Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Dorozsmán inkább a tudat zavaró, nem a szag

A kiskundorozsmai temető bejáratánál feltűnően erős szagot éreztek a temetőlátogatók. Az ideiglenes sírboltban a talajvíz visszahúzódásáig tárolnak holttesteket, onnan jött a bűz. A temetkezési társaság szerint szabályosan járnak el mindenben.
Már a temető bejáratánál is erős szag fogadja a látogatókat. Fotó: Schmidt Andrea
– Förtelmes bűz terjengett a dorozsmai temető bejáratánál az átmeneti kriptánál. Hetente járok ki a családi sírhoz, akkor éreztem a szagot. Az átmeneti kriptából jött. Oda teszik a halottat, amíg le nem húzódik a talajvíz és nem temethetik el véglegesen – háborgott a középkorú férfi. A kiskundorozsmai részönkormányzat képviselőjéhez egymás után érkeztek ehhez hasonló bejelentések.

– Egy asszony jött oda hozzám, aki látta, hogy a temető bejárata melletti kőépületből elszállítják a koporsókat. Onnan áradt az orrfacsaró szag. A szemtanú állítja: a kettős koporsót fekete nejlonzsákba is belecsavarták, mégis folyt és potyogott belőle valami – tájékoztatott Vass József képviselő. Úgy tudja, a környék temetőibe is innen szállítják tovább a temetésre váró holttesteket.

– Egy férfi azt jelezte, hogy a főbejárattól halottszállításkor el is terelték a temetőlátogatókat a sírkert másik végén nyíló ajtóhoz. Amikor a halottaskocsi elment, fertőtlenítővel mosták le a kripta környékét. Nyilván ezért nem éreztem semmit, amikor a helyszínre siettem – tette hozzá.
Ottjártunkkor a temetőben dolgozó két férfi nem tudott ilyen átmeneti kriptáról, a gondnokságra pedig nem engedtek be. Sőt megfenyegettek bennünket, mondván: seperc alatt széttapossák a fényképezőgépet. És: ért már újságírókat baj.

Csendes Istvánéknak is azt az ideiglenes kriptát ajánlották. Fotó: Schmidt Andrea
A temetőben nem éreztünk szagot, egy férfi azonban útbaigazított. Neki édesanyja halálakor javasolta tavaly a temetkezési szolgáltató, hogy az ideiglenes sírboltba helyeztesse a halottját.

– Mivel magasan állt a talajvíz, nem kérhettünk koporsós temetést, ahogy az elhunyt kívánta – idézte fel Csendes István. Nem akartuk hosszú ideig tároltatni a holttestet, ezért mégiscsak a hamvasztást választottuk.
– Ezek kripták. Temetünk bele és nem tárolunk. Légmentesen tároljuk a testeket. Nem tartom kizártnak, hogy a dorozsmaiak éreznek valamit, de inkább csak az a tudat zavarja őket, hogy ott vannak a koporsók. Nincs megszabva, mennyi időre temethetünk ide. Egyébként a kriptában általában az idők végezetéig helyezik nyugalomra a halottakat – tájékoztatott Hódi Lajos, a Testamentum Temetkezési Kft. igazgatója. Megerősítette: mindent szabályosan csinálnak. Most is vannak ott holttestek, elsősorban szegediek. Azt nem kívánta elárulni, hány elhunyt földi maradványai vannak ott, és mióta.


Átmeneti megoldás

A szegedi tisztiorvosi szolgálatnál Deák Zsuzsanna, a főorvos helyettese elmondta: nem kaptak bejelentést temetőbeli szabálytalanságról. Elképzelhetetlennek tartotta az elmondottakat. Ha mégis előfordulna, hogy így tárolják és szállítják az elhunytakat, az fertőzésveszéllyel járna. A holtakat tizenöt napon belül el kell temetni. A hozzátartozóknak nagy segítség, ha nem akarnak hamvasztatni, hogy a Testamentum Temetkezési Kft. által kialakított ideiglenes kriptákban helyezhetik el a tetemet. A testeket egy fa- és egy leforrasztott fémkoporsóba teszik. Hűtés nincsen a kriptákban, a szabályok szerint amint lehet, végleges helyükre kell szállítani onnan a halottakat. Ideiglenes elhelyezésüket és szállításukat a tisztiorvosi szolgálat ellenőrzi.

Bérkripták

A Szegedi Testamentum Kft. dorozsmai és belvárosi temetőjében a négy bérkriptában negyven halottat temethetnek. Az átmeneti tárolás 30-40 ezer forintba kerül.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem csökkenthető a ponthatár

Az elitegyetemre, mint amilyen a szegedi, az emelt szintű érettségi és a nyelvvizsga jelenti a… Tovább olvasom