Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 09. 01. kedd - Egyed, Egon

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Szeged hírei > Dömötör-torony: vevő rá az egyházmegye

Dömötör-torony: vevő rá az egyházmegye

Szeged – Zártkörű pályázaton a katolikus egyháznak kínálja eladásra Szeged a Dóm téren álló Dömötör-tornyot – közölte Vécsey Ágnes, az önkormányzat szóvivője.

Munkatársunktól - Délmagyarország napilap - 2012.04.24. 16:34
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Megírtuk: ha a május 3-i közgyűlés elfogadja Botka László polgármester előterjesztését, mintegy 100 millió forintért eladó lesz a város legrégebbi építménye.

Az építményt és Aba-Novák Vilmos freskóját is hosszú ideje veszélyezteti a falakba felszivárgó talajvíz. A műemlék megóvása komoly szaktudást igényel, a rekonstrukcióra azonban az önkormányzatnak nincs pénze. A szakértő által 102 millió forintos értékűre becsült ingatlant a város zártkörű pályázaton hirdetné meg, amelyen csak önálló jogi személyiséggel rendelkező katolikus egyházszervezetek vehetnének részt.

Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

– Az önkormányzat körültekintően döntött, ez a lehető legjobb megoldás – fogalmazott lapunknak Kiss-Rigó László, a Szeged–Csanádi Egyházmegye püspöke. Hozzátette: az egyházmegye kiemelt projektje a dóm és környéke teljes állagmegóvása, felújítása, ennek fontos eleme a Dömötör-torony is. Ezért szándékában áll megvásárolni a pályázaton az épületet, hogy rekonstrukciója után újra megnyithassa a látogatók előtt, egyházi, vallási és kulturális funkciókkal.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

1234 következő >> végére >>> 36 hozzászólás
Moderálásra küldöm 36. kispacni 2012.04.26. 18:56

34. A világ minden táján úgy van. Azért fizetünk társadalombiztosítást, hogy aztán ha szükségünk van szociális otthonra be tudjunk oda költözni. A szociális otthonokat pedig különböző szervezetek tartják fennt, és én azt választom amelyeket akarom. Az illető intézménynek így jár az adott állampolgár által befizetett fejpénz, amelyet szabadon oda vihet ahova akar. Az illető intézmény ezen kívül kérhet egyéni hozzájárulást, de jár az én ellétésomra a társadalombiztosításból járó fejpénz.

Másrészt olvasd el kisg előző posztját. Azt írta le, hogy az egyház nem tart fennt ilyen intézményket, pedig ez volna a dolga. Ezt próbáltam korrigálni.

Moderálásra küldöm 35. TUTI 2012.04.26. 14:38

Megtettem! Elgondolkodtam rajta!
Az van a dolog mögött, hogy amiért az önkormányzati iskolák plusz dijazást kapnak, azt
megszeretnek kapni az egyháziak is. Ennyi! :)
Tudom ez kicsit szerénytelenség....de minden nap az egyház sem tud 100 millás segélyt Botkának küldeni!

Moderálásra küldöm 34. macs 2012.04.26. 12:00

32. Bendegúz007,
ügyes voltál! Nagyon remélem tényleg megújul a tér és a torony is!

33. kispacni,
igazad van az egyházak számos karitatív intézményt működtetnek, de azt is gondold végig, mindezekhez mekkora állami támogatást kapnak, méghozzá nem is keveset. Ezzel nincs problémám, hiszen állami feladatokat vállalnak át. DE!
Az egyházi iskolákat és szociális intézményeket az egekbe dicsérik, pedig állami pénzből működnek és nem is kevésből. Csak halkan kérdezem, ha azt a pénzt, amit az egyház az utolsó fillérig megkap, az önkormányzatok is megkapnák, akkor mi lenne?
Az algyői iskolával kapcsolatosan nyilatkozott Kiss-Rigó László megyés püspök:
"A meglévő hagyományokat, a pluszszolgáltatásokat - ha az önkormányzat ezek költségét fizeti - örömmel fenntartja az egyház."
Ez a kijelentés nagyon elgondolkoztat. Hogy is szokták mondani? Aranyozott Rolls-Royce-t is vehetsz, csak pengesd ki az árát!

Moderálásra küldöm 33. kispacni 2012.04.26. 10:55

31 Kisg
"Ha az egyház jótékonykodni akar, kezdje hajléktalanszállókkal, a hajléktalanok étkeztetésével, teremtsen munkahelyet a fogyatékosoknak, támogassa rászorulókat élelmiszerrel... Nem folytatom. Ha ismered kicsit Amerikát, tudhatod, hogy ott az egyház mindezt megteszi.. Itt miért csak a bevétellel, hatalommal, befolyással kecsegtető feladatokat vállalja át nagylelkűen? Oktatás-nevelés, turisztikai nevezetesség stb. A nyomorultakkal meg foglalkozzon a kisemmizett önkormányzat meg aki akar"

Kedves Kisg. Úgy látom nálad az a hibás vakcina nemcsak az immunrendszeredet, de a józan eszedet is megtámadta (http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/tizezer_influenzavakcina_megy_a_kukaba/2276322/#hozzaszolok). Mielőtt ilyen roszindulatú és elvakultságtól felfűtött sületlenségeket írsz le inkább informálódj. Ezen tevékenységek igenis Magyarországon is valamennyi egyház (keresztény és nem kerezstény) tevékenységében kiemelt fontosságúak (beleértve a Magyar Katolikus Egyházat).… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 32. Bendegúz007 2012.04.25. 20:33

Az előző cikkben ha valaki olvasta a hozzá szólásomat,és látta a tér és forma látványtervét,azok látják hogy jól összeraktam a képet.
:)

Moderálásra küldöm 31. Kisg 2012.04.25. 15:06

Igazitrebits, miért nem kap az önkormányzat pénzt, hogy rendbe hozassa, és üzemeltesse? Turisztikai látványosság lenne, gyönyörű. Magyarul bevétel lenne a városnak, amely tudná a rászoruló lakóit támogatni, ahogy tette, míg a kormány el nem vette jóformán az összes bevételi forrást. Jövőre a maradék is oda (iparűzési adó), és majd Budapesten kormányilag döntenek arról, kaphatsz-e a lakhatásodhoz támogatást, átmeneti segélyt, lehet, hogy templomba járáshoz kötik majd (morbid vicc, de semmi sem elképzelhetetlen). A város olyan helyzetbe került, hogy kénytelen megszabadulni mindentől, ami nem hoz pénzt, vagy éppen visz. Nem jótékony angyal az egyházmegye, nagyon is tudja, hogy a ráfordított összeg busásan megtérül majd a turisták által... Ha az egyház jótékonykodni akar, kezdje hajléktalanszállókkal, a hajléktalanok étkeztetésével, teremtsen munkahelyet a fogyatékosoknak, támogassa rászorulókat élelmiszerrel... Nem folytatom. Ha ismered kicsit Amerikát, tudhatod, hogy ott az egyház… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 30. azigazitrebitsch 2012.04.25. 14:13

Különösebben én sem rajongok a papokért + a vallásért (nincs kivétel,egyiket sem szeretem),de ha valóban rendbe hozzák,üzemeltetik,akkor "áldásom" rájuk.
Ez egy jó, EURÓPAI szellemiségű döntés,kár,hogy pár ló....jankó egyből belebotkázik.
Inkább övék legyen,mint az "őrtorony" imádóké!!

Moderálásra küldöm 29. Kisg 2012.04.25. 14:10

TUTI, érdekelne, hogy ha már ennyire sért a véleményem, melyik részével nem értesz egyet? Miben hazudok vagy túlzok?

Moderálásra küldöm 28. TUTI 2012.04.25. 12:31

Kisg!

Köszi a válaszod! Felemelő érzés, hogy ilyen odado emberek is vannak Szegeden, mint TE!
Köszönet, hogy megosztottad értékes, körültekintő gondolataidat velünk!
Sok sikert, csak igy tovább!

Moderálásra küldöm 27. Leskelődő 2012.04.25. 12:17

Sajnos, a kommentelők egy része nem képes a fejét fölemelni és egy kicsikét előre tekinteni. Ha ez a torony (ami NAGY ÉRTÉK! - remélem ezt senki sem vitatja) olyan gazda kezébe kerül, aki képes és hajlandó olyan módon kezelni, ahogyan azt ez a műemlék megérdemli, akkor tessék ezt észrevenni és elismerni. Teljesen mindegy, hogy Botka és a Püspük Úr megegyzése kell ehhez, az a lényeg, hogy megszűnik az állagromlás, helyreállítják a freskókat és egy évtizedek óra pusztuló és bezárt jelentős emlék megújulhat.

Minden más eltörpül emellett.


36 hozzászólás1234 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...