Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Dombóvári István soha nem írja le előre a poénokat

Nem röhögéssel oldja meg a problémákat Dombóvári István, a Dumaszínház humoristája, de semmit nem tud istenigazából komolyan venni. Falunapon fellép, öltönyben nem, brahiból kezdett fogyókúrába.
– Nem volt könnyű összehozni az interjút... mindig ennyire rohan?

– Mindig. A hét napból most mind a hét napon menni kell. Szombat-vasárnap több rendezvény is van, ha nincs, akkor televíziós felvétel, újság, rádió... . Sok jótékonysági feladatot is elvállaltam – az én életem erre van berendezve, de ez nem panasz. Én választottam, inkább büszke vagyok rá.

– Egy televíziós műsorban jegyezte meg: a nevetés primer szükséglet, az élet nem feldolgozható anélkül, hogy ne nevessünk mindig valakin vagy valamin. Ez saját tapasztalat?

– Nekem nagy problémáim sosem voltak: egészséges vagyok, a családban mindenki él és virul. Olyan szinten saját tapasztalat, hogy akkor válunk igazán felnőtté vagy komollyá – bár nem tudom, mit jelentenek igazából ezek a szavak –, amikor képesek vagyunk felülemelkedni a magunk által húzott falakon, és tudunk nevetni a nyűgünkön. Én semmit nem tudok istenigazából komolyan venni. Ez nem azt jelenti, hogy a problémákat röhögéssel oldom meg érdemi cselekvés helyett, de nem szabad engedni, hogy a gondok eluralkodjanak rajtunk, mert elkezdenek minket irányítani.

Dombóvári István: Hiszek a rögtönzés varázsában. Ha a hallgatóság interaktív és partner, felrúgom az előre elképzelt paneleket is.
Dombóvári István: Hiszek a rögtönzés varázsában. Ha a hallgatóság interaktív és partner, felrúgom az előre elképzelt paneleket is.


– A Dumaszínházas bemutatkozásában olvashatjuk: a szereplés az ön számára terápia. Ez hogyan értendő?

Próféta a saját hazájában

Dombóvári István jászkarajenői, ott is vett házat. Megkérdeztük, mi az oka, hogy a saját falujában nem lép fel. – Ez egy kicsi falu, nem igazán van fellépési lehetőség. Cegléden és Szolnokon, ahol az életem nagy részét töltöttem, vannak Dumaszínházak – mindenki attól tart, hogy a saját hazájában nem lehet próféta, de nekem pont ezek a fellépések sikerültek nagyon jól – mesélte a humorista. – Az én pici falum az én hátországom. Itt nem humorista vagyok, ember a tévéből, hanem falubeli. Ez az egyetlen szerepem, és mindenki tiszteletben tartja, anélkül, hogy valaha beszéltünk volna róla.

– Nem a szó pszichológiai értelmében – én kommunikációfüggő vagyok, mindig kerestem a lehetőséget, a fórumokat. Mindig én voltam az önjelölt szórakoztató, és mióta létezik a Dumaszínház, „jogosítványt" kaptam arra, hogy ezt büntetlenül megtehessem. A terápiát a szó nemesebbik értelmében kell érteni: engem is szinten tart a szereplés. Kiadom magamból a nevettetési kényszeremet – sokszor annyi jókedvet adok a közönségnek, hogy nekem már nem marad a végén. Mindig az előző fellépésemből töltődöm fel a következőre.

– Szinte minden fellépést elvállal: falunapokon, céges rendezvényeken, esküvőkön is... mi az, amire nem lenne hajlandó?

– Büszke vagyok erre, mert folyamatosan feszegetem a korlátaimat. Egyvalamit nem vállalok el: olyan rendezvényt, ahol elegáns fellépőt kérnek. Sosem volt öltönyöm, nem hordok inget. Ugyanis ha én olyan ruhában vagyok, amiben nem érzem jól magam, nem leszek jó a színpadon sem. Mindig megkérdezik mindannyiunktól, ki milyen típusú fellépéseket vállal el. Ilyenkor jól végig kell gondolni, mibe megyünk bele, hiszen ki merne elmenni például olyan falunapos rendezvényre, ahol a közönség nagy része totál részeg, és esélyed sincs nevettetni? Én viszont szeretem a kihívásokat. Persze nekem is az tetszik jobban, amikor rám vettek jegyet. Egészen más, ha egy csomag részeként, a Dupla Kávé és Pataki Attila között lépsz fel a tiszarettentői falunapon.

– Úgy tudjuk, soha nem írja le előre a poénokat.

– Sajnos ez igaz, és nagyon rossz szokás, régóta változtatni kellene rajta. Ez nem hitvallás, egyszerűen figyelmetlen vagyok és trehány. Ha történik egy baleset, megkoccan az a buta fejem, az egész életművem elszáll egy pillanat alatt.

Dombóvári István a Showder Klubban


– Fejből megy a teljes műsor?

– Hiszek a rögtönzés varázsában. Ha a hallgatóság interaktív és partner, felrúgom az előre elképzelt paneleket is. A tévéműsorban bekérik a témákat, amiről beszélni fogunk, hogy a rendező tudjon szólni a következő fellépőnek: az előzőnek még egy témája van, készülj! A legutóbbi felvételen megint bekavartam szegényeket, mert olyan jól reagált a közönség egy-két rögtönzésemre, hogy felrúgtam az egész adástükröt. Az a legjobb, amikor a közönség annyira jó, hogy felülírja az összes tervedet.

– Néhány szó a „Dombi Update-ről": jó negyven kilót leadott, mióta Dumaszínházas. A pörgős életmód is belejátszott a fogyásba?

– A pörgős életmód pont nem tesz jót a fogyókúrának, mert rendszertelen az életed, rendszertelenül eszel. Ez teljesen más vonal. Lement negyven kiló, visszajött talán tíz, amit le tudok dobni, amint kitavaszodik, mert már ismerem a módját. A tél nem kedvez a sportnak, de nekünk ez a szezonunk. A fogyókúrához brahiból fogtam hozzá, senki nem vádolhat hiúsággal, a tévézést 135 kilósan kezdtem. Akik kedveltek, úgy is kedveltek, és nem volt „hollywoodi" szerződés sem, hogy akkor jöhetsz a műsorba, ha lefogysz. Ezért jó humoristának lenni: itt vannak karakterek. Van negyvenes családapa, hebrencs örök tini, sok mindent megjárt öreg róka, bölcselkedő, filozófus jellegű – volt egy alacsony, kövér is. Nekem komoly káros szenvedélyem nincsen: alkalomszerűen fogyasztok alkoholt, a dohányzást világéletemben megvetettem. Csak az étkezésre kell odafigyelnem. 

Olvasóink írták

 • 3. Smerdis 2011. december 12. 14:33
  „ha lennének poénjai, akkor talán leírná.”
 • 2. Szerzetes 2011. december 11. 11:42
  „papika56, szerintem a magad nevében beszélj! Nehéz, de a kupac sz*rban is meg lehet találni azt az egy szem mazsolát, sajnos mostanság már nem egy kupacban kell keresni, hanem egy trágyaszállító ifa rakterében, de azért nem lehetetlen!
  Kíváncsi lennék, hogy Hofi hogyan vélekedne róluk, de sajnos ezt már nem tudjuk meg sosem :(”
 • 1. papika56 2011. december 11. 09:23
  „Sajnos az emberek már csak kínjukban tudnak nevetni.
  Ezek a mai fiúk már nyomában sem léphetnek pl.Hofinak. Ez a sok napi probléma --nem fakasztja az embereket nevetésre !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Operák a Duna 2-n

A Szegedi Nemzeti Színházban októberben megrendezett 4. Armel Operafesztivál versenyprodukciói közül decemberben kettőt is műsorára tűzött a Duna 2 csatorna. Tovább olvasom