Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Dóm látogatóközpont - hiányolták a büfét és az ajándékboltot

Az egyházmegye kincseit bemutató kiállítással nyitott ki szerdán a dóm új látogatóközpontja. Most ingyen megtekinthető. A látogatók hiányoltak több látnivalót, büfét és ajándékboltot.
A Szentháromság-szobor felől

A hónap végéig a Dóm téri Szentháromság-szobor felőli bejáraton át ingyenesen látogatható a dóm új látogatóközpontja. Keddtől vasárnapig 9 és 17 óra között fogadják az érdeklődőket próbaüzemben az egyházmegyei kiállításon és a székesegyházban.
Belépéskor a két éve feltárt, 14. század végén épült gótikus bazilika szentélyének maradványai fogadják a betérőt a dóm új látogatóközpontjában, az előlépcső alatt. Ez a templom állhatott a dóm és elődje, a Szent Demeter-templom helyén. Mellettük pedig azok a koporsószögek, ruhadíszek és ékszerek, amiket a Móra-múzeum régészei a körülötte lévő sírokból kiemeltek. 

A dóm hitoktatói szerdán délután már két Juhász Gyula iskolás csoportnak tartottak hittanórát. A diákok elmondták, egyháztörténetből ismételték át a vértanúkat és a művészeti stílusokat. És tesztelték az érintőképernyős információs pultot. A kicsik rácsodálkoztak olyan érdekességekre, amelyek a korábbi egyházmegyei kiállításból kerültek át. Kuriózum is akad köztük, a dóm tervezője, Foerk Ernő tervei alapján készült art deco szentségmutató 1925-ből. 

Bokor András a nagyapjáról, Bokor Pálról szóló korabeli sajtóbeszámolókat és családtörténetet hozta a gyűjteménynek. A politikus családtag a dóm építése idején helyettesítette Lázár György szegedi polgármestert annak betegsége miatt. Tartotta a kapcsolatot a székesegyház tervezőivel, aláírta a terveket a véglegesítéskor, sőt amikor elfogyott a pénz az építkezésre, gondoskodott a munka folytatásáról.
 
Első nap a látogatóközpontban. A Juhász Gyula iskola hittanosai egyháztörténet órán tanulmányozták. Fotó: Schmidt Andrea


A látogatóközpont egész nap nyüzsgött a vendégektől. Két nyugdíjas férfi megjegyezte: túl levegős még a kiállítás, bőven lesz még vele tennivaló. A boltíves oszlopcsarnok fehér színe talán emiatt is nyomasztó egyelőre. Hiányoltak több látnivalót, büfét és ajándékboltot, és hogy a toronyba még nem lehet felmenni. Egy nagymama az unokájának mutatta meg a dóm orgonájának eredeti játszóasztalát. Elmesélte neki, hogy az óriási hangszer a fogadalmi templommal és a kislány dédapjával egykorú, 1930-as. Felszentelésekor Európában a harmadik legnagyobb volt a 10 ezer 180 sípjával. A nagymama mindjárt meg is ragadta az alkalmat, hogy megmutassa a sípokat a kórusban, a kupolában és a szentély két oldalán.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sportorvostani tanszék alakult elsőként Szegeden

Az országban elsőként sportorvostani tanszéket hoztak létre a Szegedi Tudományegyetem Általános… Tovább olvasom