Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 3°C Még több cikk.

Domaszéken és Deszken a legdrágább a ház

A Szeged vonzáskörzetéhez tartozó falvak közül Domaszéken, Deszken és Algyőn kínálják a legdrágábban a családi házakat. A Homokhátság települései szépen fejlődtek az elmúlt években: ingatlanjaik ára is fej fej mellett halad.
A Szeged vonzáskörzetében lévő falvakban eladásra szánt családi házak árait hasonlítottuk össze a megyei hirdetőújság számainak segítségével. Kíváncsiak voltunk: melyik településre a legdrágább, és melyikre a legolcsóbb költözni. Nem néztünk komfortfokozatot, mindössze összeadtuk az ingatlanok irányárát, majd a végeredményt osztottuk a hirdetések számával.

Domaszék egy hajszállal előzte meg Deszket: a homokháti településen átlagosan 19,44 millió forintért vehetünk házat, míg Deszken az átlagár jelenleg 18,145 millió forint. Domaszék ingatlanok tekintetében évek óta az egyik legdrágább település a megyében: szakemberek szerint nemcsak szépsége, hanem az autópályához való közelsége miatt is. A deszki házak sem voltak túl olcsók korábban, de átlagban jóval a homokháti falu mögött állnak. Az M43-as autópálya megépülése azonban az egyik legpiacképesebb községgé tette.

Domaszéki utca. A település szépsége és az autópálya közelsége is hozzájárul a magas ingatlanárakhoz. Fotó: Frank Yvette
Domaszéki utca. A szépség és az autópálya közelsége is hozzájárul a magas ingatlanárakhoz.
Fotó: Frank Yvette

Domaszéken 13 millió alatt mostanában nem juthatunk saját házhoz, és itt kínálják a megye falvai közül a legdrágább ingatlant is: 39 millió forintért egy 5 szobás, 303 négyzetméteres, garázsos, parkosított telekkel rendelkező ház birtokosai lehetünk. Érdekes ugyanakkor, hogy az emberek pont ezen a településen szabadulnának leginkább ingatlanjaiktól: a legtöbb házat a hirdetőújság szerint Domaszéken árulják, amit Szatymaz és Algyő követ. Utóbbi település „házdrágaság" tekintetében a dobogó harmadik fokán áll: átlagosan 14,72 millióra tartanak egy többszobás ingatlant.

A legolcsóbb házat Bakson és Öttömösön találtuk, egyenként 1,5-1,5 millióért: az előbbi a hirdetés tanúsága szerint felújításra szorul, míg az öttömösi lak állagáról nem szól a fáma. Legkevesebb eladó családi hajlék Ruzsán és Kövegyen van. Az egymáshoz közel eső és az utóbbi években a számos sikeres uniós pályázatnak köszönhetően nagyot fejlődő Bordány és Üllés ingatlanár tekintetében is fej fej mellett halad: 10,61 és 10,68 millió forint a házak átlagára.

Legolcsóbbra Bakson, Kövegyen, Balástyán és Öttömösön tartják a házakat: áruk 1,5–6 millió forint között mozog. A lista utolsó helyein álló falvak olcsóságát a Szegedtől való nagy távolsággal indokolják az ingatlanszakértők. Ezeken a településeken a tapasztalatok szerint főleg a helyiek adják-veszik egymás között az ingatlanokat.

Olvasóink írták

 • 7. deszkás 2013. január 06. 10:28
  „ZOTYA! Sokat vesztettünk.”
 • 6. Zotya100 2012. augusztus 07. 16:11
  „Deszken semmi pénzért nem vennék, -- ott lakik valaki, akit teljes szívemből gyűlölök. Vele egy településen élni? Nincs az a pénz és ház!!!!”
 • 5. macs 2012. augusztus 06. 18:15
  „Kérdés: miért adják el a házakat és miért éppen itt?”
 • 4. Herli 2012. augusztus 06. 17:50
  „Ennyi pénzért már Szőregen is lehet házat venni. Az pedig közel van a városhoz.”
 • 3. Együgyű 2012. augusztus 06. 16:09
  „,,Domaszéken és Deszken a legdrágább a ház"
  Az egy dolog. De én arra is kíváncsi lennék, hogy a gazdag külföldieken kívül hány átlagos magyar vásárol, ebben az évben ezeken a helyeken házat esetleg épít és mennyiért?
  Mindenkinek én a vélemény szabadságot megadom a nem létező demokrácia jegyében!
  OFF.”
 • 2. Linka11 2012. augusztus 06. 16:02
  „A város környéki falvak közül Pld Röszke,Újszentiván kimaradt !!! Elég felületes cikk, mert ha beleássa magát a témába akkor kicsit szélesebb infókkal kellene rendelkezni .Felemás ,nesze semmi iromány.”
 • 1. eljensokaszeged 2012. augusztus 06. 14:42
  „nem kicsit tudományos. ennyi erővel a kukorica áráról is írhatnának”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hagymát játékkal! Nyerjen jegyeket a Hyppolitra!

Az újszegedi szabadtéri színpadon újabb remek nyári előadás látható. Játsszon velünk, nyerjen rá páros belépőt! Tovább olvasom