Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Domaszéknél magasan áll a víz

Magyarországon a szokásosnál 185 milliméterrel több – 558 milliméter – csapadék hullott az év első nyolc hónapjában. Jelenleg az ország területének mintegy tizedén van belvízvédelmi készültség. Csongrád megyében elenyésző területet borít a belvíz: a megye területe 430 ezer hektár – ebből 400 hektár áll víz alatt.
Domaszék külterületén, a móraszéki vízgyűjtőről áteresz hiányában nehezen csordogál el a víz. Az elvezető csatorna megépítéséről napokon belül döntenek. Fotó: Miskolczi Róbert
Domaszéken megoldásra vár a móraszéki áteresz megépítése. Az 55-ös útnál épülő autópálya-szakasznál jelenleg magasan áll a víz. Csongrád megye elenyésző területe áll víz alatt: 400 hektáros, nem összefüggő területről ad számot az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Atikövizig) csütörtöki jelentése.

– A belvíz alatt álló területek jelentős része szántó, rét vagy legelő – mondta az Atikövizig ügyeletese, Kemény László. – Azokon a területeken, ahol véget ért az aratás, a gépek lenyomták a talajt, így a víz nem tud visszaszivárogni. A víz alatt álló belvizes terület nem összefüggő.
A megyében Királyhegyesen és Szentesen, valamint annak környékén még érvényben van a korábban elrendelt első fokú belvízvédelmi készültség, hasonlóan az Atikövizig 38 szivattyútelepéből 14-en. A telepeken összesen tizenhatan foglalkoznak belvízvédelmi védekezéssel.

A csatornákat megtisztítják az uszadéktól, hogy a telepek gond nélkül tudjanak üzemelni. A megyében tegnap többek között a tápéi, a vesszősi I-es telep, a bercsorai, a fehértói, a kiszombori, az óbébai, a kisréti, a györpölési, a hódmezővásárhelyi, a körtvélyesi, és a pusztai szivattyútelepen volt készültség. Ez utóbbi Békéssámson és Hódmezővásárhely között működik, Székkutas belvizét viszi le. Kemény László hozzátette: a 14 telepen összesen 350 ezer köbméter az átemelt víz mennyisége 24 óra alatt.

Domaszék és Szeged között, az 55-ös útnál épülő autópálya-szakasznál viszont magasan áll a víz. A falu külterületéhez tartozó Móraszék vízgyűjtőként szolgál. A 7-es kilométerkő magasságában, a bal oldalon óriási lapályos terület húzódik. A vízen békalencse úszik, egyes helyeken már eliszaposodott a vízgyűjtő, eldobált üvegek ágyazódtak a sárba. A partján épül az autópálya nyomvonala.

– Móraszéknél a hetvenes évek óta nagyon magas a talajvíz – mondta Kispéter Géza domaszéki polgármester. – Akkoriban a Subasa-Maty-éri csatornában meg volt az elvezetés, ezt azonban megszakították. Most a víz a benzinkút felé tud elfolyni, onnan azonban hiányzik az összekötő szakasz. Már egyeztettünk az autópálya-kivitelezővel, az AKA Rt.-vel, és a Nemzeti Autópálya Rt.-nek is jeleztük a problémát. Ígéretet kaptunk arra, hogy a hiányzó szakaszt megépítik, így a gyűjtőterületről a víz egy része az átereszen keresztül újra lefolyhat. A pozitív elbírálást a napokban reméljük. Kerestük a kivitelezőt, aki a vizsgálatot végző mérnökhöz irányított bennünket, őt azonban tegnap nem értük utol telefonon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmillióval többe kerül az esős évszak

Az esős nyár közel százmillió forintos pluszköltséget jelentett a Szegedi Környezetgazdálkodási… Tovább olvasom