Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Döglött galambok Szegeden

Szegeden talált galambtetemeket vizsgálnak a szakemberek, hogy kiderüljön: madárinfluenza, vagy valami más okozta, hogy több mint húsz madár kimúlt. A megyei főállatorvos arról tájékoztatott, hogy az előzetes boncolás nem mutatta ki a kór jelenlétét, viszont rengeteg napraforgómagot találtak a galambok begyében, így feltehető, hogy mérgezésről van szó.
A Tisza-parton heverő galambtetemekre hívta fel a hatóságok figyelmét egy szegedi férfi az elmúlt hét végén. Takács József – korábbi, közismertebb nevén Nyári Ferenc József – állítása szerint közel húsz döglött madarat számolt össze a rakparton, melyről azonnal bejelentést tett.

– Először a mentőket hívtam, mert az a szám jutott eszembe, ők pedig szóltak az állat-egészségügyi állomásnak – mesélte. Az állatorvos öt tetemet elszállított, hogy megvizsgálják, mi okozta a madarak pusztulását. Takács szerint a hatóság csupán az ötről beszél, ám ennél jóval több madár pusztult el a hét végén, a saját szemével látta. De nem csak ezt találja furcsának.

– Volt a helyszínen két civil ruhás rendőr is, akik azt mondták, az ügyben hírzárlatot rendeltek el, ezért én sem beszélhetek róla senkinek. Miután azonban tegnap újabb két tetemet találtam, úgy gondoltam, muszáj erről tájékoztatni a közvéleményt. Négy gyerekem van, nem szeretném, ha egyszer elkezdenének játszani egy ilyen döglött madárral.
Orvosképzés – nem a madárinfluenzáról

A Weborvos tájékoztatása szerint megkezdődtek azok az elméleti tájékoztatások, illetve szimulációs gyakorlatok, amelyek a megyében tevékenykedő háziorvosokat készítik fel egy esetleges madárinfluenza járvány megfelelő kezelésére. Tombácz Zsuzsanna, az ÁNTSZ Csongrád megyei intézetének járványügyi osztályvezetőjének tájékoztatása szerint valóban tartottak munkaértekezleteket a megye nagyvárosaiban, ezeken azonban nem esett szó a madárinfluenzáról. Az egyik téma a humán influenza, valamint a csütörtöktől igényelhető ingyenes oltás volt, a másik pedig a papagájkór.  


– A hírzárlatról annyit: reggel óta folyamatosan újságírókkal beszélek – mondta Szigeti Sándor megyei főállatorvos. Hozzátette: az elképzelhető, hogy a Belügyminisztérium elrendelt hasonlót – a szombati esetnél ők is a helyszínen voltak. Tánczos Ildikó, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóreferense megerősítette ezt az információt. Mint mondta, a hírzárlatra azért volt szükség, hogy elkerüljék a pánikot.

A főállatorvosnak azonban az a véleménye: fontos, hogy az embereket megnyugtassák, ezért nyilatkozott lapunknak. – Szombaton, mire kiértünk a helyszínre, a panasztevő már összegyűjtötte a tetemeket. Ezek közül csak öt volt friss, plusz volt még egy fióka, még élt, de látszott rajta, hogy valami baja van. Ezeket felboncoltuk, de egy esetben sem találtunk olyan jelet, mely madárinfluezára utalt volna. Mivel azonban nem is zárható ki, hogy ez a betegség végzett a madarakkal, a tetemeket az Országos Állat-egészségügyi Intézetbe küldtük. A végleges eredmény szerdára várható.

A Szegeden végzett boncolásnál kiderült, hogy az elhullott madarak nagy mennyiségű napraforgómagot ettek. Vagyis előfordulhat, hogy megmérgezték őket. Húsz madár elhullása a szakember szerint nem kiugró eset, hiszen csak a belvárosi hídon több száz gyűlik össze mindennap. A város más pontjairól pedig még egyetlen tetemet sem jelentettek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyen vizsgálták a nőket

Sikeres volt a két egymást követő szombaton tartott rendkívüli mellrákszűrés Szegeden. A Vasas Szent… Tovább olvasom