Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Döntésképtelenség az orvosi ügyeletről Sándorfalván

A sándorfalviak eredménytelen népszavazása több mint egymillió forintba került, az orvosi ügyelet kérdése csütörtökön visszakerül a képviselőik asztalára, akik korábban képtelenek voltak ebben dönteni.
Darázs Sándor
Sándorfalva lakossága aláírást gyűjtött az orvosi ügyelet felállítása érdekében, a téma indulatokat váltott ki az önkormányzati meghallgatásokon. A közhangulat nyomására a helyi képviselők először májusban véleményeztek egy tervezetet az önálló sürgősségi orvosi ügyeletről. Mivel több kérdés nyitva maradt, nem döntöttek, hanem újabb tanulmánytervet kértek egy új bizottságtól. Augusztusban futottak neki másodszor a problémának – ám akkor is csak azt határozták el, hogy nem határoznak. A bizottság népszavazást javasolt. A biztonság kedvéért ezt az indítványt is kétszer tárgyalták, az első szavazásról ugyanis nem tudták eldönteni az önkormányzat vezetői, hogy jogszerű-e. A jegyző újabb ülésen újabb szavazást rendelt el, végül kiírták a népszavazást.

A választásra jogosultak az önkormányzattól írásbeli értesítőt kaptak, mellé tájékoztató szórólapot, miről is dönthetnek. A levél tartalma ismét indulatokat korbácsolt, tiltakozó beadvány érkezett a helyi választási bizottsághoz. Az elfogultságát sérelmezte, mert a szórólapon azt írja az önkormányzat, hogy ha az igen győz, több fejlesztés és beruházás elmaradhat, és valószínűleg a kommunális adót is fel kell emelni. A helyi, majd a területi választási iroda elutasította a beadványt, szombaton szavazott a város.

– Nagyobb, 20 százalékos részvételre számítottam. Várható volt az érvénytelenség – értékelt Darázs Sándor polgármester. A 6500 választásra jogosult közül csupán 1082-en mentek el, 1075-en adtak le érvényes szavazatot. 974-en mondtak igent. Az önkormányzat kasszáját a procedúra körülbelül 1,1-1,5 millió forinttal terheli. Magánvéleményét kifejtve a polgármester hozzátette, nincsen szükség ügyeletre, nem hozna nagyobb biztonságot a város életében. A gyerekügyelet csak Szegeden oldható meg, a beruházás többletköltséget és helyet igényel. Az ügyeletest ráadásul Dócra és Szatymazra is elhívhatnák beteghez, és mentő továbbra is csak Szegedről érkezne.

– Ha nincs orvosi ügyelet, a törvény szerint nem hozható létre gyógyszertári ügyelet sem – adott hangot csalódottságának a második tanulmánytervet előkészítő Tarkó Éva képviselő. – Közösen tehettünk volna életminőségünk javításáért, ha már a testület nem mert dönteni a tervünk alapján. Csütörtökön újra mi következünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmilliós felújítás és fejlesztés Szegeden

Csak jövőre költözik vissza régi-új helyére a szegedi városi televízió, amely százmillió forintból… Tovább olvasom