Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Dominó nap a Tescóban: vadászat a lila Törpillára

Reggel még nem sejtettem, hogy szombaton egy 3/3-as, sárga Törpillával jövök haza a Rókusi körúti Tescóból. Akkor még azt sem tudtam, hogy létezik 3/3-as sárga Törpilla. Pedig, ha tudom, akkor inkább egy lila Törpillára vadászok. Az sokkal többet ér. Törp dominó cserenapot tartottak szombaton az ország összes Tescójában.
„Hú, én már alig várom, hogy beteljen a doboz. Elegem van belőle!"
„Migrénnel kelek fel több hete, a gyerek meg tiszta ideg, kettő hiányzik. Én inkább fizetek érte, de ennek legyen vége!"

Ilyen és ehhez hasonló mondatokat csípek el szombat reggel tizenegy óra körül a szegedi, Rókusi körúti Tesco áruház felé közeledve. Szülők beszélgetnek így, összesúgva a gyerekek háta mögött. Mindannyian a törp dominó cserenapra igyekszünk a Tescóba. A törp dominó lényege röviden – ha esetleg valaki egy barlangban élt volna eddig villany és mobilnet és Facebook nélkül - , hogy ha az ember 3 ezer forint felett vásárol a Tescóban, kap egyet. Majd összegyűjti mind a 28-at, és akkor felhőtlen boldogság szállja meg a gyermeket.

Dominó nap a Tescóban: vadászat a lila Törpillára - GALÉRIA

A börzét az ételudvar egyik sarkában tartották, ahol asztalról asztalra vándoroltak a kis riadt, őzike-szemű gyerekek és a talán még náluk is riadtabb, idegesebb szüleik. A szülők és nagyszülők gyakran jóval izgatottabbnak tűntek a kicsiknél, akik közül sokan jól láthatóan hamar beleuntak a dominó börzébe és inkább elvonultak rajzolni, kifestőzni, vagy a stílusosan Aprajafalvára keresztelt játszótérre játszani.

Kezdetben én is riadt tekintetű őzikeként bolyongok a felnőttek és gyerekek közt, míg Andrea és László megszánnak és birka türelemmel elmagyarázzák, hogy mindenki mást néz. Mármint a dominón. Elmondják, az interneten be vannak számozva a törpök, mint a dobozban. A nagymamák pedig inkább azt nézik, mit csinál, hogy tartja a törp a kezét. Andreáéknak egyszer már összegyűlt a 28 törp, most a második dobozból hiányzó három lila figurára vadásznak, a 0/2-re, a 2/5-re és a 6/6-ra. A fiataloktól annyit még megtudok, vannak bizonyos termékek, amelyekhez jár a dominó, ha mondjuk hármat vesz belőle az ember. Így nem kell 3 ezer forint felett költeni, amit sok szülő szerint nem mindenki engedhet meg magának.

Dominó nap a Tescóban.
Videó: Albel Róbert.

Megszédülök a számoktól, színektől és a törpöktől, leülök pihenni, mire mellém szédül Butty Szilvia, aki megbízásból érkezett. A szomszéd kisgyerek bízta meg azzal, hogy szerezze be a hiányzó példányokat. Szilvia lelkiismeretesen tesz eleget a megbízatásnak. Ha éppen nem mellettem ül és magyaráz, jön, fut, szalad, és ha neki nem is sikerül a üzlet, másokat önzetlenül hoz össze egy törp-cserére. – Becsapós, mert a színeket is nézni kell. Nem mindegy, milyen színű háttér előtt áll a kis figura. Sőt, láttam egy Törppapát, amire nem magyarul volt ráírva a neve – meséli izgatottan, mintha komoly titkot árulna el.

A külföldi törp nyomába eredünk, de nem kell messzire mennünk, hamar megtaláljuk az illegális bevándorlót. Tatko Smolko a neve és Szlovákiából érkezhetett. Új tulajdonosa, egy fiatalasszony is meglepődve nézegeti a feliratot. Úgy döntenek, megtartják, de a gyűjteménybe nem teszik bele.

A hatéves Oltványi János Patriknak már megvan az összes dominója, az öccsének gyűjt. Kedvence Okoska, mert ő minden okosságot tud. Ennyiben maradunk, majd Karcsival futok össze, aki nagylelkűen elosztogatta feleslegessé vált dominóit, mivel unoka-húgának már megvan mind a 28. Karcsi engem is megszán. Innentől a 3/3-as, sárga Törpilla boldog tulajdonosaként vetem bele magamat a csere-bere forgatagába, de nem jutok messzire, mert egy gyönyörű, hosszú szőke hajú kislány szólít meg: „Elnézést, Haxi nincs cserébe?". Csak rázom a fejem bután, Haxival még nem találkoztam. A szőke gyermek csalódottan továbbáll. Aranyosak a gyerekek, ahogy az előre betanult kérdéseiket illedelmesen felteszik a felnőtteknek.

Dominó nap a Tescóban: vadászat a lila Törpillára - GALÉRIA

A szülők fáradhatatlanul köröznek asztaltól asztalig. A legprofibb nagymamák az internetről kinyomtatott, laminált A4-es papírlappal keresgélnek. A legfelkészültebbek bonyolult, matematikai számtanpéldákhoz hasonlatos táblázatban összesítették a hiányzó darabokat, lenyűgöző leleményességgel megjelölve a hőn áhított dominókat.

Csak egy asztalnál állandó a nyugalom. Ott nincs kapkodás, idegeskedés. A 21 esztendős Laci keresztlányának gyűjti a törpöket. Az asztalon takaros halomba rendezve állnak a cserére váró dominók. Egy profi gyűjtővel állunk szemben. Laci azt mondja, a létező összes gyűjtőakcióban részt vesz. A legutóbbi Tescós csere-berére, ahol a kis öntapadós figurákat (stickies) cserélgették sajnos nem tudott eljönni, mert dolgoznia kellett. Laci igazi profiként már a rendezvény kezdete előtt elfoglalta az asztalát, hogy biztos jó helye legyen. A fiatalember szerint a külföldi Törppapa-szállítmány véletlenül keveredhetett a magyarok közé. Neki is van egy otthon, de annyira különlegesnek, ritka darabnak tartja, hogy nem akar megválni tőle. Megtudom, négy szempont szerint lehet a törpöket csoportosítani: sorszám, szín, póz és a pöttyök. Éppen kezdem megérteni, amikor egy tündérpofa kisfiú érkezik és 1/3-as lila Ügyifogyit keresi. Kezemben sajnos még mindig csak 3/3-as sárga Törpilla árválkodik, de abból sajnos mindenki a lilát keresi. Abból annyira kevés van, hogy egyesek akár pénzt is adnának érte.

A börze lassan véget ér. Én és a 3/3-as Törpillám hazamegyünk a csöpörgő esőben.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. történész 2013. szeptember 22. 20:41
  „A nagy teskóban vásároltam pénteken 9 ezer ft-ért és a pénztáros nem adott dominót.Kérdésemre azt mondta,hogy már hetek óta csak bizonyos árucikkek vásárlása után jár dominó.De ugyan ezen napon Szarvasi teskóban is vásároltam 4200 ft. értékben és ott nem is láttam dominót.Én úgy gondolom,hogy ezek a dominók a pénztárosok játékszere lett,mert hát ha ténykleg csak valamilyen árú cikk megvétele után jár az bizony diszkrimináció ..ami sajnos elég baj.”
 • 24. Roland1000 2013. szeptember 17. 12:52
  „Hugika, nem 90e-t kellett elköltenie, hanem minimum 3-4-szer annyit, hiszen velem például előfordult, hogy 12 dominóból 11 azonos volt..., meg a többség olyan, ami már megvolt több példányban a két gyereknek, akiknek odaadtam. És attól, hogy neked nincs gyereked, vagy a rokonságodban oylan, akinek szívesen odaadnád, attól még mi nem vagyunk h.lyegyerekek, amiért szeretünk örömöt okozni egy kis vagy nagy gyereknek... Mert a gyerekek már csak ilyenek, örülnek az ilyen kis bizbaszoknak. Látom, te nem voltál gyerek,vagy nagyon sanyarú volt a gyermekkorod..., amolyan bizbasz nélküli...”
 • 23. acidrain 2013. szeptember 16. 13:58
  „Vadászat a 3/3-asokra :) Jó ötlet!”
 • 22. Hugika010 2013. szeptember 16. 10:19
  „szerintem az egészben az a gáz, hogy a régi, aranyos rajzfilmfigurákat megcsúfolták ezzel a számítógépes filmmé alakítással... szerintem kifejezetten rondák a szereplők.
  na meg ez a dominóhajhászás... ez már sok.. de még hogy szegény anyukának migrénje is van... na...
  minimum 90ezer Ft-ot kellett elkölteni ahhoz, hogy legyen 28 dominója... WOW ez aztán a remek üzlet..nem mondhatjuk, hogy olcsó játék hlyegyerekeknek...... mindenesetre nem bánom, hogy vége, eddig sem kértem el a kis bzbaszkat-----”
 • 21. Roland1000 2013. szeptember 16. 09:41
  „Nekem sem mindig adták oda a dominókat és volt, hogy a plusz dominót "felejtette" el a pénztáros... Bosszantott, mert a családban két gyerek is várta, hogy neki adjam a dominókat...”
 • 20. sultane 2013. szeptember 16. 08:49
  „Némely pénztáros és tescos dolgozó jól járt ezekkel a törpökkel, Nekem 3 törpöm bánta, hogy a pénztáros egyszerűen "elfelejtette" odaadni a dominómat....Nehéz kitalálni, hogy a sok bontatlan dominó honnan származhat...
  :-(”
 • 19. aas 2013. szeptember 16. 08:36
  „Apám ez milyen nevetséges 1 ilyen ártatlan cikkből mekkora sz...r tépést csináltok ti normálisak vagytok? Sosem voltatok gyerekek, ti meg a május 1 ünnepén szedtétek a kőkorban az utcán szétszórt szemetet (gyufacímkét, stb). Inkább olvasnátok könyvet vagy művelődnétek mint amilyen ostobaságokat itt írtok. A Shell gyűjtés, vagy szoci aláírásgyűjtés öngyújtóért mivel jobb? Ti a boldog gyerekarcot csak hírből ismeritek ugye? A cikk íróját személyesen ismerem és kikérem a nevében amiket írtatok róla. Egyébként a cikk aranyos, humoros és csak valós tényeket közöl amit ti belemagyaráztok az már undor. Még ebbe is bele tudjátok keverni a nyomorotokat, nyavalygásotokat. Miért nem akkor hőzöngtetek amikor beengedték a politikusok a multikat az országba?? Akkor hallgattatok akkor ne itt legyen nagy a szátok.”
 • 18. bertife 2013. szeptember 15. 19:57
  „Vazeratti :
  Akkor ne vegyél a gyereknek műanyag játékot sem,mert az sem bomlik le!
  Meg zacskós tejet sem. Sőt autót se vegyél,mert az is tele van műanyaggal!!”
 • 17. Roland1000 2013. szeptember 15. 19:33
  „És nem baj, hogy jár bizonyos termékeknél, merthogy nem mindenki vásárol 3e-ért, na de aki vásárol 3e-ért, attól miért sajnálják? Elköltök ott mondjuk 30e-t, sajnál tőlem 10 kis műanyag mütyűrt?”
 • 16. queenmargareth1 2013. szeptember 15. 19:00
  „15 ezért írtam, hogy szemétség...mert csak bizonyos termék megvételekor jár egy:)”
 • 15. Roland1000 2013. szeptember 15. 17:04
  „Most a Tesco tovább fejlesztette az idegtépést, mert nem ad 10 Ft-ot érő dominót minden 3000 Ft vásárlás mellé - mert az feltehetően túl nagy kedvezmény lenne -, hanem csak bizonyos termékek mellé jár. Hát, én azokat épp nem szoktam venni, úgyhogy eztán nem lesz új szerzeményem...:))”
 • 14. NP1 2013. szeptember 15. 14:00
  „10. tirpák 2013.09.15. 12:25
  "agyadra ment a ragasztó? (NP1)" - nekem, legalább van agyam..és Neked?”
 • 13. Vazeratti 2013. szeptember 15. 13:54
  „Engem csak az szomorít el, hogy iszonyat sok szemetet termel ez is. Pici dominók egyesével csomagolva egy műanyag zacskóba. 15 ezer forintért 5 db le nem bomló műanyag darabbal lehet gazdagabb a környezet :S
  Köszönjük!”
 • 12. attilamet 2013. szeptember 15. 13:48
  „"Ha esetleg cikkszerző nem egy barlangban élne villany, mobilnet és Facebook nélkül" akkor tudhatná 3000 Ft-ért e hét hétfő óta nem jár dominó...”
 • 11. Ballas 2013. szeptember 15. 13:43
  „vajon a tesco fizetett ezért a reklámért? vagy a DM nagy unalmában már mindent megragad egy kis agymosás erejéig... szánalom!”
 • 10. tirpák 2013. szeptember 15. 12:25
  „agyadra ment a ragasztó? (NP1)”
 • 9. MW2012 2013. szeptember 15. 10:57
  „2. NP1 2013.09.15. 07:41

  Ez jó volt!!! Igaz.”
 • 8. Michelle1981 2013. szeptember 15. 10:57
  „Az én gyerekkoromban matricás albumok voltak. (Jó, tudom, most is van a Sparban). Autós (sebesség néven), Barbie, Állatok a ház körül, Dino album, Animals... Húsz évvel ezelőtt került egy csomag matrica 22 forintba, ami azért nem volt olcsó. Mégis a suliban mindenki csereberélt a szünetekben, sokszor még a tanárok is! Szokásos kérdés volt, hogy "van cseréd?". Aztán ha olyat találtunk, ami nem volt még meg, akkor jött a kuncsorgás, hogy "add már nekem", vagy "megveszem tőled". Ez egyáltalán nem hülyítés! Addig sem az agresszív, iszonyat ronda figurás rajzfilmek vagy éppen a számítógép előtt ülnek a gyerekek, amíg a törpökkel foglalkoznak!”
 • 7. queenmargareth1 2013. szeptember 15. 10:38
  „tényleg szemétség ez az egész...”
 • 6. szegarazs2 2013. szeptember 15. 10:31
  „Akár pénzt is adna érte? A cikkszerző nem is sejti...

  A ...-n (nem írom le a nevüket, mert nem érdemlik meg, netes aukciós oldal) pár héttel ezelőttig simán el lehetett adni 100-400 (!, bizony) Ft között Törpikés dominót.”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizsgálják, jogos volt-e az egyetemisták megbilincselése

Az országos rendőrfőkapitány vizsgálatot rendelt el a szemetelésért megbilincselt egyetemisták… Tovább olvasom