Délmagyar logó

2018. 10. 24. szerda - Salamon 8°C | 14°C Még több cikk.

Döntött a szenátus: Rovó László a SZTE rektorjelöltje

Rovó Lászlót választotta meg a szenátus hétfőn az SZTE rektorjelöltjévé. A választás eredményét megküldik az Emberi Erőforrások Minisztériumának, amely miután megvizsgálta az eljárás érvényességét, felterjeszti a jelölt személyét a köztársasági elnöknek - ő nevezi ki az új rektort. A fül-orr-gégészeti klinika professzora júliustól vezetheti az intézményt.

Valamivel több mint két és fél óra alatt megválasztotta rektorjelöltjét hétfőn a Szegedi Tudományegyetem szenátusa. Mint arról többször beszámoltunk, hárman indultak Szabó Gábor június 30-án megüresedő székéért: Gulyás László, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar professzora, Máté-Tóth András, az SZTE BTK Vallástudományi Tanszékének alapító professzora és vezetője, valamint Rovó László, az SZTE Fül-Orr-Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Klinika tanszékvezető egyetemi tanára. Bár vezetői programjuk december eleje óta nyilvános volt, a tegnapi szenátusi ülésen a jelöltek 15-15 percben személyesen is ismertették elképzeléseiket. Ezt követően válaszoltak a felmerült kérdésekre, majd a szenátusi tagok véleményezték az elhangzottakat. Végül titkos szavazással választották meg, ki legyen az egyetem rektorjelöltje.

Az 52 tagú Szenátus egy fordulóban, abszolút többséggel Prof. Dr. Rovó Lászlót választotta rektorjelöltnek. Fotók: Karnok Csaba
Az 52 tagú Szenátus egy fordulóban, abszolút többséggel Prof. Dr. Rovó Lászlót választotta rektorjelöltnek. Fotók: Karnok Csaba

Az 52 szenátor mindegyike jelen volt az ülésen. Közülük 24-en kari oktató-kutatók, 12-en a hallgatói önkormányzat képviselői, öten a doktori tanács delegáltjai, illetve helyet kapott még benne 2 egyéb munkakörben foglalkoztatott, 2 reprezentatív szakszervezeti képviselő, és 1 klinikai központi képviselő, 2 főt pedig az érdekképviselet delegált. Rajtuk kívül szavazati joga volt még a jelenlegi rektornak, a kancellárnak, az EHÖK elnökének, illetve a doktorandusz önkormányzat elnökének.
 

A szenátus tagjai Gulyás Lászlóra nulla támogató és 52 nem szavazatot adtak le, Máté-Tóth Andrásra 9 támogató és 43 nem szavazatot, Rovó Lászlóra pedig 41 támogató és 11 nem szavazatot. Mindez azt jelenti, hogy a Szegedi Tudományegyetem rektorjelölt-választásán több mint kétharmados támogatással nyert Rovó László.

Hogy kik támogatták az orvosprofesszort, az a titkos szavazás miatt nem derülhetett ki. Egyedül az EHÖK adott ki közleményt: a hallgatói önkormányzat már előző nap arról tájékoztatott, hogy szakos érdekképviseletük és elnökségük is Rovó professzort támogatta, így ezen szavazások alapján a szenátusi ülésen is rá adják le szavazataikat."

A Hallgatói Önkormányzat - Rovó Professzor megválasztása esetén - úgy tekinti, hogy a Szegedi Universitas integrációja szimbolikusan is befejeződhet, hiszen az SZTE létrejötte óta már csak az egykori SZOTE elődintézményeitől nem érkezett rektor az egységes Egyetemünknek – állt még Török Márk elnök közleményében.

A szenátusi ülés után Rovó László úgy fogalmazott, komoly feladat, melyet megkapott. – Külön öröm számomra, hogy ilyen arányban nyertem, úgy gondolom, ez a programom támogatottságát is mutatja. Ez az összetett, komoly fejlesztésekre irányuló program véleményem szerint meg is érdemli ezt.

A megválasztott rektorjelölt elmondta, az egyetem következő négy éve az új struktúra kialakításáról szól majd, mely a várható fejlesztésekre támaszkodik, és minden kar számára megnyitja a lehetőségeket, hogy megvalósítsák álmaikat. Az egyetem pedig jelentőset léphet előre a hazai és nemzetközi területen is.

A választás eredményét a SZTE megküldi az Emberi Erőforrások Minisztériumának, melynek vétójoga nincs, csupán az eljárás érvényességét vizsgálja. Ezt követően a köztársasági elnöknek terjesztik fel a rektor személyét, aki kinevezi a július 1.-jén hivatalba lépő új rektort.  


Korábban írtuk:
A Szegedi Tudományegyetem jelenlegi rektorának, Prof. Dr. Szabó Gábornak 2018. június 30-án jár le rektori megbízatása, erre figyelemmel az Egyetem Szenátusa 2017. december 18-i rendes ülésén napirendre tűzte a rektorjelölt megválasztását.
 
Fotó: Bobkó Anna

Az SZTE vezetésére kiírt pályázatra Prof. Dr. Gulyás László (SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar), Prof. Dr. Máté-Tóth András (SZTE Bölcsészettudományi Kar) és Prof. Dr. Rovó László (SZTE Általános Orvostudományi Kar) nyújtott be pályázatot. A pályázatok részét képező vezetői elképzelések megjelentek a Szegedi Tudományegyetem honlapján. A jelöltek a Szenátus ülésén ismertették programjukat, válaszoltak a kérdésekre, majd a Szenátus tagjai véleményezték a rektori pályázatokat. Ezt követően az 52 tagú Szenátus egy fordulóban, abszolút többséggel Prof. Dr. Rovó Lászlót választotta rektorjelöltnek – jelentette be Dr. Dömötör Máté az SZTE jogi, igazgatási és humánpolitikai főigazgatója, az ülést követő sajtótájékoztatón.

A választás eredményét az Egyetem megküldi a fenntartónak, aki azt továbbítja – a megbízás kiadására jogosult – köztársasági elnök részére. Az SZTE új rektora megbízatása esetén 2018. július 1-től négy évig tölti be vezetői tisztségét.
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olvasónk írta - Ajándék

"Úgy adni, hogy azt szívesen fogadják, örömet szerezzen, benne legyen az ajándék készítésében a… Tovább olvasom