egy más kérdés tehát ismétlem nem vagyok NATO barátja illetve egy katonai szövetségé sem.”
 • 24. 980815 2011. április 12. 19:39
  „ráérő!
  Veled is az a baj,hogy ÁLTALÁNOSÍTASZ!Nem minden katona megy,korán nyugdíjba,és sok katonának van civil foglalkozása is,sőt munka mellett dolgoznak is.Katonáskodás mellett néhányan eljárnak festeni,kőműveskedni,autót szerelni.Ha annyira irigylésre méltó a helyzetük,Te miért nem vagy még katona?Kíváncsi lennék arra,hogy Te milyen becsületes termelő munkát végzel.Jó pár olyan katona van a seregben,akiknek kint a civil életben nem volt munkájuk,ezért álltak katonának.Jobb lenne ha a segélyért állnának sorba?”
 • 23. Wacky 2011. április 12. 19:30
  „18. Holló 2011.04.12. 15:28

  Hol voltak a háborús bűnösök??”
 • 22. kalkutta 2011. április 12. 18:31
  „Úgy 3 évtizede voltam sorozott katona de akkor is Dócon lövöldöztünk. Meg a NATO ellen képeztek ki bennünket. Mellettünk a szovjet lőtér volt. Az jobb volt?
  Sokan mentünk örömmel népszavazni a NATO-ra amikor hallótávolságra itt dúlt a szerencsétlen délszláv háború. Nem tudtuk volna megvédeni magunk. Mondjuk most se jobban.
  Feltűnő, hogy majdnem ugyanazon fegyvereket látom a képeken amiket mi is használtunk akkor. Elég pocsék PR-osai lehetnek a Honvédségünknek.
  Nem akarom túlértékelni őket de a képen látható magyar tisztek azért a legtöbb kommentelőt leütnék mint vak a poharat. A céllövészetről nem is beszélve.
  Az USA hadseregében az alantas most is úgy válaszol a felettesének, hogy ´yes sir´. Még akkor is ha a felettes éppenséggel nő.”
 • 21. JB007 2011. április 12. 18:10
  „4. zoltanszabo 2011.04.12. 10:58

  Ha jobban megnézzük, akkor egy igazi amerikait Winettou-nak, de minimum Szökkenő Szarvasnak hívnak, a többiek mind bevándorlók vagy bevándorlók gyermekei.

  20. deszkás 2011.04.12. 17:25

  A nagykövet úr egy nő... :)”
 • 20. deszkás 2011. április 12. 17:25
  „Nagykövet úr! "Azt a magyar fegyvert" nem gyárthatjuk!”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltörölné a koldusrendeletet az LMP Szegeden

Az előterjesztés szerint nem csak a belvárosi koldulást tiltó szabályozás vesztené hatályát, de az utcai zenélés, éneklés is. Tovább olvasom