Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Domingót hallgat a debütáló bonviván

Szeged - Haja Zsolt baritonistaként nyerte meg a szegedi Simándy-énekversenyt, és játszotta el az Armel-operafesztivál amerikai versenyprodukciójában, A sirályban Trepljovot – most viszont a Mágnás Miskában Baracs vasútépítő mérnök tenor szerepében bonvivánként debütál a szegedi szabadtérin.
– Januárban kezdtem a hangfajváltást baritonról tenorra. Sok feladatom van még, amíg a végére érek, de igyekszem. Voltam Grazban, a Ferruccio Tagliavini Nemzetközi Énekversenyen, ahol harmadik lettem, és megkaptam a legjobb tenor díjat. Többek között Lenszkij áriáját énekeltem az Anyeginből, Siegmund szerelmi dalát, a Winterstürmét A walkürből és a Levéláriát a Toscából. Noha sok baritonszerepet énekeltem már, régóta érlelődött bennem a váltás gondolata. A kritikusok és a közönség véleménye is megoszlik arról, hogy melyik hangfajhoz tartozom inkább. Szerettem volna, ha nem azt mondják rólam: igazából egy lusta tenor. Majd meglátjuk, sikerül-e a váltás. Ha nem érezném úgy, hogy ebből lehet bármi, akkor nem kezdtem volna bele. Régóta tetszett a tenor repertoár, a baritonális hangszínt megtartva szeretnék drámai és spinto tenor szerepeket énekelni. Úgy érzem, a hangomnak nem megterhelő – mondja a készülő Dóm téri Mágnás Miska-produkció bonvivánja, Haja Zsolt, aki baritonistaként az Operaházban és más színházakban is jelentős szerepeket énekelt már, de tenoristaként most újra kell építenie a karrierjét.

A Mágnás Miska amorózója, Haja Zsolt baritonból képzi át magát tenoristává. Fotó: Segesvári Csaba
A Mágnás Miska amorózója, Haja Zsolt baritonból képzi át magát tenoristává. Fotó: Segesvári Csaba


Példaképek, versenyek

– Számomra Plácido Domingo az abszolút etalon tenor, legszívesebben az ő felvételeit hallgatom. Persze Pavarotti, Corelli, Sárdy János, Ilosfalvy Róbert és Simándy József lemezei is a kedvenceim közé tartoznak. Sokat lehet ezektől a nagy énekesektől tanulni azáltal, hogy hallgatja a felvételeiket az ember – mondja Haja Zsolt, aki készül Barcelonába, a Francisco Vinasról, és Írországba, a Veronica Dunne-ról elnevezett nemzetközi énekversenyre, sőt szeretné a cardiffi rangos világversenyen is megméretni magát. Úgy véli, nem lehet egyből Kalaf és Radames szerepével kezdeni; először tenoristaként is bizonyítania kell.

– Tenoristaként teljesen máshogy kell képezni az énekhangot; kell még egy fél év, amíg teljesen beáll a hangom. Újra meghallgatásokra kell járnom; már kaptam két kisebb szerepet az Operaházban az Arabellában és a Don Carlosban. Operettet csak főiskolán énekeltem, így ez az első bonviván szerepem. Színészi és énekesi szempontból is nagy kihívás számomra Baracs mérnök figurája. Ugyan nem magas tenor lágéban van, de azért sokkal magasabb fekvésű, mint egy bariton szerep. Inspirál, hogy fantasztikus színészekkel játszhatok egy színpadon; szeretném bizonyítani: megállom a helyem mellettük. Stohl András és Hirtling István sokat segített a prózamondásban még a pesti próbák alatt. Figyeltem őket, tanultam tőlük – hangsúlyozza Haja Zsolt, aki primadonna partnerével, a Rollát alakító Rácz Ritával dolgozott már együtt: Papageno és Papagena szerepét énekelték A varázsfuvola vígszínházi előadásain. A Mágnás Miska két népszerű duettjét így már összeszokott párosként éneklik.

A produkció rendezője, Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház igazgatója büszke rá, hogy a bonviván szerepkörben ő fedezte fel Haja Zsoltot, akit a szegedi közönségnek már nem kell bemutatni. Az elmúlt két nyáron is fellépett a Dóm téren: a Carmenben még baritonistaként az egyik csempész, Dancaire szerepét énekelte. Korábban a Simándy-énekverseny egyik győztese volt, és az Armel-operafesztivál amerikai versenyprodukciójában, Thomas Pasatieri Csehov darabja nyomán készült operájában, A sirályban Trepljov szerepét énekelte a nagyszínházban. – Ahogy közeledik a Mágnás Miska premierjének napja, kezdek egyre jobban izgulni. Gyönyörű ruhákban és remek díszletben egy hagyományos, jó és szerethető produkciót adunk a közönségnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Járások: a polgár semmit nem vehet észre

A hét Csongrád megyei kistérségből szinte területi módosulás nélkül lesz járás januártól – három település hivatali központja változik csupán. Tovább olvasom