Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Domaszéki lovasturizmus

Ahhoz, hogy hazánkban színvonalas lovasturizmus jöhessen létre, nem csak lovakra és alkalmas területre van szükség. Egy Domaszék melletti tanyán a lovaglás szerelmesei versenylovak között, szakértő sportlovasok segítségével hódolnak szenvedélyüknek.

A friss levegőn a gyerekek és a felnőttek egyaránt jól érzik magukat, és a lovaknak is jót tesz az átmozgatás. Fotó: Karnok Csaba
Békésnek tűnő komondorok vártak bennünket Busi Sándor Domaszék melletti birtokán, ahol tíz hektáron élnek, futkároznak a sportlovas hobbi- és versenylovai. – Nagyon jó kutyák ezek, bárkit beengednek, de a hívatlan vendéget kifelé nem nagyon eresztik – mondta mosolyogva a tanya tulajdonosa, aki párjával, Szekeres Ágotával évtizedek óta a lovassport bűvöletében él. Saját maguk nevelik versenylovaikat, sokan járnak hozzájuk tanulni távolabbi vidékekről is – van, aki a fővárosból, van, aki Írországból.

Lovagló gyerekek és a szegedi elit

Szenkovszky István, a szegedi Kéményseprőipari Kft. igazgatója egy Domaszék környékén lévő tanyán tartja öt hátaslovát. A lovakon az Esély a Teljes Életre Alapítvány támogatásával tíz-tizenöt sérült és kétszer annyi nem sérült gyerek lovagolhat. A gyógytorna-foglalkozásokért az alapítvány nem fogad el pénzt, a többieknek kétezer forintba kerül egy óra. Tíz éve, családi hobbiból alakult ki ez a kezdeményezés, amit – Szenkovszky István szerint – közel sem lehet üzleti vállalkozásnak nevezni. Egyetlen hasznuk, hogy a hátasok rendszeresen mozoghatnak – és persze nagy örömöt jelentenek a gyerekeknek. Ahhoz, hogy valaki terepre is kimerészkedhessen egy lóval, legalább fél éven keresztül kell heti két-három órát gyakorolni a karámban. Sztenkovszky István a felnőttek közül csak barátait engedi lovagolni – többek között Szeri Istvánt, a Tisza Volán vezérigazgatóját, Szabó Gábort, a SZTE rektorát és Dervarics Attilát, az EDF Hungária vezető tanácsadóját, aki a gyermekeket segítő alapítvány kuratóriumának is tagja.

A vállalkozó egy ideje a versenysport mellett lovasturizmussal is foglalkozik. – Kezdő, haladó lovasokat egyaránt szeretettel látunk itt – mondta Busi Sándor, aki a környékbeli vállalkozókkal együtt arra törekszik, hogy minél szélesebb körű programokkal szolgálhassanak. – Mi a dolog lovas részét tudjuk magas szinten művelni, aki pedig a vendéglátáshoz ért, az abból veszi ki a részét. Példát szeretnénk mutatni a vállalkozók közötti összefogásra – magyarázta a versenylovas. A vendégek elszállásolását, étkeztetését Forró Csaba közeli fogadójában oldják meg, itt kemping, faházak, medence állnak a rendelkezésükre. A helyszínek között akár lovas kocsikkal, hintóval is közlekedhetnek. Van a közelben golfpálya is, sőt a mórahalmi fürdő sincs messze.

Busi Sándor szerint a színvonalas lovasturizmus alapja a szakértelem. Mindketten rendelkeznek edzői diplomával, és komoly versenyzői múlttal. Ágota 30 éve lovagol, 3 alkalommal nyert Championátuson, kétszer a világ 100 legjobbja között indult díjugratóként. – A versenysportot nem lehet elkülöníteni a lovasturizmustól, ahhoz, hogy az emberekkel megszerettessük a lovaglást, hozzáértés kell – vallják. Ezért távolabbi céljuk az, hogy lovasversenyek szervezésével népszerűsítsék ezt a sportot.

Tanyájukra egyre többen látogatnak ki, gyerekek, felnőttek egyaránt. Van, aki csak alkalmanként, van, aki bérlettel lovagolja meg a pacikat egész évben. – Szerencsés helyzetben vagyunk, mert a birtokon olyanok a talajviszonyok, hogy télen is van lehetőség a szabadban lovaglásra, mínuszokban is puha a talaj – mutat a sportlovas egy közeli területre, ahol éppen díjugratóversenyre készülnek a legszebb lovaik. A tanyát, az istállókat és környéküket folyamatosan szépítgetik, bővítik. – Igyekszünk amit lehet, fából felépíteni, így a most készülő új istállót is – mutatja a gazda, aki a mestermunkák nagy részét is saját maga végzi el barátaival.

F. G.–T. R.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Valami bűzlik a Szivárvány utcában

Évek óta szenvednek az elviselhetetlen bűztől és tartanak a fertőzéstől az egyik móravárosi ház… Tovább olvasom