Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Dómfelújítás: 180 fokos fordulat

Szeged - A Dugonics téren rendezik meg idén a hagyományos kézműves karácsonyi vásárt a Dóm tér felújítási munkálatai miatt. A 2 milliárd forintos beruházás a szabadtéri jövő évi programjában is változást hoz. Úgy tudjuk, megfordítják a színpadot és a nézőteret, amelyet a dómnak háttal építenek fel.
2 milliárd 86 millió forint támogatást kapott a katolikus egyház a dóm felújítására és turisztikai vonzerejének fejlesztésére. A pénzből kívül-belül, a pincétől a padlásig, az altemplomtól a tornyokig megújul a fogadalmi templom és környéke 2015 tavaszáig – tájékoztatta még márciusban lapunkat Kozma Gábor projektvezető, a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola rektora. Elmondta, a beruházással jelentősen megnő a Dóm tér és Szeged turisztikai fogadóképessége.

A dóm főbejárati előlépcsője alatti nagy teret például – ez a szabadtéri színpad alatti mintegy 600 négyzetméteres terület, ahol jelenleg a szabadtéri öltözőrendszere, büféje, mosdója van – vendégfogadó területként összekötik az altemplommal. Itt mosdókat, büfét, kegytárgyboltot, ruhatárat alakítanak ki.

Több mint 2 milliárd forintot költenek a fogadalmi templomra és környékére. Fotó: Karnok Csaba
Több mint 2 milliárd forintot költenek a fogadalmi templomra és környékére.
Fotó: Karnok Csaba

A Dugonicsra költözik a Dóm téri karácsonyi vásár

Az Ördögszekér Bt.-nek már két hete jelezte a Szegedi Városkép Kft., hogy idén a felújítási munkák miatt a Dóm helyett a Dugonics téren rendezheti meg a hagyományos karácsonyi vásárát. Mocselini Rudolf, az Ördögszekér Bt. ügyvezetője elmondta, bár sajnálja, hogy nem lehet a szokásos helyszínen megtartani a rendezvényt, hiszen neki a Dóm tér a szíve csücske, pénzügyileg „egy kis levegőhöz is juttatja" cégét a változás. A Dugonics téren nem lesz bálaszínház és szalmalabirintus, kézműves kereskedőből és vendéglátósból is kevesebb lesz a kisebb helyen. Ha készül, az adventi koszorú is kisebb lesz a korábban megszokottnál, amelynek az építési költsége egymillió forint.

A projektvezető arról is beszélt, hogy kisebb lesz a színpad is, mintegy 6 méterrel kerül előrébb a díszlet, mert körülbelül ekkora vonulási területre van szükségük a dóm főbejárata előtt. Márciusban azt is mondta Kozma Gábor, hogy a beruházás nem zavarja a szabadtéri jövő évi programját.

A városban terjedő hírek azonban arról szólnak, hogy a munkálatok miatt a szabadtéri színpadát és nézőterét 180 fokkal elfordítják, és a dómnak háttal állítják fel, hogy jövő nyáron ne az építkezés körül kialakult rumlit lássa a közönség. Ez állítólag átmeneti lesz, és csak jövő nyárra szól. Ugyanakkor hallottunk már olyat is, hogy ez lesz a végleges megoldás.

Szerettünk volna többet megtudni erről, de Bartucz Katalin, a szeged–csanádi egyházmegye sajtószóvivője közölte, csak Kozma Gábor nyilatkozhat az ügyben, ő viszont külföldön van a héten. Így nem kaptunk választ arra a kérdésünkre sem, hogy mikor kezdődik az építkezés, mikor válik felvonulási területté a dóm előtti tér. A rektor korábban azt mondta, áprilisban írják ki a kivitelezésre a közbeszerzési pályázatot, és a nagyobb munkálatok nyár végén, ősz elején indulnak. Bár több helyen érdeklődtünk, nem tudtuk meg, ki a kivitelező.

Úgy tudjuk, hogy a szabadtérinek még nem szólt a beruházó egyházmegye, hogy költözzön ki a főbejárat alatti 600 négyzetméteres öltözőrendszerből. Szerettük volna megkérdezni Herczeg Tamást, a szabadtéri igazgatóját is, aki azt üzente a titkárságvezetőjével, hogy sajtótájékoztatót tartanak a közeljövőben az ügyben, ahol minden kérdésre válaszolnak.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. Agáta 2013. október 06. 10:28
  „20-nak: Hogy mutogathatnád a hátsódat olyannak, ami nincs és nem is volt, csak egy elképzelés, amit emberek találtak ki azért, hogy más embereken uralkodhassanak? Ha ideiglenesen át kell helyezni a színpadot, akkor áthelyezik. Mindössze egy épületnek fordítanak hátat a nézők (ami tele van pakolva bálvánnyal), és szembe kerülnek a tudomány házával.”
 • 27. sikan 2013. október 01. 11:54
  „26. ifj. Nagy Gábor:
  A civil szervezeteknek nincsenek hívőik, akik adományaikkal támogathatnák a szervezetet (meg a taglétszámuk is többnyire nagyon kicsi), de általában valamilyen közösségi céllal jönnek létre. Az államtól kapott támogatások összege az egyházaknak sokkal nagyobb, ráadásul az 1 %-os adótámogatásokat is kaphatják az évezredek óta a népeket félrevezető, az általuk kreált tanokat elhitetni igyekvő egyházak. Mindig is az volt az egyik legfőbb céljuk, hogy a nép maradjon buta, azt tegye, amit az egyház szeretne, az életben ne próbáljon meg jól élni (arra ott vannak a papok, teli borospincével, terített asztalokkal, a nőket is gyakran ágyukba csábítva, a pedofilokról már ne is tegyünk említést!).
  A hívők majd a (nem létező) túlvilágon kapnak meg mindent, ami kimaradt az életükből. Nem véletlen, hogy erősen csökken a hívők száma, amióta az iskolázottság magasabb szintű, s gondolkodni mernek az emberek! De a politikusoknak is láthatóan az az érdekük, hogy csökkentsék a gondolkodó néptömegek számát, az iskolarendszer átszervezése ebbe az irányba mutat. Az egyházakkal kialakított "szövetség", a nekik adott támogatás a közös agymosási tevékenységet segíti!”
 • 26. ifj. Nagy Gábor 2013. szeptember 30. 19:30
  „18. sikan
  "Nekem még úgy rémlik, hogy az állam és az egyházak különváltak. Akkor az egyházak miért kapnak annyiféle támogatást az adóforintjainkból, miért nem a hívek tartják fenn őket?"

  Civil szervezetek is kapnak ilyen-olyan állami támogatást, pedig ők sem részei az államnak... de a tagjaik gondolom fizetnek adót, csakúgy, mint a hívek is...”
 • 25. szatyi 2013. szeptember 28. 16:14
  „"24. mediashreck 2013.09.28. 14:00
  A Dugonics teren fogjak tartani a Dom teri karacsonyi vasart."

  Még jobban hangzana, ha Húsvétkor tartanák! :-)”
 • 24. mediashreck 2013. szeptember 28. 14:00
  „A Dugonics teren fogjak tartani a Dom teri karacsonyi vasart.
  :)))
  (ha ez nem tipikus szegedi, akkor semmi sem az..!)
  :)))”
 • 23. TELSTAR 2013. szeptember 28. 09:01
  „Szerintem a lift csak a csigalépcsőig fog vinni, onnan megmarad a mászka a varázsával együtt. Amit remélek, az az, hogy a felső kosárerkélyig kijavítják, hogy ismét fel lehessen végig menni!”
 • 22. nobody13 2013. szeptember 28. 08:33
  „15-re: a torony varázsát pontosan az adja meg, hogy meg kell mászni a csigalépcsőt, amolyan hagyományos módon. A lifttel odalesz az autentikus hangulat, a történeti hűség.”
 • 21. nobody13 2013. szeptember 28. 08:29
  „Oda nem megyünk. Semmi varázsa.”
 • 20. joy 2013. szeptember 28. 04:45
  „Elöljáróban: nem vagyok hívő katolikus.
  De.
  Elképesztő gyalázatnak tartom, hogy a többezernyi nézőt arra akarják kényszeríteni, hogy a Szegedi Szabadtéri műsorait nézve hátat fordítsanak Isten Házának, amelyet eleink fogadalmuk szerint megépítettek a Városért.
  1*űen döbbenetes!
  Ha még is megteszik, én -születtem Szegeden, élek Szegeden, 1963 óta rendszeres nézője vagyok(unk)- addig nem ülök le a nézőtéren, míg Templomnak háttal kell néznem a műsort, és végén tapsolva hátsó felemet mutogassam Istennek!
  Mint ha a Templomban fordítanák meg a padsorokat, háttal az oltárnak!
  :o(((”
 • 19. Carlo 2013. szeptember 27. 23:15
  „a Kisrigó meg 100 millát adott vissza, egyházi pénzből, vagy támogatásból, vagy ki tudja miből, az adósságtörlesztésre.
  neki is csak a foci a lényeg mint Vikinek, bár ők egy csapatban játszanak... mert ugye ki tudja aztán hová lett az a lé...
  másrészt hogyan lehet egy teret, ami üres , még vonzóbbá tenni ,szép ez így is, okoskáék mit tesznek hozzá?
  ja mégvalami, mit jelent, az, hogy : a beruházással jelentősen megnő a Dóm tér és Szeged turisztikai fogadóképessége. ???”
 • 18. sikan 2013. szeptember 27. 23:10
  „Nekem még úgy rémlik, hogy az állam és az egyházak különváltak. Akkor az egyházak miért kapnak annyiféle támogatást az adóforintjainkból, miért nem a hívek tartják fenn őket? Focicsapat létrehozására pedig futotta Kis-Rigónak? Vagy azt a saját zsebéből fizette, netán a perselypénzekből? Szedjenek belépőt a turistáktól, emeljék meg az egyházi adót, ne igyanak bort, s főleg ne szóljanak bele a politikába!”
 • 17. atomboy 2013. szeptember 27. 23:04
  „"A városban terjedő hírek azonban arról szólnak, hogy a munkálatok miatt a szabadtéri színpadát és nézőterét 180 fokkal elfordítják, és a dómnak háttal állítják fel, "

  Felrehallottak. Fejjel lefele lesz allitva a nezoter.”
 • 16. Alexus 2013. szeptember 27. 22:27
  „15. öreganyó 2013.09.27. 19:56

  Nagyon jol mondod. Igazad van. Mondjuk en meg mindig azon vagyok kiakadva, hogy a sajtoreferens nem nyilatkozhat. Akkor minek van ?!?”
 • 15. öreganyó 2013. szeptember 27. 19:56
  „Megáll az ember esze!!! Az altemplom csupa szemét, minden lim-lom. Szégyen gyalázat!!! Aztán ugyan kik
  szemeteltek oda? Tudtommal nem közterület ahol mindenféle népek szétszórják a szemetet. Legyek cinikus,
  2 ima közt talán még a pap növendékek is seprőt foghattak volna. Valószínű az én ismereteim hiánya, hogy
  én úgy tudtam az altemplom is templom, az is 1 szent hely. Oda temetnek is, és nem ihaj -csuhaj hely.
  Odatelepítik finoman fogalmazva, a mosdót, magyarul a WC-t. A büfét, ahova bemennek az utcáról is inni.
  A sörkert problémás volt, akkor az majd milyen lesz?
  Lift a toronyba? Nem kell ahhoz jóstehetségnek lenni, annak a megépítése csak pénznyelő lesz, amit majd
  biztonsági okok miatt nem üzemeltetik. Tavasszal írják ki a tendert! Van tipp rá, hogy ki fog nyerni. Azt is
  úgy építik meg mint akár Kossuth L. sugárúti villamospályát? Aztán javítgatják garanciában.
  Tessék mondani a Tiszát, vagy a Dunát is mikor folyatják visszafelé???”
 • 14. ifj. Nagy Gábor 2013. szeptember 27. 17:52
  „13. K.T.

  Kevesebb rosszindulat néha hasznos lenne...

  "Bizonyára rosszul emlékezem, de pár éve végeztek a külső felújítással"

  Az (nem)kicsit több volt már, mint pár év.

  "előtte nyitották meg az altemplomot, mi a fészkes fenéért akarnak ennyi pénzt elkölteni ismét?"

  Az altemplomban én jártam párszor, elég nagy terület van ott, ahová még okkal nem nagyon mehet látogató, mert csupa limlom, törmelék, raktár az egész.

  " "Elmondta, a beruházással jelentősen megnő a Dóm tér és Szeged turisztikai fogadóképessége."
  Aztán mégis hogyan? Nagyobb lesz a templom befogadó képessége? Megnövelik a teret? Vagy mi?
  Vicc! Illetve az a baj, hogy nagyon nem lehet rajta mosolyogni..."

  Esetleg olvasd el a korábbi cikket, abban több kérdésedre választ kaphatsz:

  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/2_milliardos_felujitas_-_lifttel_a_dom_tornyaba/2324202/”
 • 13. K.T. 2013. szeptember 27. 13:32
  „Bizonyára rosszul emlékezem, de pár éve végeztek a külső felújítással, előtte nyitották meg az altemplomot, mi a fészkes fenéért akarnak ennyi pénzt elkölteni ismét?

  "Elmondta, a beruházással jelentősen megnő a Dóm tér és Szeged turisztikai fogadóképessége."
  Aztán mégis hogyan? Nagyobb lesz a templom befogadó képessége? Megnövelik a teret? Vagy mi?
  Vicc! Illetve az a baj, hogy nagyon nem lehet rajta mosolyogni...”
 • 12. csafe 2013. szeptember 27. 12:35
  „Reméljük a Tisza felőli tornyot is felújítják és végre oda is fel lehet majd menni. Onnét a leggyönyörűbb a kilátás a Tiszára.”
 • 11. Mike3 2013. szeptember 27. 10:19
  „szegény egyház... :(”
 • 10. zsozso64 2013. szeptember 27. 10:11
  „Ha ez a sok nyitva hagyott kérdés nem a cikk írójának a hibája, akkor elég nagy <moderálva>ban vagyunk! Két milliárdot elköltünk, és azt sem lehet tudni kinek fizetünk, mennyit, és mit kapunk érte?? A Szabadtérivel nem versenyezni kellene a Dómnak, hanem egymás adottságait kihasználva, egymás mellett fejlődni, gyarapodni! Az hogy ki a fene adott az egyháznak két milliárdot a saját propaganda céljaira azt kb. sejtem. De azt, hogy mióta került belső zseb a reverendára azt nem??? Persze lehet más oka is a titkolózásnak, hiszen az "egyház" egy-kétezer éven keresztül a titkolózást szinte dogmának tartotta! Ezzel a módszerrel a Római Katolikusok, Európa sokáig egyetlen, de mindenképpen ez első számú egyháza tudott lenni, és maradni! Remélem a templomtéren a színpad nem a máglya leendő helyének van útban, és nem azért kell megforgatni mindent! A XXI. században lehet, hogy nem tűzzel- vassal kellene kísérletezni, már ami a tagtoborzást illeti! Ezzel a módszerrel, és ebben a stílusban előadva, az igaz hívőből is gyorsan kétkedő, vagy ateista lehet!!! A kérdés, hogy a mindenható fenntartja-e a parancsolatot, hogy ez a <moderálva> is dicsértessék ?? Lehet hogy most igen, de így nem - mind örökké!”
 • 9. TELSTAR 2013. szeptember 27. 08:56
  „Mondjuk a bálaszínházat időnként szétfújta a szél, tavaly nem is volt benne előadás.”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fesztiválok, perkeltek, Super 8

Enni, szaunázni, filmet nézni... Kell ennél több egy őszi hétvégén? Nem biztos. De lehet miből választani. Programok, ha kimozdulnának. Tovább olvasom