Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Domaszéken összeomlott egy tanya: víz alatt a Homokhátság

Szeged - Majdnem ráomlott a fészer egy mórahalmi nőre tegnap, Domaszéken egy idős férfi tanyája vált lakhatatlanná. Az egész Homokhátság küzd a belvízzel – Bordányban egy nap alatt 200 szivattyút adott el egy kereskedő.
Beomlott egy vályogból épült tanya Domaszék külterületén tegnap – nem bírta tovább a víz ostromát. Lakóját, az egyedül élő, idős Rácz Lajost önkormányzati ingatlanba költöztették. – Domaszéken harmadfokú készültség van, lakóházakat veszélyeztet a víz – tájékoztatott Kispéter Géza polgármester. Terepjáróval, ásványvízzel és zseblámpával felszerelkezve járja a falut és az 5100 hektáros külterületet. Az utat sokszor nem is látni – csak gázoltunk a vízben. Mindent elborít: barackost, répaföldet, fóliasátrat. A Homokhátság az ezer tó vidéke lett.

Friss a muskátli a Kodé család kertjében álló kiskereszt előtt. Szükség lenne égi segítségre: a vályogház padlóján már fel-feltör a víz. A pincében ellepi a krumpliszsákokat is. Ázik a szivattyú, a permetező. – Vegyen kekszet, nyugtató cukor van benne – kínálta a polgármestert Kodé Józsefné –, addig kiöntöm a csizmámból a vizet.

Ezer tó vidéke lett a Homokhátság. Fotó: Karnok Csaba
Ezer tó vidéke lett a Homokhátság.
Fotó: Karnok Csaba

– Lassan minden gépre szükség lesz. Kell a nagy lánctalpas kotró is, a kicsi elsüllyedt a vízben – instruálta kollégáit a folyamatosan telefonáló Kispéter Géza. 15 önkormányzati dolgozó mellett 5 polgárőr és jó néhány önkéntes dolgozik a faluban: az „alvégen" szivattyúztak, lezártak több utcát is, a templom előtt árkot ástak, homokzsákot töltöttek. Heves zivatarok is áztatták őket tegnap. A szélső utcák új házait homokzsákokkal pakolták körbe – az exkluzív kertekből tömlők lógtak az utcára, ontva a vizet. Egyelőre megbecsülni sem lehet, mekkora a kár.

– Mórahalmon kedd éjjel úrrá lettünk a helyzeten, a csatornák elbírnak a vízzel. Most a tanyai körzetek kerültek veszélybe, 2 kotrógép dolgozik és 26 ember – informált Csányi László alpolgármester. A Béke utcában több házat is homokzsákokkal vettek körbe. Derékig az árokban állva ritkította az elvadult növényzetet Kocsis Gábor. – Aki csak tudott jönni az utcából, segített. Nem sokat aludtunk az éjjel.

Ezer tó vidéke lett a Homokhátság. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– A daráló körül pakoltam a fészerben, amikor recsegést hallottam. Felnéztem: már jött is felém a tető, alig bírtam elugrani – mesélte néhány utcával odébb Ladányi Endréné, akire tegnap délelőtt majdnem rádőlt a teljesen aláázott tárolóépület. Az önkormányzat munkatársai Molnár Pál vezetésével fagerendákkal érkeztek, hogy aládúcolják a ház egyik oldalát. – A konyhában már látom a repedéseket, 3 helyen szétnyílt a fal. Át tudok nyúlni rajta a szomszédhoz. Ha nem támasztják ki, az is leomlik – panaszolta Papp István, Ladányiné élettársa. Szomszédjuk úgy emlékszik: élete 66 éve alatt egyszer sem állt víz a pincében – most 1 méter 20 centi körül van.

Domaszéken összeomlott egy tanya, Zákányszéken 150-en küzdenek a belvízzel. Fotók: Karnok Csaba
Domaszéken összeomlott egy tanya, Zákányszéken 150-en küzdenek a belvízzel. Fotók: Karnok Csaba

– Csak lavórban tudunk fürdeni, az emésztőgödröt is kimosta a víz. Mi lesz velünk? Semmilyen termés nem marad meg – panaszkodott egy nő Zákányszéken. Szélpál Mária udvarában kerékig merült a vízbe a szalmával teli talicska. Szivattyújába próbált életet csiholni Farkas Ferenccel a kertből lett tó közepén, odébb az elborított ólakból egymás hegyére-hátára átköltöztetett tyúkok és marhák feleseltek.

– Reggel csizmában mentem a boltba. Nevettek, de máshogy el sem tudtam volna indulni – hallottuk a bokáig érő vízzel borított gyalogjárdán álló Huszta Vincénétől. Egy családi házat is fenyegetett a víz – de Barbóczné Ördögh Éva szerint a nehezén túljutottak. Hétfő óta szivattyúztak, így jó egy méterrel apadt a víz – már csak térdig ér a kertben.

Olvasóink írták

 • 9. omg 2010. június 04. 22:37
  „Haitiről jöhetnek szépen homokzsákot pakolni...”
 • 8. CID 2010. június 03. 20:39
  „frakk : az nem esővíz elvezető, hanem a fürdő vizét vezették egy szép nagy frissen ásott tárolóba, hogy azzal majd táplálják a kiszáradt, illetve leginkább szárazon lévő tavacskát ( ahol most a bivalyok legelésznek ), miután megtisztult. Persze, nem vagyok vízügyi szakember, de szerintem nem tesz jót a csapadékvíz elszivárgásának, és a talajvíznek, ha a faluközponttól pár száz méterre csinálnak egy mesterséges tavat.”
 • 7. varadipal 2010. június 03. 18:16
  „Sajnálom a szerencsétlenül járt embereket, de Favágónak és Achilleusnak igaza van. Nem a víz betőrése után kellene az árkokból a gazt kiírtani. Én is laktam falun, de ott szégyen volt, ha valaki háza előtt nem virágoskert, és minden nap gerblyézett, vagy kibetonozott kristály tiszta árok volt. Nem is sopánkodott senki, hogy elvitte a víz az utcafrontot.Sőt még köszöntek is egymásnak az emberek.”
 • 6. Grabowsky 2010. június 03. 16:59
  „Majd jönnek segíteni a Törökök Románok meg a jóég tudja hogy kik, ahol a magyar segítség is megjelenik azonnal ha katasztrófahelyzet van....”
 • 5. achilleus 2010. június 03. 13:23
  „2. hozzászólás favágó 2010.06.03. 11:08
  Így igaz, ...és a zsilipeket sem lopta el senki.”
 • 4. Hmmm... 2010. június 03. 13:21
  „Sajnos ez a hatalmas esozes mas helyeken is nagy karokat okozott. Varosokban is, ahol eddig meg nem tapasztaltak ilyent, hihetetlen mennyisegu viz halmozodott fel es ontott el teruleteket. Az erdokben a fak sem a helytelen epites miatt dolnek ki, hanem a katasztrofalis esozes miatt. Europa mas orszagai is szenvednek, meg a nyugatabbra levok is. Nem akarom ezzel menteni a vizelvezetesi rendszereket, mert nincs is lehetosegem a szakmai felulvizsgalatukra, de lassuk be, abnormalis a jelenlegi allapot.”
 • 3. frakk 2010. június 03. 11:21
  „Mórahalmon éppen most építettek a város határában vízelvezető csatornákat. Kicsit fura a dolog.
  Építészetileg nézve a dolgot, csak a rosszul megépített alapnélküli házak, vályogházak dőlhetnek össze.
  Téglaház beton alappal nem omolhat szét. Érdekes a ságán a kiskörösicsárda nem omlik össze a 4 m-s vízben.”
 • 2. favágó 2010. június 03. 11:08
  „"Derékig az árokban állva ritkította az elvadult növényzetet Kocsis Gábor"
  Igaza van Achilleusnak! Annyit fűznék még hozzá, hogy abban a nagyon rossz Tsz világban a csatornákat rendszeresen kaszálták, tisztították!! Nem csak akkor amikor már nyakán az embörnek a baj! Akkor is volt vizes év, de a víznek volt hova elfolyni időben!!!!!”
 • 1. achilleus 2010. június 03. 09:57
  „"élete 66 éve alatt egyszer sem állt víz a pincében - most 1 méter 20 centi körül van."

  Mária Terézia megtiltotta, hogy egyik falu a másik felé elengedje a "vadvizeket". Ma a homokhátság felsőbb részéről a csatornákon keresztül rázúdítják az alacsonyabban fekvő részekre az egészet!! Itt a következmény, még olyan helyeken is megjelenik a víz, ahol soha nem volt. A víz egy részét a hátság magasabb részén vissza kellene fogni, az arra alkalmas réteken, mocsarakban hagyni szétterülni. Két legyet lehetne ütni egy csapásra. Persze ahhoz be kellene látni, amit már Mária Terézia belátott. - achilleus 2010.06.02. 18:39”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranygyűrű pedagógusnapra

Tanárokat köszöntött pedagógusnap alkalmából Szeged önkormányzata. Tovább olvasom