Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Döntött az ÁNTSZ a szegedi patikai ügyeletről

Szeged - Hivatalos döntést hozott négy hónap után az ÁNTSZ a szegedi patikai ügyeletről. Márciustól éjjel, hétvégén és ünnepnap a Plázába kell menni gyógyszerért, de időnként a Kígyó is besegít. Bár az új hely messze van az orvosi ügyelettől, önkéntes felajánlásnál a tisztigyógyszerész szerint ez mellékes.
Négy hónapos procedúra után tegnap hivatalos döntést hozott szegedi patikai ügyelet kérdésében az ÁNTSZ. Mint az várható volt, a feladatot március 3-ától a Szeged Plázában működő Gyógyszertér nevű patika láthatja el.

– Nem jelöltünk ki egyetlen szegedi gyógyszertárt sem az ügyelet ellátására. Mivel a Gyógyszertér üzemeltetője szerencsés módon önként jelentekezett a feladatra, engedélyt adtunk neki rá – magyarázta Boros Péter régiós tisztigyógyszerész a kijelölés és az engedélyezés közti jogi különbséget. Ugyanez az oka annak is, hogyan működhet az orvosi ügyeletektől távol az ügyeletes patika. Ha ugyanis hatósági döntéssel kell kijelölni, ki legyen az ügyeletes, azt valóban az orvosi ügyeletektől való távolság határozza meg. Önkéntes ajánlkozásnál viszont ezt nem írja elő semmi, így el lehet tőle tekinteni.

Az új állandó ügyeletes mellett nyitva lesz majd a régi is, de a Kígyó csak kiegészítő ügyeletet vállalt, így csupán ünnepnapokon és szombat éjjelente kaphatunk a belvárosban gyógyszert. Az ÁNTSZ határozata a plázapatika esetében jogerős, a Kígyó – ha akar – 15 napon belül fellebezhet ellene. Boros Péter szerint az egypatikás ügyeleti verzió megnyugtatóbb, és a betegeknek könnyebben megjegyezhető, mint a több gyógyszertárral napi váltásban ellátott forma. A tisztigyógyszerész úgy véli, a „helyzet és dokumentumok ismeretében nem mondható hosszúnak" a négy hónapos döntési folyamat, az egy helyben toporgás sokszor nem a szakhatóságon múlt.

– Láttuk, hogy a plázapatika nem bírja egyedül ellátni az ünnepnapi forgalmat, mert az jelentősebb készleteket igényel. Olyankor általában normális napi forgalmat bonyolít le egy gyógyszertár. Ezért segítségül jelentkeztünk erre a feladatra, és szakmai felelősségből pluszban vállaltuk a szombat éjszakákat is – mondta el Zolnay Kriszta. A Kígyó gyógyszertár vezetője hangsúlyozta: patikájuk nem kivonulni akart a ráfizetéses ügyeletből, csak megosztani annak terheit. Hozzátette: a gyógyszerész szakma szégyene, hogy négy hónapig húzódott a döntés, mert felelőssége és esküje helyett sok patikus a zsebét tartotta fontosabbnak.

– Folyamatosan biztosítva lesz a szegedi gyógyszerellátás. Nálunk minden nap 24 órán keresztül tudnak majd vásárolni a betegek, ezért nem kell fejben tartani, éppen hol is van az ügyeletes patika – kommentálta a hivatalos döntést Jakab Zoltán. A Gyógyszertér patikát üzemeltető cég értékesítési vezetője azt ígérte, minőségi szolgáltatást nyújtanak egy olyan városban, ahol nem volt az ügyeleti feladatra jelentkező. Minden nap este tízig normál, azután reggel nyolcig ügyeleti nyitvatartással működnek. Ügyeleti időben a gyógyszereket a pláza két ajtaja között, az előtérben kialakított kis ablakon át adják majd ki a gyógyszerészek. A vezető hozzátette: jó hír a betegeknek, hogy ügyeleti időben sem számítanak fel ügyeleti díjat.

Olvasóink írták

 • 13. Rózsika 2008. február 26. 20:59
  „Jénosch! Alábecsülted a forgalmát az emíltett patikának...NAGYON”
 • 12. matkone 2008. február 26. 09:22
  „KUKTA 99 ÜZENEM !
  A SZEGED PLÁZA GYÓGYSZERTÁRÁBAN SZAKKÉPZETT GYÓGYSZERÉSZEK DOLGOZNAK. AKIK A VÁROSI ÜGYELETET FELELŐSSÉG TELJESEN ELVÁLLALTÁK. VALAMINT A GYÓGYSZERKÉSZLETTEL IS FELVANNAK KÉSZÜLVE A VÁROSI ÜGYELETRE.
  EZT EGY OTT DOLGOZÓ GYÓGYSZERÉSZ MUNKAVÁLLALÓ ,
  ÉDESANYJA TUDATJA MINDENKIVEL.”
 • 11. Barna Miklós 2008. február 26. 08:31
  „A 10. hozzászólásban - a pipától nem látva - Zolnay Krisztát is kritikával illettem érdemtelenül! Ezért megkövetem Őt ezen helyen, és kérem az elnézését félreértésem miatt.
  Tisztelettel: Barna Miklós”
 • 10. Barna Miklós 2008. február 26. 08:20
  „A Tisztelt érintett döntéshozók négy hónapos megfeszített munkájuk eredményeként újabb szép megerősítéssel szolgálták az Élhető Emberbarát Szegedért mozgalmat. A Közszolgálatban betöltött minden
  érintett döntéshozónak ajánlom figyelmébe, hogy a munkahelyi kifizetőjük felől informálódni szíveskedjenek. A Magyar Államkincstárat még nem privatizálták. Az a NÉPÉ - tisztelt Boros Péter és Zolnay Kriszta. E Nép pénzén tanulhattak, cseperedhettek hatalmas beosztásaikba, ahol oly nehéz dönteni ésszerűen. Önkritika sem ártana néha a kifejezett rossz döntések előtt.
  Jó egészséget kíván: Magunknak! - Barna Miklós”
 • 9. sevenof9 2008. február 25. 23:48
  „ha csak valami receptmentes kell,akkor arra ott a tesco/shell kut,stb.
  ha felirja az ugyelet receptre,akkor azt tartsa az orvosi ugyelet raktaron kozszolgalatilag. regen volt az orovsoknak mini patikajuk. pl az en korzetorvosomnak volt mindig penicillininjekcioja es mar nem ugyeletben kivaltottuk es masnap visszavittuk neki amivel tartoztunk. miert kell mindent igy tulbonyolitani?”
 • 8. egal 2008. február 25. 22:37
  „Az olvasók nem csodálkoznak már semmin sem.”
 • 7. Mód Péter Kabay Patika,belváros 2008. február 25. 22:25
  „Tudomásom szerint, gyógyszertárunk a szegedi Kabay Patika (Tisza Lajos krt. 95.) , ill. a Sas Patika/ Patikák vállaltuk, hogy aktívan részt veszünk egy megosztott ügyeleti rendszerben. Ezt jeleztük is az Ántsz felé, még januárban.Ennyit a szakmai felelősségről, esküről, zsebekről. Nem nagyon értem, hogy Zolnay tisztifőgyógyszerész asszony miért is hivatott véleményezni, hogy más gyógyszertár alkalmas-e ellátni az ügyeletet vagy sem. Persze az elég ciki, hogy amit ő szakmai elhivatottságból, "szeged polgáraiért" nem tudott vállalni, azt egy másik patika igen. Most pedig mentve ami menthető nagy lelkesen vállalja a megosztott ügyeletet. Köszönjük! Közben persze gusztustalanul, hazugságokkal becsméreli kollegáit. És erre mondják manapság: ÜGYES MARKETINGFOGÁS.”
 • 6. Dr Kovács Géza 2008. február 25. 21:31
  „Még van pofája ilyet nyilatkozni Zolnay szakgyógyszerésznőnek. Talán inkább ez a gyógyszerészek szégyene.És egy helyi sajtó ami ezt így le is közli. No comment...”
 • 5. Lala 2008. február 25. 20:07
  „hurrá jobb lenne kicsivel messzebb menni az orvosi ügyelethez ez van a legközelebb”
 • 4. egal 2008. február 25. 18:52
  „Örülhetünk, h nem pl. a nyíradonyi patika jelentkezett önkéntes ügyeletesnek Szegedre !”
 • 3. waterbear 2008. február 25. 18:21
  „Nem biztos, hogy tud annyit, de vélhetően ANTSZ közeli lehet, ha már önként jelentkezett... és ez a fontos, nem?
  Ki a fenét érdekel az, hogy az orvosi ügyelettől éjszaka, hajnalban, hétvégén, betegen lehet sétálni a gyógyszerért vagy egy órát. Erre van a taxi, nem.... a Gyógyszertér taxi... vajon melyik társaságot fogják hívni adott esetben?”
 • 2. Jénosch 2008. február 25. 18:18
  „Hurrá.
  A 2 miliárdos forgalmat csináló SAS PATIKA amelyiknek egyik tulaja a szegedi városi vezető ügyész miért nem vállalt be ennyit? :(”
 • 1. kukta99 2008. február 25. 17:56
  „Remélem nem a reklám miat csinálták
  Tud egyátalán anyit mint a kigyogyogyszertár?????????????????????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iratokat hagytak el házkutatás közben Szegeden

Szeged - Iratokat hagytak el egy szegedi lakásban a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai házkutatás közben. A lakás tulajdonosa vissza akarta adni a papírokat, de nem volt könnyű dolga. Tovább olvasom