Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Dolgozni szeretne, mégsem kell senkinek

Szeged - Bár már teljesen eladósodott, és kifizetetlen csekkjei is halomban állnak, mégsem pénzt kér az a szegedi háromgyermekes édesanya, aki végső elkeseredésében fordult lapunkhoz. Csupán dolgozni szeretne, hogy legyen miből élniük. Bármit elvállalna, mégsem talál munkát.
Havi 41 ezer forint. Ennyiből él hónapról hónapra Mészárosné Varga Noémi, aki három egyetemista gyermeket nevel. A szegedi asszony feje fölött mostanra csaptak össze végleg a hullámok, ezért fordult lapunkhoz segítségért. Mint mondta, nem pénzt akar kérni, csupán lehetőséget, hogy kereshessen. – 44 éves, egészséges nő vagyok, aki szeretne munkát vállalni, hogy megoldja anyagi gondjait. De nem kapok állást, nem kellek sehova – panaszkodott.

Az asszony élete néhány hónap alatt ment teljesen tönkre. Férjével és három gyermekével a hajdúsági berekböszörményi családi házból költöztek 2007-ben egy szegedi panelba. A pénzért ugyanis, amennyiért sikerült eladniuk otthonukat, csak ezt tudtak venni a városban. Azért akartak mégis ide jönni, hogy a gyerekek boldogulását segítsék: tudjanak egyetemre járni anélkül, hogy kollégiumra kellene költeni.

A házaspár viszonya időközben megromlott, a férfi elköltözött. Nem sokkal ezután Noémi beadta a válókeresetet, mire a férje bosszúból kirúgatta a munkahelyéről.

Fotó: Karnok Csaba
A pénzhiány miatt egyre csak gyűlnek a befizetetlen csekkek Noémiéknál. 
Fotó: Karnok Csaba

– Mindketten egy kertészetben dolgoztunk – ő mint betanított munkás, én pedig a tulajdonos család mellett bébiszitterként. Májusban elvégeztem egy kétéves, irodaiasszisztens-képző iskolát. Amíg a vizsgáimra készültem, jött a levél, hogy már nem kell visszamennem.

Nem akarja eladósítani a gyerekeit

Bár a család anyagi helyzete mostanra tarthatatlanná vált, az asszony azt mondja, az szóba sem jöhet, hogy a gyerekei munkát vállaljanak. Mindannyian államilag támogatott nappali képzésben vesznek részt. Bár a két lánya elsőéves, így ösztöndíjat nem kaphatnak még, kiváló tanulók, ahogyan bátyjuk is. Ha esténként dolgoznának, leromlana az eredményük, és nem csupán a pluszpénztől, de akár az állami támogatástól is elesnének. A diákhitelt pedig nem engedi, hogy felvegyék – nem szeretné évtizedekre eladósítani őket.

Az asszony tehát munka nélkül maradt, miközben a kiadások nem csökkentek: a rezsin és a gyerekek etetésén és ruházásán kívül még a lakás felújítására felvett hitel törlesztése is az ő gondja. Volt férje a három gyerekre összesen 27 ezer forint gyerektartást fizet. Ezenkívül csupán a fia ösztöndíja az, ami még bevételt jelent a családnak: ez 14 ezer forint. Hogy a család egyáltalán enni tud, az annak köszönhető, hogy Noémi szülei utánuk költöztek Szegedre, és az ennivalóról ők gondoskodnak. A nyugdíjas házaspár azonban azt már nem tudja vállalni, hogy a rezsibe is besegítsen.

– Fél évig munkanélküli voltam, de aztán kaptam állást egy hotelben. Csakhogy onnan leépítés miatt másfél hónap múlva el kellett jönnöm. Mivel nincs elegendő ledolgozott munkanapom, most már munkanélküli segélyt sem kaphatok. Fodrász, pedikűr-manikűr, műkörömépítő és irodai asszisztens végzettségem is van, de egyikkel sem megyek semmire. Bárhol próbálkozom, azt mondják, fiatalabb munkaerőre van szükségük. Én magam pedig tőke nélkül nem tudok saját vállalkozást beindítani – panaszkodott Noémi.

Az asszony egyébként nem válogatós, végzettségeitől függetlenül bármit elvállalna. – Libát tömtem 12 évig éjjel-nappal, tudom, mi az a kemény munka. Megcsinálnék bármit, hiszen a megélhetésünk múlik azon, hogy van-e munkám.

Olvasóink írták

 • 12. vélemény 2011. november 05. 22:31
  „" az asszony azt mondja, az szóba sem jöhet, hogy a gyerekei munkát vállaljanak"
  Évek múlva lesz 3 diplomás gyereke, akik ugyanúgy nem kapnak majd a végzettségüknek megfelelő munkát, mint Ő a "divatszakmában" megszerzett papírjaival? :(”
 • 11. Arpi1979 2011. november 05. 20:44
  „Az az igazság, hogy a szemünk láttára omlik össze a jólétre alapozott nyugati gazdasági rendszer (amiben persze nem mindenki él jólétben). A családok elszegényednek, lassan már akkor sem lesz elég pénz a háztartás fenntartására, ha mindkét szülő dolgozik (pláne ha lakáshitelük is van). Ráadásul idős rokonaink is szűkölködnek, róluk is gondoskodni kell.
  Én személy szerint egyetlen kiutat látok: újra együtt, de legalábbis egymás közelében kell lakniuk a család tagjainak, generációinak. Ez elképesztő lemondásokkal jár a mai individualista módon nevelkedett embereknek (pedig száz évvel ezelőtt mindez természetes volt). Ha a család összefog, és együtt van, esetleg több generáció lakik egy fedél alatt, akkor jobban lehet boldogulni. Amíg a szülők dolgoznak, a (nem nyugdíjas, hanem munkanélküli) nagyi tud vigyázni a gyerekekre, így a szülőknek nem kell a gyerekért rohangálni a bölcsibe, oviba, iskolába. A háztartási munkát is el tudja látni az, aki munka nélkül van, hogy aki dolgozik, annak ne kelljen még a mosogatással is foglalkozni, stb. Vannak nálunk szegényebb országok, ahol ez így megy.
  Tisztában vagyok vele, hogy ez a hozzászólásom a cikkben említett konkrét esetre nem alkalmazható. Nem is szeretnék okoskodni, hogy mit kellene tennie, meg mit nem. Az biztos, hogy manapság nagyon nehéz munkát találni. Néhány éve még lehetett úgy, hogy el-elolvasgatta az ember a hirdetéseket, meg jelentkezett ide-oda, de azért nem szakadt bele, és néhány hónap alatt lehetett munkát találni. Manapság "napi 8 óra munkával" kell munkát keresni, nem felakadni a rengeteg visszautasításon és egyéb megalázó helyzeten, hanem mindig továbbmenni, és nem csak a hirdetésekre jelentkezni, hanem ész nélkül, minden helyre be kell kopogtatni, és nyomulni kell. Másképp nem megy.”
 • 10. zsóka 2011. november 05. 16:49
  „Az a borzasztó, hogy ez nem is egyedi eset. Ismerősöm mesélte, hogy az IKV-nál pár éve kerestek háztakarítókat és még főiskolai végzettséggel is jelentkeztek rá. Mert egyszerűen nincs munka.”
 • 9. vélemény 2011. november 05. 15:20
  „"3. deszkás 2011.11.04. 13:50
  Az "apuka" fizet gy tartást? "
  A cikk szerint nettó 27 ezer forintot.
  Az asszonyé maradt a lakás. Gondolom a férjnek is kell lakni és megélni valahol-valamiből.
  A betanított munkási fizetésének maradékából nem valószínű, hogy túl jó módban éli az életét.”
 • 8. vélemény 2011. november 05. 15:06
  „" az asszony azt mondja, az szóba sem jöhet, hogy a gyerekei munkát vállaljanak"
  Akkor sem, ha emiatt esetleg hajléktalanná válik a család???

  "Fodrász, pedikűr-manikűr, műkörömépítő"
  Ha nem csak papírja van róla, hanem ért is hozzá, akkor ezt (nem hivatalosan) otthon is végezhetné, mint sokan mások.”
 • 7. info 2011. november 04. 21:30
  „6. theseus 2011.11.04. 17:29 ." A pártpolitikának viszont ehhez semmi köze"- már hogyne lenne!”
 • 6. kisvirag.simon 2011. november 04. 19:36
  „Mert a Fidesz -kormány..annyira teremti a munkahelyeket!!! Eddig minden lépésük több ezer munkahely megszűnéséhez vezetett...és vezet!! Minden nap rettegéssel tölti el az embert , talán holnap már nem kell....
  hA NEM KELESSZ , OLYAN ÉRZÉSSEL TÖLT EL MINTHA RAKÁS SZAR LENNE CSAK AZ EMBER!”
 • 5. theseus 2011. november 04. 17:29
  „Szomorú történet. A pártpolitikának viszont ehhez semmi köze. Itt alapvetően egy család széthullásáról van szó. Szomorú, hogy ez egyúttal a munkahely elvesztését is jelentette.
  A tanulmányokat régen is a család fedezte, ha nappalin akart valaki tanulni.
  Sajnos ma már a gyerekek nagy részét egy szülő neveli, ami minden szempontból hátrányos, anyagilag is.”
 • 4. efemes 2011. november 04. 14:43
  „Az a szomorú helyzet, hogy itt lassan már 24 évesen se lehet munkát találni, nemhogy 44 évesen... Szörnyű, hogy idáig jutottunk!
  Remélem, hamarosan találni fog a hölgy valamilyen munkát! És maximálisan egyetértek vele abban, hogy nem erőlteti rá a gyerekeire a diákhitelt...adóssággal kezdeni a "nagy betűs életet"! Nem egy ismerősöm panaszkodott, aki annak idején, tanulmányai alatt fölvette.
  "Apuka" pedig igazán magába nézhetne egy kicsit...”
 • 3. deszkás 2011. november 04. 13:50
  „Az "apuka" fizet gy tartást? Persze nem tud az árvám ugye? Nincs miből pedig a ma még érvényes szabály kimondja :a szülő kényszerithető az életminőségének a romlására is fizetni. A rossz hir az anyukának kell megelőlegezni a t.dij iránti kérelem illetékét egy most bevezetett kormányzati döntésnek eredményeképp. És illetékmentesség se kérhető tudtommal.Ma a parlamenti adásban mit hallok Ékes József (Fidesz-KDnP) képviselőtől : "35 (!) évesen mennek nyugdijba az emberek"...Na mit hallok egy éve még 45 volt a mára 35. Utánajárok igazat mondott e de ha nem?? A tetszettek volna rendszert váltani dologban annyira elkényesedtek hogy a privatizációban bármit megengedtek maguknak (t a kivételnek)a gazdaság meg ment ahogy ment Panelárakért elkótyavetyélt iparágak cseréltek gazdát (gyógyszergyárak,buszgyártás,GÖCS, Videoton--------------) Csoda hogy ide jutottunk?”
 • 2. jozko 2011. november 04. 13:18
  „Azért mindenneke van határa!

  Egyáltalán nem úgy értettem!”
 • 1. atti414 2011. november 04. 12:11
  „És sajnos nincs egyedül ilyen helyzetben az országban. És nem is látszik az, hogy ez a helyzet változna.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harmincadik évad a népfőiskolán

Zsombó - Harmincadik évét kezdi pénteken a Zsombó és Szatymaz között félúton lévő… Tovább olvasom